Τρεις μεγάλες αποφάσεις για τον Συνεργατισμό

Ημέρα αποφάσεων είναι η σημερινή, Δευτέρα, για τον Συνεργατισμό, με τη διοίκηση να καλείται να αποφασίσει αναφορικά με την πλατφόρμα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την τιμή εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αξιών και την ονομασία της τράπεζας μετά τη δομική αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα της StockWatch, η διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας

εξετάζει πρόταση σύμφωνα με την οποία θα συσταθεί πλατφόρμα που θα αναλάβει τη διαχείριση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το συνολικό ποσό των οποίων ανέρχεται περίπου στα €7,5 δισ. και αποτελεί το 60% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Στόχος είναι η μείωσή τους με αρκετά πιο γρήγορους ρυθμούς.

Όπως αναφέρεται, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι στο μέγεθος των προβληματικών δανείων που έχουν οι άλλες συστημικές τράπεζες, αλλά σε αριθμούς είναι υπερδιπλάσια από τον ανταγωνισμό, τα οποία ως επί το πλείστον είναι μικρά και προσωπικά δάνεια.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος των δανείων χορηγήθηκε για την αγορά πρώτης κατοικίας και όπως ανέφερε ανώτερο στέλεχος της τράπεζας, το πρόβλημα αυτό καθιστά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμη πιο δύσκολη.

Σχετικά με την τιμή εισαγωγής στο ΧΑΚ, ο οίκος PwC έχει προχωρήσει ήδη σε σχετική αποτίμηση της μετοχής της ΣΚΤ, με το σύνολο των τωρινών μετοχών να ανέρχεται σε 6 δισ., οι οποίες βρίσκονται στα χέρια του κράτους. Εξάλλου, όπως αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, το 1,5 δισ. μετοχές θα παραχωρηθεί στους πελάτες του Συνεργατισμού και θα αντιστοιχεί περίπου 4,100 μετοχές στον καθένα.

Βάσει των μέχρι στιγμής διαδικασιών, η διοίκηση του Συνεργατισμού ευελπιστεί πως μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της εισαγωγής.

Τέλος, η νέα επωνυμία της Τράπεζας θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη. Μετά από πρόταση της Κεντρικής Τράπεζας, η μέχρι σήμερα επωνυμία θα πρέπει να αλλάξει μετά τη νομική συγχώνευση των ΣΠΙ τα οποία πλέον είναι κάτω από τη διοικητική ομπρέλα της τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα