Τους βλέπει… και φεύγει

ΚΛΙΜΑ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΑΠΟ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΣΤΑ ΟΣΑ ΑΚΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Μπαράζ συναντήσεων με έξι πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο ΠτΔ, ενώ το μεσημέρι αναχωρεί για την Ελβετία, για την κρίσιμη συνάντηση με τον Ακιντζί για το εδαφικό, η οποία θα ξεκινήσει αύριο και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία είναι ανοικτά και θα πρέπει να βρουν την επίλυσή τους», τόνισε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, υπενθυμίζοντας πως η ίδια διαφωνεί ριζικά με τη φιλοσοφία και την πολιτική προσέγγιση που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια

Ράλι ενημέρωσης

θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Ελβετία για τη συνέχιση της συζήτησης για το εδαφικό με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Χθες, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους και τους τέως και πρώην προέδρους Δημήτρη Χριστόφια και Γιώργο Βασιλείου, καθώς και με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τους αρχηγούς του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της Συμμαχίας Πολιτών, του Κινήματος Οικολόγων και του ΕΛΑΜ.

Είμαστε κοντά, αν και υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα

Υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες η λύση που θα επιτευχθεί να είναι μια πάρα πολύ κακή λύση, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, ύστερα από συνάντησή της το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ερωτηθείσα, αν πιστεύει πως βρισκόμαστε σε πορεία επίτευξης λύσης του Κυπριακού, η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως «είμαστε, παρ' όλο που σύμφωνα με την ενημέρωση υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα ανοικτά, δηλαδή κρίσιμα ζητήματα που είναι ανοικτά. Ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ούτε φαίνεται να υπάρχει σημαντική προσέγγιση».

Κληθείσα να αναφερθεί σε τέτοια ανοικτά θέματα, η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας και στο ζήτημα της επιστροφής της Μόρφου.
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη ανέφερε πως έτυχαν μιας ενδελεχούς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρούσα κατάσταση του Κυπριακού, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις συνομιλίες στο Μον Πελεράν, κυρίως για το εδαφικό.

«Με βάση τη φιλοσοφική προσέγγιση και τις πρακτικές του Προέδρου, όσοι στηρίζονται σε αυτές τις λύσεις πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς. Θα μπορούσαμε να πούμε και εμείς ότι με βάση αυτή τη φιλοσοφία, τα πράγματα είναι σε μια καλή πορεία, παρ' όλο που υπάρχουν τρομακτικές εκκρεμότητες όσον αφορά το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού, και δεν φαίνεται να είναι ζήτημα ημερών», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία είναι ανοικτά και θα πρέπει να βρουν την επίλυσή τους», υπενθυμίζοντας πως η ίδια διαφωνεί ριζικά με τη φιλοσοφία και την πολιτική προσέγγιση που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. «Πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες η λύση που θα επιτευχθεί να είναι μια πάρα πολύ κακή λύση», ανέφερε η κ. Θεοχάρους.

Σημειώνεται πως μέχρι την ώρα που ολοκληρωνόταν το ρεπορτάζ δεν είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

Έγινε αρκετή πρόοδος

Πέραν, όμως, από τους Προέδρους της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης, χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συναντήσεις με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και τον τέως ΠτΔ Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και με τον Ύπατο Αρμοστή Ηνωμένου Βασιλείου Μάθιου Κιντ. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κιντ δήλωσε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο Μον Πελεράν, ότι «πιστεύω πως υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για να οικοδομήσουμε στην πρόοδο που έγινε την περασμένη εβδομάδα», προσθέτοντας ότι έτσι θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την πολυμερή διάσκεψη.

Ερωτηθείς για τη θέση του Λονδίνου σε σχέση με την πολυμερή, είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να τη στηρίξουμε. Ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει και προσβλέπουμε στους ηγέτες να μας εξηγήσουν πώς επιθυμούν να διαδραματίσουμε τον δικό μας ρόλο και να είμαστε όσο το δυνατόν μπορούμε πιο θετικοί». Κληθείς να πει, αν είναι πιο αισιόδοξος μετά και την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Κιντ είπε ότι «από όσα άκουσα πιστεύω πως έχει γίνει αρκετή πρόοδος την περασμένη εβδομάδα και βρίσκονται (οι ηγέτες) σε ένα στάδιο όπου μια έντονη δραστηριότητα θα μπορέσει πραγματικά» να φέρει κάτι καλό.

Το σημερινό πρόγραμμα

Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ολοκληρώσει τον κύκλο ενημέρωσης των κομμάτων ως εξής:

*8.45 π.μ.: Θα δεχθεί τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου

*9.15 π.μ.: Θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα

*10.00 π.μ.: Θα δεχθεί τον Πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη

*10.45 π.μ.: Θα δεχθεί τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο

*11.30 π.μ.: Θα δεχθεί τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού

*12.15 μ.μ.: Θα δεχθεί τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Ελβετία, όπου αύριο Κυριακή, 20 Νοεμβρίου, μέχρι και μεθαύριο Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, θα έχει συνομιλίες με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, για το Εδαφικό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλο, την κ. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και τους κ.κ. Πόλυ Πολυβίου, Κύπρο Χρυσοστομίδη, Παναγιώτη Δημητρίου, Νίκο Κλεάνθους, Τουμάζο Τσιελεπή, Μάριο Ηλιάδη και Ανδρέα Χατζηράφτη.

Διαδηλώσεις στα κατεχόμενα υπέρ της λύσης

Χθες το απόγευμα η πλατφόρμα «Λύση και Ειρήνη» πραγματοποίησε εκδήλωση και πορεία στήριξης της προσπάθειας των δύο ηγετών για την επίτευξη συμφωνίας στο Μον Πελεράν.

Στην εκδήλωση δόθηκε ο τίτλος «Είναι η ώρα της λύσης» και τη στηρίζουν ΜΚΟ αλλά και τα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και Κοινοτικής Δημοκρατίας.
Δικοινοτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, στη νεκρή ζώνη μεταξύ του Λήδρα Πάλας και του γηπέδου της Τσετίνκαγια. Τη διοργανώνουν η ΠΕΟ και η πλατφόρμα «Λύση και Ειρήνη». Προστίθεται ότι ΠΕΟ και πλατφόρμα «Λύση και Ειρήνη» σήμερα το πρωί, με αφορμή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αύριο στο Μον Πελεράν για το εδαφικό, μεταξύ των δύο ηγετών, θα προβούν σε κοινή δήλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα