Τουρκία:Ο ΥΠΕΞ ζήτησε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Συρία

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε σήμερα να επιτευχθεί άμεση εκεχειρία στη Συρία, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση στο Χαλέπι και λέγοντας πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν είναι κατάλληλος να κυβερνήσει.

Ερωτηθείς για τον Άσαντ σε μια συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό, ο Τσαβούσογλου είπε ότι είναι αναντίρρητο ότι ο Σύρος ηγέτης είναι υπεύθυνος για 600.000 θανάτους και πως κάποιος με ένα τέτοιο μητρώο δεν πρέπει να κυβερνά μια χώρα.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ένας

από τους κύριους υποστηρικτές των αντάρτες που μάχονται για να ανατρέψουν τον Άσαντ. Οι αντάρτες πολιορκούνται στο ανατολικό Χαλέπι μετά την ταχεία προέλαση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες, που τους έφεραν στο χείλος μιας μεγάλης ήττας.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία συνομιλεί με τους συμμάχους του Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς και με τη Συρία και τον Λίβανο, στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησαν τηλεφωνικά τουλάχιστον τρεις φορές την τελευταία εβδομάδα για τη Συρία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνάντησε τον Τσαβούσογλου στην Τουρκία την Πέμπτη.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η Μόσχα συμφώνησε για την ανάγκη να υπάρξει μια διακοπή στις μάχες και να παρασχεθεί βοήθεια στο Χαλέπι, ωστόσο οι βαθιές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα