Τουρκία: Δυο λεπτά σιγής για τον Μουσταφά Κεμάλ (ΦΩΤΟ)

Τη μνήμη του Μουσταφά Κεμάλ τίμησαν σήμερα στην Τουρκία, με αφορμή τη συμπλήρωση 79 χρόνων από τον θάνατό του. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουρριέτ, στις 9:05 π.μ., τη στιγμή κατά την οποία ο «Ατατούρκ» (πατέρας των Τούρκων) πέθανε το 1938 στο παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα τήρησαν δυο λεπτά σιγής.

Εκδηλώσεις προς τιμή του «Ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας» προγραμματίστηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε

στο Anıtbabir, με τη συμμετοχή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Προέδρου του Κοινοβουλίου Ισμαήλ Καχράμαν, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού Χούλσου Ακάρ, καθώς και αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

«Θυμόμαστε για άλλη μια φορά τον πρώτο μας πρόεδρο Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ», έγραψε ο Ερντογάν σε ένα βιβλίο μνήμης.

«Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να φέρουμε την Τουρκία στο επίπεδο του σύγχρονου πολιτισμού. Ας ηρεμήσει η ψυχή του με ειρήνη», έγραψε.

Ο Μουσταφά Κεμάλ πέθανε στις 10 Νοεμβρίου του 1938, στην ηλικία των 57 ετών στο παλάτι Ντολμάνμπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης λόγω προβλημάτων υγείας. Οι σειρήνες ακούγονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα στις 09:05 π.μ., την ακριβή ώρα του θανάτου του, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συρρέουν στο μαυσωλείο Anıtkabir του Κεμάλ στην πρωτεύουσα της Άγκυρας, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τοπικοί δήμοι σε όλη τη χώρα προετοίμασαν αναμνηστικές εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις ετοιμάζονται και στα κατεχόμενα.

Ιστορικά, υπενθυμίζεται ότι ο Μουσταφά Κεμάλ ευθύνεται για τη γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων, 353 χιλιάδων Ποντίων και Ασσυρίων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που παραμένει μέχρι σήμερα ατιμώρητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα