Τον εκλεκτό του για τις Προεδρικές αναζητεί το ΑΚΕΛ

Μπορεί ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και τα στελέχη του κόμματος, επίσημα να υποστηρίζουν ότι οι διεργασίες για την εξεύρεση υποψηφίου για τις Προεδρικές εκλογές θα αρχίσουν μετά το Πάσχα, ωστόσο οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις μεταξύ των μελών και υποστηρικτών του κόμματος, έχουν φουντώσει για τα καλά.

Όπως σε κάθε αντίστοιχη περίοδο, τα ονόματα των πιθανών

υποψηφίων δίνουν και παίρνουν, με πολλά από όσα λέγονται να ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό κάποια βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ.

Τα κριτήρια αυτά είναι:

Καθοριστικής σημασίας είναι οι θέσεις στο Κυπριακό, όπου ο υποψήφιος θα πρέπει να στηρίζει και να προωθεί τη λύση στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.Θα πρέπει να προωθεί στο κομμάτι της Οικονομίας, πολιτικές με επίκεντρο όλους τους πολίτες και όχι πολιτικές για τους λίγους.Θα πρέπει να είναι ακεραίου χαρακτήρα και να συνδυάζει πληθώρα ποιοτικών χαρακτηριστικών.Θα πρέπει να έχει ως πρωταρχικό μέλημα να υπηρετήσει τον τόπο και τον λαό, και όχι να εξυπηρετήσει τις δικές του προσωπικές φιλοδοξίες μέσα από την εκλογή του στη θέση του Προέδρου.Θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί συναινετικάΘα πρέπει να είναι έμπειρος και ικανός να αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας και να οδηγήσει τον τόπο μπροστά.

Ονοματολογία και διαδικασία

Πολλά είναι τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ως εν δυνάμει υποψήφιοι.

Το τελευταίο διάστημα ακούγεται ολοένα και πιο έντονα το όνομα του Ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου, ως ένα από τα δυνατά χαρτιά που αναμένεται να διεκδικήσουν το χρίσμα του υποψηφίου του ΑΚΕΛ για την Προεδρία.

Ο ίδιος ο Τάκης Χατζηγεωργίου δεν διαψεύδει το ενδιαφέρον του για τη διεκδίκηση της Προεδρίας, ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν θα είχε καμιά ένσταση να υποστηρίξει και ο ίδιος οποιονδήποτε άλλον, αν το επιλέξει το κόμμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, "δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε θέμα φιλοδοξίας το συγκεκριμένο ζήτημα", ενώ παραπέμπει στο ότι "το ΑΚΕΛ έχει συγκεκριμένες διαδικασίες και αυτές είναι που έχουν σημασία".

Πηγές εντός ΑΚΕΛ, επιβεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο όνομα αναμένεται να απασχολήσει και στις εσωκομματικές διαδικασίες, καθώς πρόκειται για ένα άτομο που πληροί τα κριτήρια τα οποία εκ πρώτης έχουν τεθεί.

Σημαντικό ρόλο για την τελική απόφαση του ΑΚΕΛ, θα διαδραματίσει η τάση η οποία θα επικρατήσει μετά από τις συζητήσεις με τις ομάδες βάσεις, οι οποίες θα αρχίσουν μετά το Πάσχα.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η τάση που θα επικρατήσει να ευνοεί ότι το κόμμα θα πρέπει να διεκδικήσει τις εκλογές με τον Γενικό του Γραμματέα, κάτι που ωστόσο, κρίνεται σε αυτό το σημείο αρκετά ριψοκίνδυνο εγχείρημα.

Ένα όνομα το οποίο είχε απασχολήσει και κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, με αξιώσεις μάλιστα, είναι αυτό του Κίκη Καζαμία. Το συγκεκριμένο όνομα ακούγεται έντονα ότι θα απασχολήσει και αυτό τις εσωκομματικές διαδικασίες, χωρίς να είναι ξεκάθαρο σε αυτό το στάδιο, αν ο ίδιος ευνοεί ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του.

Έχει ακουστεί επίσης το όνομα του πρώην Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η όποια επιβεβαίωση για ενδεχόμενο συζήτησης γύρω από το συγκεκριμένο όνομα.

Ο προβληματισμός που υπάρχει σε σχέση με την υποστήριξη μη κομματικού υποψηφίου, συνοψίζεται στο ότι μια τέτοια επιλογή, ενδεχομένως να μην καταφέρει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος, κάτι που θα ήταν καταστροφικό τη δεδομένη χρονική συγκυρία.

Όνομα που παραμένει στο τραπέζι, είναι αυτό της Ερατώς Μαρκουλή, ωστόσο παραμένει απομακρυσμένο το ενδεχόμενο στήριξης. Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας, χωρίς να έχει όμως επίσημα προσεγγιστεί από το ΑΚΕΛ. Ο Ανδρέας Χρίστου επίσης, σε δημόσια τοποθέτησή του, τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι είναι ο κατάλληλος για την Προεδρία και απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση του ΑΚΕΛ αναμένεται να κλειδώσει μετά από έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα συγκληθεί περίπου δυο μήνες μετά το Πάσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα