Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί τον διαχωρισμό των Παγκύπριων

Τη νέα Νομοθεσία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τις Παγκύπριες Εξετάσεις πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) Κύπρου και Ελλάδας ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η αλλαγή της Νομοθεσίας κατέστη αναγκαία μετά την απόφαση για αναθεώρηση του ρόλου των Παγκύπριων Εξετάσεων και του τρόπου διεξαγωγής τους, και εντάσσεται στο πλαίσιο

των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών και αλλαγών στη Μέση Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, οι Παγκύπριες Εξετάσεις, που με βάση το υφιστάμενο σύστημα στοχεύουν τόσο στην απόκτηση απολυτηρίου από τα Δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης όσο και στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διαχωρίζονται σε Παγκύπριες Εξετάσεις Απόλυσης (ΠΕΑ) και σε Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης στα ΑΑΕΙ (ΠΕΠ). Ο διαχωρισμός κατέστη αναγκαίος λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν σήμερα κατά τη διεξαγωγή των Εξετάσεων, λόγω του διαφορετικού ρόλου τον οποίο επιτελούν (δηλαδή της διαμορφωτικής αξιολόγησης για σκοπούς απόκτησης απολυτηρίου και της συγκριτικής για σκοπούς πρόσβασης στα ΑΑΕΙ), καθώς και κατά την εξαγωγή των τελικών βαθμολογιών των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τη νέα Νομοθεσία, που αφορά στις διαδικασίες διεξαγωγής των ΠΕΠ, καθιερώνονται αλλαγές στις διαδικασίες:

1. Θεματοθέτησης,

2. Αποστολής των εξεταστικών δοκιμίων στα εξεταστικά κέντρα,

3. Βαθμολόγησης,

4. Καθορισμού κριτηρίων και διαδικασίας επιλογής Θεματοθετών και Βαθμολογητών,

5. Επιμόρφωσης Θεματοθετών και Βαθμολογητών,

6. Καθορισμού διαδικασιών μετά-ανάλυσης και δημοσίευσης των αποτελεσμάτων.

Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, και προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες διαδικασίες, αναβαθμίζεται ο ρόλος της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η νέα Νομοθεσία στηρίχθηκε στην Έκθεση που υπέβαλε η Ειδική Επιτροπή για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, η οποία συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Η όλη προσπάθεια εντάσσεται στο σύνολο των αλλαγών που προωθούνται στη Μέση Εκπαίδευση για βελτίωση και εκσυγχρονισμό (καθιέρωση Εξετάσεων Τετραμήνων, Εφαρμογή Νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων), και οι οποίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2015 με την εφαρμογή του Νέου Ωρολογίου Προγράμματος και της νέας μορφής Λυκείου (με Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού στην Α΄ τάξη και Κατευθύνσεις στη Β΄ και Γ΄).

Η νέα Νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2017, αφού πρώτα ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα