Το όραμά του για τη λειτουργία της Βουλής παρουσίασε ΠτΒ

Σε δείπνο που παραχώρησε προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου παρακάθισε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης, ολοκληρώνοντας τη δεύτερη ημέρα επαφών του στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σε χαιρετισμό του προς τα παριστάμενα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στις ενέργειες και στο όραμά του για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της Βουλής,

αλλά και στις επαφές του στο Λονδίνο.

«Θεωρώ ότι η Βουλή μετά από την οικονομική κρίση και την περαιτέρω ανάδειξη μιας αρνητικής εικόνας του συνόλου των θεσμών και της πολιτικής ζωής, είναι η κιβωτός εκείνη της δημοκρατίας που πρέπει να περισώσει το κράτος της Κύπρου με νομοθεσίες, με δράσεις και αναδεικνύοντας συμπεριφορές με το δικό της παράδειγμα. Θεώρησα ότι όφειλα να πάρω στα χέρια μου ένα ρόλο που θα μετέτρεπε τη Βουλή σε ναυαρχίδα της επανίδρυσης, της ανοικοδόμησης του κράτους. Καταρτίστηκε λοιπόν ένα σχέδιο με συγκεκριμένους πυλώνες για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η Βουλή, ώστε να αποτελεί παράδειγμα για τους υπόλοιπους θεσμούς», είπε ο κ. Συλλούρης.

Αναφερόμενος ενδεικτικά σε κάποιους στόχους που έχουν τεθεί μίλησε για στόχο αύξησης της παραγωγικότητας της Βουλής, κάτι που καταδεικνύεται στην αύξηση των νομοσχεδίων που έχουν ψηφιστεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 20%.

Χαρακτήρισε εντυπωσιακό το ποσοστό φυσικής παρουσίας των βουλευτών στις συνεδρίες, πέραν του 90%, με σχεδόν όλες τις απουσίες να είναι γραπτώς δικαιολογημένες. Μίλησε επίσης για αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σημειώνοντας ότι φιλοδοξεί να είναι η κυπριακή Βουλή πρώτη στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων στην Ευρώπη έως το τέλος της πενταετίας.

Τόνισε δε την προσπάθεια αναβάθμισης και επέκτασης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, επέκταση και στα οικονομικά. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, επισκέφθηκε αραβικές χώρες, την Κίνα και τώρα το Λονδίνο, όχι μόνο στο πλαίσιο των διακρατικών σχέσεων και του Brexit αλλά και με έμφαση στην Κοινοπολιτεία. Σε ό,τι αφορά την Κοινοπολιτεία, συμπλήρωσε: «Δείξαμε μέσω των επαφών μας ότι θέλουμε να βγούμε μπροστά και να γίνει πιο αποτελεσματικός ο οργανισμός προς όφελος όλων των μελών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής στις δυνατότητες χρήσης από την Κύπρο της ήπιας ισχύος (soft power) που διαθέτει, ως μέλος της ΕΕ, της Κοινοπολιτείας, ως σταθερή χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και ως κοιτίδα πολιτισμού από την αρχαιότητα.

Κάλεσε τέλος τους απόδημους να συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη Βρετανία και να συμβάλλουν στην παρουσίαση της Κύπρου ως συνεργάτη και όχι ως ανταγωνιστή της Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ επισήμανε πως οι Κύπριοι είναι πιο δυνατοί όταν εργάζονται από κοινού, πάνω από κομματικές γραμμές, όπως συμβαίνει στην οργανωμένη παροικία της Βρετανίας.

Η επίσκεψη του κ. Συλλούρη στο Λονδίνο ολοκληρώνεται το πρωί της Τετάρτης με συνάντησή του με τον Λόρδο Δήμαρχο του Σίτυ του Λονδίνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα