Το νέο σουπερ-κοίτασμα της Αιγύπτου και η Κύπρος

Εξαιρετικής σημασίας για τις ενεργειακές και όχι μόνο εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θεωρείται από ειδικούς η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου με αποθέματα που εκτιμούνται στα 30tcf στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Πρόκειται για εξέλιξη που επηρεάζει σημαντικά και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο,

με εμπειρογνώμονες να εκφράζουν την άποψη ότι η συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου, πολύ πιθανόν να ναυαγήσει.

Το μεγαλύτερο κοίτασμα της Μεσογείου

Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο Shorouk και αποτελεί την μεγαλύτερη ανακάλυψη στην περιοχή της Μεσογείου. Μάλιστα ειδικοί εκφράζουν την άποψη ότι ενδεχομένως να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, αφού η ΕΝΙ πιστεύει πως δεν αποκλείεται να βρει επιπλέον γεωλογικές δομές στο ίδιο σημείο. Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο κοίτασμα της περιοχής ήταν το Λεβιάθαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ, το οποίο έφτανε τα 22 tcf.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο τέως εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, ανέφερε ότι πρόκειται για σπουδαία νέα για την Αίγυπτο, καθώς η επιβεβαίωση του κοιτάσματος, θα συνεπάγεται με αύξηση της τάξης του 50% στα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας, τα οποία σήμερα ανέρχονται περίπου στα 60 tcf. Αν όλα πάνε καλά, τότε η Αίγυπτος θα έχει περισσότερο ΦΑ από τη Νορβηγία, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Θα επισπευθεί η διαδικασία

Διαδικαστικά, η ΕΝΙ, της οποίας αποκλειστικά ανήκουν τα δικαιώματα στο συγκεκριμένο οικόπεδο, θα προχωρήσει άμεσα σε πρόγραμμα επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων, προκειμένου να επιβεβαιώσει με ακρίβεια τα αποθέματα. Η Κυβέρνηση της χώρας, αναμένεται να ζητήσει ένα γρήγορο πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στη διαδικασία της παραγωγής το συντομότερο δυνατόν, λόγω και της ανεπάρκειας ΦΑ που αντιμετωπίζει σήμερα η Αίγυπτος. Δεν αποκλείεται αυτό να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2020, με τα αποθέματα να τυγχάνουν επεξεργασίας και υγροποίησης στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της χώρας. Αξίζει απλά να σημειωθεί ότι η ΕΝΙ κατέχει το 50% των μετοχών του τερματικού της Νταμιέττας, το οποίο σήμερα παραμένει κλειστό.

Ο Χαράλαμπος Έλληνας, ανέφερε ότι η παραγωγή, αναμένεται να κυμανθεί στα 30 bcm το χρόνο, ποσότητα η οποία είναι αρκετή για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της Αιγύπτου για πολλά χρόνια, καθώς επίσης και για να κρατήσει απασχολημένα και τα δύο τερματικά. Συνεπώς, πρόσθεσε, πρόκειται για μια ανακάλυψη η οποία θα μεταμορφώσει την ενεργειακή βιομηχανία της χώρας και να ενισχύσει σημαντικά την οικονομία της.

Οι επιπτώσεις στο ενεργειακό μέλλον της Κύπρου

Η τεράστια αυτή ανακάλυψη ενδεχομένως, σύμφωνα με τον κύριο Έλληνα, να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις επιδιώξεις τόσο του Ισραήλ όσο και της Κύπρου για εξαγωγή ΦΑ στην Αίγυπτο. Όπως είναι γνωστό οι δύο χώρες βρίσκονταν εδώ και καιρό σε συζητήσεις με την Αίγυπτο. Κύπρος και Αίγυπτος ολοκλήρωσαν την τεχνοοικονομική μελέτη του έργου, ωστόσο από πλευράς του κυπριακού Υπουργείου Ενέργειας, η ενημέρωση είναι ελλείπεις.

Ταφόπλακα στα σχέδια Κύπρου-Ισραήλ;

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Έλληνα, οι τιμές μετά την ανακάλυψη του σούπερ-κοιτάσματος στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, θα είναι τέτοιες που θα είναι ασύμφορη η εισαγωγή ΦΑ από την Κύπρο ή το Ισραήλ για την Αίγυπτο. Ιδιαίτερα σημειώνει, αν σκεφτεί κανείς πως θα χρειαστεί κατασκευή αγωγών.

«Αυτή η νέα ανακάλυψη, ενδεχομένως να αποτελέσει την ταφόπλακα και για τα δύο έργα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος σημειώνεται ότι το κοίτασμα γειτνιάζει με τα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που σημαίνει πως η περιοχή πολύ πιθανόν να επιφυλάσσει εκπλήξεις και για ενδεχόμενα κοιτάσματα που εμπίπτουν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ή στη διαχωριστική γραμμή, μεταξύ των ΑΟΖ των δύο χωρών. Κάτι τέτοιο πολύ πιθανόν να σημαίνει και ενεργοποίηση της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης.

Kασίνης: Θα βρεθούν και άλλα αποθέματα

Τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν και άλλα αποθέματα ΦΑ στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε εξάλλου στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο πρώην διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας Σόλων Κασίνης. Ο ίδιος είπε πάντα πίστευε πως η Μεσόγειος θα αποδειχθεί η δεύτερη βόρειος θάλασσα, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και στην κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν περισσότερα αποθέματα.

Ερωτηθείς δε από το ΚΥΠΕ κατά πόσον επηρεάζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας η συγκεκριμένη ανακάλυψη, ο κ. Κασίνης είπε πως θα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα με βάση το οικονομικό βάρος, εξηγώντας ότι ο αγωγός που προγραμματιζόταν να γίνει από την Κύπρο προς την Αίγυπτο είναι πολύ μεγάλος, της τάξης των 400 χιλιομέτρων, και συνεπώς είναι πολύ ακριβός. Από την άλλη, όπως είπε, το κοίτασμα Zohr απέχει 125 μίλια από τις ακτές της Αιγύπτου.

Το κοίτασμα Zohr γειτνιάζει με το τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει κάτι, ο κ. Κασίνης είπε πως οι εταιρείες κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις και έχουν προγράμματα, με βάση τα οποία θα προχωρήσουν. “Η ΕΝΙ έχει προβεί και προβαίνει σε τρισδιάστατες έρευνες το 2011 και θα δούμε τί αποτελέσματα θα έχουν και αυτές οι έρευνες”, είπε.

[email protected]

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα