Το κράτος Δικαίου στην Κύπρο και τα διδάγματα της ιστορίας

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου UCLan (Cyprus) ανακοινώνει τη διοργάνωση σειράς δημόσιων διαλέξεων από διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στελέχη επαγγελματικών κλάδων. Κύριος σκοπός της σειράς είναι η προώθηση διεπιστημονικής έρευνας που συνδυάζει ιστορικές, νομικές, ηθικές και συνταγματικές πτυχές του παρελθόντος της Κύπρου.

Επιπλέον, σκοπός είναι να καταδειχθεί πώς το παρελθόν συνδέεται με το παρόν και το μέλλον. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η σειρά θα

συστήσει πρωτογενείς πηγές σε ερευνητές και φοιτητές, ενθαρρύνοντας τοιουτοτρόπως την παρουσίαση και δημοσίευση τέτοιων πηγών.

Επιπρόσθετα, αναμένεται ότι η σειρά θα βοηθήσει το κοινό να αντιληφθεί τι συνεπάγεται το κράτος δικαίου και ταυτόχρονα θα καλλιεργήσει μία κουλτούρα σεβασμού προς το κράτος δικαίου και τις σχετικές με αυτό δημοκρατικές αρχές. Τέλος, θα αποτελέσει φόρουμ εποικοδομητικού διαλόγου.

Συνεπώς, απευθύνεται σε άτομα που έχουν τα πιο πάνω ενδιαφέροντα, στους υποστηρικτές της έρευνας, του πολιτισμού και της ενημέρωσης, καθώς και τους θεσμούς της κεντρικής και τις τοπικής διοίκησης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καλούνται να προσέλθουν για να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις διαλέξεις και να επιδείξουν ενδιαφέρον για τα ερευνητικά αποτελέσματα, στα οποία η σειρά θα καταλήξει. Οι διαλέξεις θα είναι δωρεάν και ανοικτές προς το κοινό.

Η παρουσίαση των θεμάτων θα πραγματοποιείται με τρόπο κατανοητό και στους μη ειδικούς. Προκρατήσεις θέσεων θα γίνονται μέσω αποστολής email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα έχει τίτλο: «Το 1956 ως Σημείο Καμπής για την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο: οι Μακροπρόθεσμες Συνέπειες και η Σχέση τους με το σήμερα». Θα συντονίζει η Δρ Stephanie Laulhe-Shaelou (UCLan Cyprus).

Ομιλητές θα είναι ο Δρ Ανδρέας Κάρυος (Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), με θέμα «Οι στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις εξήντα χρόνια πριν», ο Δρ Κλέαρχος Κυριακίδης (UCLan Cyprus), με θέμα «Οι στρατιωτικές και συνταγματικές καθοριστικές συνέπειες εξήντα χρόνια μετά: Τα ιδιόμορφα γεγονότα του 1956 συνιστούν τα θεμέλια του προτεινόμενου συνταγματικού μέλλοντος της Κύπρου;».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Moot Court Room, Εγκαταστάσεις Πανεπιστημίου UCLan (Cyprus), Πύλα, επαρχία Λάρνακας, την 1η Δεκεμβρίου 2016, στις 7:00-9:00 μ.μ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα