Το Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχους δύο για εισαγωγή κοκαΐνης

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου έκρινε ένοχους σήμερα τους Ανδρέα Αλεξάνδρου 39 χρόνων από τη Λευκωσία και Σωτήρη Αθηνή 58 χρόνων από τη Λεμεσό, σε τέσσερις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, δηλαδή της παράνομης εισαγωγής 2 κιλών και 594 γραμμαρίων κοκαΐνης, της εισαγωγή των ναρκωτικών στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 19 Απριλίου 2014 χωρίς την άδεια του Υπουργού Υγείας, της παράνομης κατοχής και της κατοχής με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 1 Μαρτίου 2014 και 19 Απριλίου 2014 και οι δύο κατηγορούμενοι δεν

παραδέχθηκαν ενοχή στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης οι Αλεξάνδρου και Αθηνής μαζί με τους Χρήστο Κωτσάκη 50 χρόνων από την Ελλάδα και Ρένο Ζερταλή 49 χρόνων από τη Λευκωσία, μεταξύ των ημερομηνιών 1η Μαρτίου με 19 Απριλίου 2014, συνωμότησαν μεταξύ τους να διαπράξουν το κακούργημα της παράνομης εισαγωγής 2 κιλών και 594 γραμμαρίων κοκαΐνης.

Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου αναφέρεται ότι εμπνευστής και οργανωτής της εισαγωγής ήταν ο Σωτήρης Αθηνής, ο οποίος εξέτιε και εξακολουθεί να εκτίει ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές Φυλακές, με μεσάζοντα και εκτελεστή τον Αλεξάνδρου που ενεργούσε όπως και οι Ρένος Ζερταλής και Χρήστος Κωτσάκης, υπό την καθοδήγηση, παρακίνηση, συμβουλή και βοήθεια του Αθηνή.

Τα ναρκωτικά έφερε στην Κύπρο, μέσω Καϊρου, από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας στις 19 Απριλίου 2014, ο Χρήστος Κωτσάκη, ο οποίος θα έπαιρνε αμοιβή πέντε χιλιάδων ευρώ. Με υπόδειξη μελών της ΥΚΑΝ, ο Χρήστος Κωτσάκης ανακόπηκε από Τελωνειακούς Λειτουργούς για έλεγχο και κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στην αποσκευή του, βρέθηκαν κρυμμένες σε ειδικά διαμορφωμένη σχισμή στο εσωτερικό της αποσκευής, δύο νάιλον συσκευασίες περιτυλιγμένες με λαδόκολλες οι οποίες περιείχαν την κοκαΐνη. Τόσο η αποσκευή όσο και τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν ως τεκμήρια και ο Χρήστος Κωτσάκης συνελήφθη για τα αυτόφωρα αδικήματα της παράνομης εισαγωγής και παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξης Α΄.

Στη συνέχεια συγκατατέθηκε να συμμετάσχει σε διαδικασία ελεγχόμενης παράδοσης των ναρκωτικών στη Λευκωσία στον Ρένο Ζερταλή, ο οποίος και συνελήφθη από την Αστυνομία. Στη συνέχεια ο Ζερταλής κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον των τριών συγκατηγορουμένων του.

Στην απόφαση του το Σώμα σημειώνει ότι «δημιούργησε πολύ καλή εντύπωση» η μαρτυρία του Ρένου Ζερταλή, που είχε καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον των τριών συγκατηγορούμενων του, προσθέτοντας πως το Δικαστήριο αποδέχεται τη μαρτυρία και εκδοχή του «χωρίς ενίσχυση με απόλυτη ασφάλεια».

Το Κακουργιοδικείο αναφέρεται στην ανώμοτη δήλωση του Ανδρέα Αλεξάνδρου, σημειώνει ότι «απορρίπτουμε το περιεχόμενο» της και χαρακτηρίζει «ιδιοτελές και αυτό-εξυπηρετικό» το περιεχόμενο της.

Αναφορικά με τη μαρτυρία του Σωτήρη Αθηνή το Κακουργιοδικείο ανέφερε ότι αυτός προξένησε αρνητική εντύπωση στο Σώμα, αφού ήταν «ασαφής, αμφίλογος, αντιφατικός και ανακόλουθος κατά τη μαρτυρία του. Οι απαντήσεις του χαρακτηρίζονταν κατά κανόνα από διστακτικότητα και μια διακριτή προσπάθεια απομάκρυνσης από οτιδήποτε θα μπορούσε να καταταχθεί ως βλαπτικό για την εκδοχή και συμφέροντα που προωθούσε» και το Δικαστήριο απέρριψε ως αναξιόπιστη τη μαρτυρία και εκδοχή του για την υπόθεση.

Το Κακουργιοδικείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κατηγορούσα Αρχή απέδειξε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι οι κατηγορούμενοι μεταξύ των ημερομηνιών 1.3.14 και 19.4.14, συνωμότησαν να διαπράξουν κακούργημα, δηλαδή την παράνομη εισαγωγή στην Κύπρο 2 κιλών και 594 γραμμαρίων κοκαΐνης και ότι στις 19.4.14 στο Αεροδρόμιο Λάρνακας εισήγαγαν την κοκαΐνη χωρίς την άδεια του Υπουργού Υγείας, κατέχοντας την παράνομα με σκοπό την παράνομη προμήθεια της σε άλλα πρόσωπα.

Το Σώμα καταδίκασε τους Αλεξάνδρου και Αθηνή και στις τέσσερις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν.

Το Κακουργιοδικείο όρισε την Δευτέρα 31η Αυγούστου ως ημερομηνία κατά την οποία οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων θα αγορεύσουν για μετριασμό της ποινής τους.

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση το Κακουργιοδικείο επέβαλε στις 8 Αυγούστου 2014, στους Χρήστο Κωστάκη και Ρένο Ζερταλή ποινές φυλάκισης 9 και 11 χρόνων αντιστοίχως αφού παραδέχθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα