Το γλυπτό που αγγίζει τη ψυχή μας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το έργο – γλυπτό του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, με τίτλο «Μετανάστες» παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης συνεχάρη τους δημιουργούς του έργου για τη δημιουργικότητά τους, αλλά και για τη βράβευσή τους.

“Πρόκειται για ένα έργο”, είπε, “που αγγίζει τις ψυχές μας, διότι απεικονίζει

την οδύσσεια των μεταναστών σε ένα ταξίδι χωρίς τελικό προορισμό. Μετανάστες που αφήνουν την αφιλόξενη πατρίδας τους με την προσδοκία να βρουν μια φιλόξενη γη, μια καινούργια πόλη, μια νέα Ιθάκη, συναντώντας ανθρώπους που θα τους δώσουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά, διατροφή, παιδεία και υπηρεσίες υγείας”.

Απευθυνόμενος στους νέους, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι απέδειξαν ότι μπορούν να καινοτομήσουν και να ευαισθητοποιήσουν με τη φωνή και το δημιουργικό τρόπο έκφρασής τους, ο οποίος ασκεί επιρροή στη σύγχρονη κοινωνία και στο σύγχρονο τρόπο σκέψης και δράσης.

Η Βοηθός Διευθύντρια και εκπαιδευτικός Τέχνης, Πόπη Νικολάου, ανέφερε ότι η διαδρομή από την σκέψη στη δημιουργία και από τη δημιουργία στον έπαινο, έγινε ένα όμορφο ταξίδι, στο οποίο βίωσαν έντονα συναισθήματα.

“Η αναζήτηση και ο προβληματισμός”, πρόσθεσε, “δια μέσου της τέχνης, βοηθά τον νέο να καταλάβει τον εαυτό του, να τοποθετηθεί αληθινά στον κόσμο του και να αποκτήσει ταυτότητα”.

Το γλυπτό φιλοτέχνησαν τριάντα παιδιά του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, εκ των οποίων οι οκτώ είναι ηλικίας 16-18 χρόνων.

Η Αριστονίκη Κλείτου και Παναγιώτα Γεωργίου, οι οποίες παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ανέφεραν ότι οι ανθρώπινες φιγούρες της βάρκας είναι φτιαγμένες από πολυομεθάνη και γυψόγαζες, ενώ η βάρκα ανήκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο και θα οδηγείτο για πέταμα.

Το έργο «Μετανάστες» κατασκευάσθηκε με αφορμή τον 5ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, θέμα του οποίου ήταν το «Κρίση - Πρόκληση».

Τα παιδιά, κατόπιν προβληματισμού, έφτιαξαν το εν λόγω έργο, το οποίο εκτός των άλλων επιλέχθηκε και βραβεύτηκε με τα δυο πρώτα παγκόσμια βραβεία από την Saatchi Gallery στο Λονδίνο ανάμεσα στους 20 φιναλίστ, από μια λίστα 22.000 έργων.

Το έργο «Μετανάστες» θα φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέχρι την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου του 2016.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα