Το εγκαταλειμμένο χωριό-εκπαιδευτήριο της ΤΜΤ (βίντεο)

Το εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο χωριό Σουσκιού, βρίσκεται στην επαρχία Πάφου. Τοποθετημένη στο νοτιοανατολικό μέρος της κοιλάδας που σχημάτισε ο ποταμός Διάριζος, η Σουσκιού κατοικείτο εξολοκλήρου από Τούρκους. Το όνομα Σουσκιού προέρχεται από την τουρκική λέξη Susuz, που σημαίνει διψασμένος και αυτό εξαιτίας της ανομβρίας που ίσως να επικρατούσε στην περιοχή.

Κατά διαστήματα, το χωρίο εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, ενώ τα πρώτα χρόνια μετά την ανεξαρτησία του 1960, η Σουσκιού αποτελούσε εκπαιδευτήριο

των τρομοκρατών της ΤΜΤ.

Εξαιτίας της τοποθεσίας του, απόμακρα και καλά κρυμμένο μέσα στην κοιλάδα, οι Τούρκοι τρομοκράτες εκπαιδεύονταν στα όπλα, όπου στη συνέχεια τα χρησιμοποίησαν εναντίον των Ε/κ. Η αρχή για εγκατάλειψη της Σουσκιού έγινε το 1963, ενώ μέχρι το 1974, δεν κυκλοφορούσε πλέον κανένας άνθρωπος στο χωρίο.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει ένα καλά διατηρημένο τέμενος, όπου οι μωαμεθανοί εξασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Επιπλέον, έξω απο το χωριό υπάρχει και ένας μικρός χριστιανικός ναός, αφιερωμένος στην Αγία Μαρίνα.

Κάποτε ήταν ιδιαίτερα γνωστό για το ‘Παναίριν της Σουσκιούς’, φράση η οποία χρησιμοποιείται μεταφορικά σήμερα για κάποιον ο οποίος φαίνεται ή φέρεται αστείος ή κάνει ανόητες πράξεις.

Μοναδικοί «κάτοικοι», πλέον, σήμερα, είναι μόνο ορισμένα γουρουνάκια.

Δείτε πιο πάνω το βίντεο που ανέβασε η χρήστης Denise McNamara στο Youtube.

Keywords
Τυχαία Θέματα