Το eBay δίνει 100 εκατ. δολαρια κατά των ψευδών ειδήσεων

O δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του eBay ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας και την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων, των γνωστών πλέον σε όλους «fake news».

Ο Πιερ Ομιντιάρ, ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, σκοπεύει να αντιμετωπίσει το «έλλειμμα παγκόσμιας εμπιστοσύνης», χρηματοδοτώντας πρότζεκτ που γίνονται σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Τα 100 εκατομμύρια δολάρια πρόκειται να αξιοποιηθούν σε ορίζοντα τριετίας

μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης του Ομιντιάρ και της συζύγου του, η οποία ιδρύθηκε το 2014 και έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για κοινωφελείς σκοπούς.

Ανάμεσα στους πρώτους αποδέκτες, περιλαμβάνεται η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, η ομάδα, δηλαδή, που βρίσκεται πίσω από την κυκλοφορία των Εγγράφων του Παναμά (Panama Papers) και η οποία θα λάβει 4,5 εκατομμύρια δολάρια.

Η ΜΚΟ Anti-Defamation League, που μάχεται κατά του αντισημιτισμού, θα λάβει επίσης μία επιχορήγηση για την οικοδόμηση ενός νέου κέντρου στη Σίλικον Βάλλεϋ και τα χρήματα θα διατεθούν στην καταπολέμηση των αυξανόμενων απειλών που προέρχονται από τα διαδικτυακά trolls.

«Αυτό που έχουμε δει κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών, είναι η αύξηση της δυσπιστίας στα κυβερνητικά όργανα, στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Στίφεν Κίνγκ, συνεργάτης του Ομιντιάρ.

«Η νέα μας αυτή δέσμευση έρχεται για να στηρίξει οικονομικά τους οργανισμούς που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη τους».

«Τα 100 εκατ. δολάρια θα διατεθούν για τη στήριξη των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους και θα βοηθήσουν στην αναζήτηση τρόπων με τους οποίους η τεχνολογία θα μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών και των εκάστοτε κυβερνήσεων». Η πίστη στους θεσμούς βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και τα «εναλλακτικά γεγονότα», ένας όρος που χρησιμοποιείται από συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, κερδίζει συνεχώς έδαφος, αναφέρει ο κ. Κινγκ.

«Οι φήμες έχουν αποκτήσει νέο κύρος και οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πρόθυμοι να πιστέψουν τι θα τους πουν οι συμμαθητές τους από ό,τι θα τους "πουν" οι πολιτικές τους πεποιθήσεις».

«Προσπαθούμε να εκθέσουμε τους ανθρώπους σε όσο των δυνατόν περισσότερους τρόπους πρόσβασης στην πληροφόρηση και ελέγχου των πηγών», είπε.

Πηγή: Huffington.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα