Τ/κ Τύπος: Οι δηλώσεις Έιντε, ο Κοτζιάς και το Κυπριακό

Οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες προβάλλουν διάφορα θέματα, με αναφορές στο νέο τροχαίο δυστύχημα με θύμα 21χρονο, στη συνέντευξη του Έιντε, τον πνιγμό 80χρονου, στις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ για το Κραν Μοντάνα και τον Έιντε και στο θέμα της μεταφοράς του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Το ξενοδοχείο είναι δικό σας, η θάλασσα είναι δική μας», αναφέρεται στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ομάδας ακτιβιστών, οι οποίοι άρχισαν εκστρατεία για τη μη καταβολή τελών εισόδου στις παραλίες στα κατεχόμενα.

Αναφορά γίνεται και στον θάνατο 80χρονου, ο οποίος πήγε για απογευματινό κολύμπι στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Λαπήθου και βρέθηκε λίγο μετά νεκρός. Η εφημερίδα αναδημοσιεύει και τη συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε στο ΚΥΠΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», στην οποία κάνει αναφορά στη Διάσκεψη στην Ελβετία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) έχει τίτλο «Δεν προετοιμάστηκαν καλά οι πλευρές» και αναφέρει ότι σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Έιντε είπε ότι η αποτυχία στην Ελβετία οφείλεται και στη μη καλή προετοιμασία των πλευρών. Αλλού γράφει ότι το «υπουργείο» τουρισμού συνεχίζει τις προσπάθειες προώθησης του τουριστικού πακέτου των κατεχομένων, ενώ χθες διοργανώθηκε τουριστική έκθεση στην Αντάλεια της Τουρκίας. Αναφορά γίνεται και στο νέο τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Μπαρίς Χακάν, ο οποίος παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα κατά την προσπάθειά του να διασταυρώσει τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Αμμοχώστου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Στο μηδέν το όραμα για το νερό», γράφει ότι παρά το γεγονός ότι 75 εκατ. κυβικά μέτρα νερού μεταφέρονται ετησίως από την Τουρκία στα κατεχόμενα, εντούτοις οι «αρχές» δεν έχουν προβεί στην ψήφιση «νόμου» σχετικά με το θέμα της διανομής του νερού στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ μεγάλη ποσότητα νερού χύνεται στη θάλασσα και οι γεωργοί και παραγωγοί δεν μπορούν να σώσουν τις σοδειές τους, αφού δεν υπάρχει νερό. Γράφει επίσης ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα που αφορά την παραχώρηση «κρατικής» γης στην κόρη του Ντερβίς Έρογλου, αφού δεν υπάρχει απόφαση «δικαστηρίου» που να ακυρώνει την απόφαση παραχώρησης γης. Τέλος, αναφέρει ότι δεν κατάφεραν τελικά οι διασώστες να κρατήσουν στη ζωή τον Χακάν Μπιουκτοσούν, ο οποίος έπεσε από τετραώροφο κτήριο στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Δεν έχει ασφάλεια ούτε άδεια (οδηγού), υπάρχει όμως αλκοόλ και θάνατος», αναφέρεται στο νέο τροχαίο δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Αμμοχώστου, όπου όχημα που οδηγούσε Νιγηριανός φοιτητής παρέσυρε και σκότωσε 21χρονο. Ο Νιγηριανός εγκατέλειψε τη σκηνή του ατυχήματος, έκρυψε το όχημά του και στη συνέχεια μετέβη πεζός στη σκηνή του τροχαίου. Οι «αστυνομικοί» παρατήρησαν την παράξενη συμπεριφορά του και τον συνέλαβαν. Οδηγούσε χωρίς άδεια οδηγού και ασφάλεια, ενώ είχε καταναλώσει ποτό. Αναφορά γίνεται και στην αύξηση ύψους 7,68% που αναμένεται να δοθεί στους «δημοσίους» υπαλλήλους. Γράφει, ακόμα, ότι οι κάτοικοι σε περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, κοντά στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, προέβησαν σε καταγγελία στον «δήμο» Λευκωσίας ότι οι κάδοι σκουπιδιών δεν είναι αρκετοί, με αποτέλεσμα πολλά από τα σκουπίδια να καταλήγουν στον δρόμο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Τον κτύπησε, τον εγκατέλειψε και έκρυψε το όχημα», γράφει ότι ο οδηγός που τραυμάτισε θανάσιμα τον νεαρό Μπαρίς Χακάν εγκατέλειψε το θύμα αβοήθητο στην άσφαλτο φεύγοντας από τη σκηνή του δυστυχήματος και στη συνέχεια έκρυψε το όχημα. Η «αστυνομία» έχει εντοπίσει και συλλάβει τον οδηγό, που είναι Νιγηριανός. Η εφημερίδα αναδημοσιεύει από τον ε/κ Τύπο δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ σχετικά με τον κ. Έιντε, τον οποίο κατηγορεί ότι λέει ψέματα και ότι υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν στην εφημερίδα και στην οποία αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στις εξελίξεις στην Ελβετία, λέγοντας ότι οι Τ/κ υποστηρίζουν τη λύση και ότι είναι πλέον καιρός να αλλάξει η κατάσταση στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα