Τ/κ περιουσίες: Οι αριθμοί και ο στρατηγικός σχεδιασμός

Επιβεβαιώνονται, όπως όλα δείχνουν, οι κατηγορίες που θέλουν το σύστημα παραχώρησης τ/κ περιουσιών να λειτουργεί ούτε λίγο ούτε πολύ, με πολλά κενά και παραλείψεις. Ετοιμάζει πλάνο στρατηγικού σχεδιασμού το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ περιουσιών.

Σύμφωνα με το Διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ περιουσιών, Μάκη Οικονομίδη, από το 1974 μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν ένα στρατηγικό πλάνο της πολιτείας σε σχέση με τη διαχείριση τ/κ περιουσιών.

Στρατηγικός σχεδιασμός ο οποίος έχει ήδη ετοιμαστεί από την Υπηρεσία του κ. Οικονομίδη και βρίσκεται

στα χέρια του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος με τη σειρά του αναμένεται γύρω στις αρχές Οκτωβρίου να τον προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στο στρατηγικό αυτό σχεδιασμό καταγράφεται ξεκάθαρα τόσο τ' όραμα, όσο κι η αποστολή, οι κίνδυνοι αλλά και οι ανάγκες για τροποποίηση της νομοθεσίας σε μορφή εισηγήσεων, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί πλέον ξεκάθαρα το πλαίσιο παραχώρησης τ/κ περιουσιών.

Συγκεκριμένα ποσοτικά κριτήρια

Μέρος των εισηγήσεων που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή αφορούν σε θέσπιση συγκεκριμένων ποσοτικών κριτηρίων, ιδιαίτερα σε σχέση με εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τα μέχρι ισχύοντα κριτήρια, το εισόδημα καταγραφόταν ως ικανοποιητικό ή μη ικανοποιητικό, έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε κάποιο αιτητή.

Πλέον με το στρατηγικό σχεδιασμό που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τα εισοδηματικά κριτήρια θα έχουν ως εξής:

0-1304 μη ικανοποιητικό άρα προτεραιότητα έναντι άλλων1305-2926,50 μέσο εισόδημαΑπό 2926,50 και άνω- υψηλό εισόδημα

Επιπρόσθετα αναμένεται να τεθούν διαβαθμίσεις στην εξέταση αιτημάτων ως έξής:

Πρώτο στάδιο: Ο αιτητής είναι πράγματι δικαιούχος;Δεύτερο στάδιο: Είναι ο αιτητής βάσει των δεδομένων του ο πλέον δικαιούχος μεταξύ των υπολοίπων αιτητών;Τρίτο στάδιο: Οι Επαρχιακές υπηρεσίες δημοσιοποιήσαν επαρκώς την διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων τ/κ περιουσιών ή ο αιτητής έτυχε ευνοϊκής ενημέρησς- μεταχείρισης;

Στόχος των εισηγήσεων του στρατηγικού σχεδιασμού είναι και η ενδυνάμωση της ενημέρωσης της οποίας τυγχάνουν οι Βουλευτές.

Τ/κ περιουσίες και εκτίμηση αξίας

Η Πάφος, της οποίας ο Δήμαρχος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου σε αυτή τη συζήτηση περί τ/κ περιουσιών, φαίνεται ν' αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με το ύψος της αξίας των υποστατικών τ/κ περιουσιών, καθώς γύρω στο 38% αυτών, βρίσκονται λόγω ιστορικών και άλλων λόγων στο κέντρο της πόλης, σ' αντίθεση με τις υπόλοιπες επαρχίες όπου κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε τόσο βαθμό.

Η Βουλή έχει ήδη στα χέρια της λίστα με τα άτομα-επιχειρήσεις που κατέχουν τ/κ περιουσίες, όπως επίσης και το που και το πόσο μέγεθος έχουν οι περιουσίες αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία, παραθέτει το Sigmalive τα εκτάρια τα οποία είναι διαθέσιμα για γεωργική εκμετάλλευση έχουν ως εξής:

Επαρχία Λευκωσίας: Σε σύνολο 6181 εκταρίων, έχουν παραχωρηθεί γύρω στα 3050 εκτάριαΕπαρχία Λεμεσού: Σε σύνολο 12000 εκταρίων περίπου, έχουν παραχωρηθεί γύρω στα 6000 εκτάριαΕπαρχία Λάρνακας: Σε σύνολο 12000 εκταρίων περίπου, έχουν παραχωρηθεί τα 11900 εκτάρια Επαρχία Πάφου: Σε σύνολο 22000 εκταρίων περίπου, έχουν παραχωρηθεί γύρω στα 9500 εκτάρια

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι κατοικίες ανά επαρχία είναι:

Επαρχία Λευκωσίας γύρω 195 κατοικίεςΕπαρχία Λεμεσού γύρω στις 1700 κατοικίεςΕπαρχία Λάρνακας γύρω στις 1400 κατοικίεςΕπαρχία Πάφου 1000 περίπου κατοικίες

Τα υποστατικά εμπορικής χρήσης είναι στο σύνολό τους 2205:

Επαρχία Λευκωσίας 400 υποστατικάΕπαρχία Λεμεσού 800 υποστατικάΕπαρχία Λάρνακας 900 υποστατικά Επαρχία Πάφου 700 υποστατικά

Στο σύνολο των υποστατικών για εμπορική χρήση γύρω στα 625 παραχωρήθηκαν παγκύπρια σε μη πρόσφυγες

Ανακτήσεις τ/κ περιουσιών

Τα τελευταία δυο χρόνια έγιναν γύρω στις 400 ανακτήσεις τ/κ περιουσιών λόγω είτε χρήσης από μη δικαιούχους, είτε από αλλαγή χρήσης χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, λειτουργοί και επικεφαλής της υπηρεσίας δέχονται απειλές ακόμα και για τη ζωή τους, σε περιπτώσεις όπου ελέγχονται και επιχειρούν ανάκτηση τ/κ περιουσίας.

Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, αναφέρθηκε σε δημόσιες τοποθετήσεις του στο άρθρο 14 της νομοθεσίας, σύμφωνα με το οποίο ο νόμος περί ενοικιοστασίου και άρα θέσμιου ενοικιαστή δεν εφαρμόζεται στο νόμο περί κηδεμόνα τ/κ περιουσίας.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή σύμφωνα με υφιστάμενη γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις που προϋπήρχαν της νομοθεσίας. Το γεγονός αυτό, δένει ως ένα βαθμό τα χέρια της Υπηρεσίας, όσο αφορά σε υποθέσεις που έχουν εξασφαλίσει ήδη νομικές αποφάσεις και έχουν αναγνωριστεί ως θέσμιοι ενοικιαστές, με καθορισμό συγκεκριμένου ενοικίου το οποίο πρέπει να καταβάλλουν.

Παραθυράκι για την ανάκτηση η αλλαγή χρήσης

Σε συγκεκριμένη υπόθεση στην Επαρχία Πάφου, έγινε εφικτή η ανάκτηση τ/κ περιουσίας από την υπηρεσία, λόγω αλλαγής χρήσης.

Πατέρας διατηρούσε επιχείρηση με Τ/κ με συγκεκριμένη δραστηριότητα, πριν το 1974. Ο γιος ανέλαβε το συγκεκριμένο υποστατικό, χρόνια μετά, αλλάζοντας ωστόσο τη δραστηριότητα για την οποία χρησιμοποιούσε το υποστατικό. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στην υπηρεσία να κινηθεί για ανάκτηση της τ/κ περιουσίας, καθώς το άτομο που χρησιμοποιούσε το υποστατικό δεν πληρούσε τα κριτήρια για να έχει κυριότητα και χρήση το εν λόγω χώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα