Τ/κ δημοσιογράφοι Vs Τουρκές : «Είσαι απόβρασμα των ναζί»


Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στα κατεχόμενα οι χθεσινές επικρίσεις του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, Τουγρούλ Τουρκές προς τα τ/κ ΜΜΕ αλλά και τους Τ/κ γενικότερα, με αρθρογράφους, όπως ο Σενέρ Λεβέντ να επικρίνουν έντονα και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

“Ρε αχμάκη. Ρε χαμερπή Γερμανέ. Ρε απόβρασμα των ναζί! Εσύ θα μας μάθεις τι είναι τούτο το παλιόπραμα που λέγεται δημοκρατία; Τι σχέση έχεις εσύ με τη δημοκρατία; Ακόμα είσαι όμηρος του αγκυλωτού σταυρού

εσύ. Εγγόνι του Αδόλφου με τη φράντζα και το μουστάκι”, αρχίζει το άρθρο του ο ιδιοκτήτης της Αφρίκα ειρωνικά προς τους Γερμανούς. “Δεν δώσατε άδεια ακόμα και για ένα μικρό συλλαλητήριο. Αχ, αχ και πάλι αχ. Προσπάθησαν πολύ οι πρόγονοί μας, αλλά φαίνεται δεν μπόρεσαν να σας κάνουν ανθρώπους. Ο ένδοξος σουλτάνος Σουλεϊμάν. Δεν ξέρω γιατί παρέβλεψε το Βερολίνο. Κοίτα, με την άδεια του Αλλάχ εγώ φτιάχνω την τρίτη γέφυρα και το τρίτο αεροδρόμιο. Φυλάξου Γερμανία. Πλησιάζει η ημέρα της λογοδοσίας” αναφέρει σε άλλο σημείο.

Διαβάστε σχετικά: Τραβάει τ' αυτί των Τ/κ δημοσιογράφων ο Τουρκές για Κυπριακό

Ο Μπασιαράν Ντουζγκιούν, διευθυντής της Χαβαντίς γράφει ότι ήταν παρών στην συνάντηση με τον Τουρκές, ο οποίος κατά την εισαγωγική του ομιλία, επιτέθηκε 4 φορές εναντίον του Τύπου, σχολιάζοντας ότι οι Τ/κ δημοσιογράφοι παραξενεύτηκαν με αυτές τις επιθέσεις, αλλά οι Τούρκοι συνάδελφοι, που προφανώς το έχουν συνηθίσει, γέλασαν και το προσπέρασαν. Ο Ντουζγκιούν σημειώνει ότι ο Τούρκος αξιωματούχος δεν έχει δώσει συνέντευξη σε κανένα τ/κ ΜΜΕ ενώ στη χθεσινή συνάντηση ο Τούρκος “πρέσβης” στα κατεχόμενα ανέφερε ότι δεν γνωρίζει πολλούς Τ/κ δημοσιογράφους.

Ο διευθυντής της Χαβαντίς επισημαίνοντας προηγούμενη δήλωση Τουρκές ότι ακόμα και έναν Τ/κ να μην είχε στο νησί, η Τουρκία εδώ έχει συμφέροντα, ανέφερε ότι χθες ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, είπε ότι όσο ενδιαφέρον δείχνουν για την στρατηγική σημασία της Κύπρου η Αμερική, η Ρωσία, η Βρετανία που είναι χιλιάδες χλμ μακριά, άλλο τόσο ενδιαφέρον δείχνει η Τουρκία.

Σημείωσε επίσης ότι στην ερώτηση εάν θα πρότεινε το Προεδρικό σύστημα και για την (κατεχόμενη) Κύπρο, ο Τουγρούλ Τουρκές απάντησε: “ας το δοκιμάσουμε εμείς πρώτα...”

Ο διευθυντής της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλουγιακαλί που ήταν επίσης στο πρωινό με τον Τούρκο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό διερωτάται σήμερα, με αφορμή την δήλωση Τουρκές ότι σε ευρωπαϊκές χώρες παραχωρούν υπηκοότητες πιο σύντομα απ` ότι στο ψευδοκράτος, σε ποια ευρωπαϊκή χώρα έρχεται πληθυσμός από άλλη χώρα και απειλεί να υπερκεράσει τον τοπικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με την Χαλκίν Σεσί, ο κ. Τουρκές άφησε αιχμές και για το θέμα της παραχώρησης “υπηκοοτήτων” λέγοντας ότι “στις ΗΠΑ και στην Αγγλία σε πέντε χρόνια δίνουν υπηκοότητα”, ενώ στο ψευδοκράτος λέγεται “αν δώσουμε υπηκοότητες οι Ε/κ θα ανατρέψουν τις διαπραγματεύσεις. Τέτοιο πράγμα δεν γίνεται, δεν είναι σοβαρό, δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε”.

Όσον αφορά τον έλεγχο του τί γίνονται τα χρήματα που στέλνει η Τουρκία στο ψευδοκράτος, ο Τουγρούλ Τουρκές είπε: “το δώσε χρήματα, αλλά μην ανακατεύεσαι, δεν γίνεται. Εμείς δεν δίνουμε χρήματα ανάλογα με τα κέφια των συνδικάτων στη βόρεια Κύπρο”. Μίλησε μάλιστα για ατασθαλίες σε κάποιους δημόσιους διαγωνισμούς για έργα που γίνονται με λεφτά που στέλνει η Τουρκία. “Εάν εγώ στέλνω χρήματα που παίρνω με τους φόρους από τον λαό μου και τα στέλνω και εδώ υπάρχει ρουσφέτι στους δημόσιους διαγωνισμούς, τότε εδώ είναι που λέω, σταματήστε”.

Ακόμα και για να στείλουν το νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα περίμεναν 6 μήνες είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, παραπέμποντας για τα παράπονα για την ψηλή τιμή που το νερό φτάνει στους καταναλωτές στους “δήμους”. Οσα λόγια είπαν οι “δήμοι” αν πρόσφεραν και τόση υπηρεσία, δεν θα τους έλεγαν κουβέντα “γιατί λένε `εγώ θα διανείμω το νερό` αλλά δεν κάνουν κανένα έργο γι` αυτό`, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ρωτήθηκε και για το θέμα των “εκλογών” στα κατεχόμενα και είπε ότι μπορεί μέσα από αυτές να προκύψει μια νέα εικόνα, στην οποία θα μπορούσε να έχει θέση και ο Κουντέρ Οζερσάι.

Για το Κυπριακό είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να ζητήσει συγνώμη γιατί προσέβαλλε τον Τ/κ ηγέτη και τον τ/κ “λαό”. “Το να πει `βγήκα για τσιγάρο, θα ερχόμουν, είναι προσβολή”, ανέφερε. “Δεν θα περιμένουμε μέχρι τέλους τους Ε/κ. Και η μη συμφωνία είναι συμφωνία. Πρώτος μας στόχος είναι μια Κύπρος μέλος της ΕΕ αλλά δεν θα περιμένουμε ακόμα 60 χρόνια. Σε περίπτωση μη λύσης υπάρχουν και άλλες διεργασίας αλλά δεν το συζητούμε αυτό τώρα”.

Η δήλωσή του, είπε, ότι ακόμα και ένας Τούρκος αν δεν υπάρχει στο νησί και πάλι θα έχουν πολιτική για την Κύπρο, ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό ήταν και μήνυμά του προς τους Ε/κ ότι “δεν μπορείτε να φτάσετε σε όσα επιθυμείτε”.

Ο Αρχιεπίσκοπος, συνέχισε, είπε στα τούρκικα ότι δεν έχει λύση, αλλά υπάρχουν (στα κατεχόμενα) και κάποιοι που κάνουν ότι δεν τον άκουσαν ενώ για την γνωστή απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα είπε ότι είναι ένδειξη πως οι Ε/κ δεν θέλουν λύση. Η κοσμικότητα, ανέφερε, είναι μεγάλη αξία φέροντας ως παράδειγμα τις παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο Κυπριακό. “Θα έχουμε συμφωνία σύμφωνα με το τί θέλει αυτός, τότε έλα να γίνεις διαπραγματευτής. Τριακόσιες χιλιάδες κόσμος θα κάνει ανάλογα με το κέφι του παπά;”.


Κατά την Χαλκίν Σεσί, ο κ. Τουρκές είπε ότι η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα, είναι εγγυήτριες ολόκληρου του νησιού, του “βορρά”, του “νότου”, των αγγλικών βάσεων. Ετσι πρέπει να βλέπει κανείς αυτό το ζήτημα, σημείωσε. Τις εγγυήσεις (της Τουρκίας), πρόσθεσε, τις θέλουν και οι Τ/κ για να προσθέσει ότι “και μετά τις 16 Απριλίου δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις εγγυήσεις”

Keywords
Τυχαία Θέματα