Ενδεχόμενη συνάντηση ΔΕΑ - Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνουν στη Νέα Υόρκη το ε/κ και το τ/κ μέλος της ΔΕΑ ενώ στα γραφεία των ΗΕ στην αμερικανική μεγαλούπολη βρίσκονται ήδη και μελετούν τα αρχεία του ΟΗΕ των περιόδων 1963 και 1974 για την Κύπρο, το τρίτο μέλος της ΔΕΑ και δύο λειτουργοί των αντίστοιχων

γραφείων των άλλων δύο μελών.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Νέστορας Νέστορος ανέφερε ότι τα αρχεία του ΟΗΕ έχουν τεθεί στη διάθεσή τους από τις 24 Απριλίου και θα μελετηθούν από τους τρεις προαναφερόμενους μέχρι τις 5 Μαΐου. Αν όμως καταστεί αναγκαίο η χρονική αυτή διάρκεια μπορεί να επεκταθεί.

Το ε/κ μέλος της ΔΕΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι από την πρώτη ενημέρωση που είχε από τον λειτουργού του γραφείου του στη Νέα Υόρκη πρόκειται για περίπου 350 ογκώδεις φάκελοι. Για πρώτη φορά, σημείωσε, υπάρχει μια κοινή βάση δεδομένων με τους Τ/κ για τις εκκρεμούσες υποθέσεις αγνοουμένων, εκτιμώντας ότι αυτή είναι υποβοηθητική για την περαιτέρω έρευνα. Η βάση αυτή, συμπλήρωσε, ενημερώνεται αμέσως με τα νέα στοιχεία που συλλέγονται από διάφορες πληροφορίες και θα εμπλουτιστεί και από τα αρχεία που θα εξετασθούν από την ΔΕΑ.

Ο κ. Νέστορος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι επιπλέον της εργασίας αυτής, ως ΔΕΑ θα έχουν επίσημες επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ ενώ αναμένουν την οριστικοποίηση της συνάντησής τους με τον ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο ε/κ εκπρόσωπος της ΔΕΑ θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 12 Μαίου.

Ερωτηθείς για τα συνεργεία της ΔΕΑ που εργάζονται τώρα και σε ποιες περιοχές, ο Νέστορας Νέστορος είπε ότι αυτή την περίοδο ενεργούν επιτόπου στην Αμμόχωστο, στον Καραβά – Ελιά, στο παλιό στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στον Άγιο Δομέτιο, στην Αγία Ειρήνη, σε στρατιωτική περιοχή της Βόνης, στη λίμνη της Γαλάτειας, αλλά σε διαφορετικό σημείο από εκείνο που ανευρέθησαν οστά, στον Άγιο Ιλαρίωνα, στο Νέο Χωριό Κυθρέας και στην Αθαλάσσα.

Πρωτόκολλο συνεργασίας ΤΕΠΑΚ – ε/κ μέλους ΔΕΑ

-----------------------------------------------------------------

Κληθείς να σχολιάσει το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του γραφείου του ο Νέστορας Νέστορας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι εδώ και καιρό έχουν αναπτύξει συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει εκπαιδεύσει προσωπικό του γραφείου σε θέματα γεω-πληροφορικής και γεω-χωρικών τεχνολογιών που βοηθούν στην έρευνα για εντοπισμό πιθανών χώρων ταφής αγνοουμένων.

Επίσης, πρόσθεσε, είχαν ζητήσει ανάλυση φωτογραφιών διαφορετικών χρονικών περιόδων από το ερευνητικό υλικό που διαθέτει το γραφείο του για τον εντοπισμό πιθανών χώρων ταφής.

“Εκτιμώ το πρωτόκολλο αυτό ως μια πάρα πολύ θετική ενέργεια, ένα βήμα προς τα εμπρός. Ήταν μια αναγκαιότητα για το γραφείο μας να εξεύρει τρόπους ώστε να υποστηρίξει με πιο πρακτικά μέτρα τη δουλειά που γίνεται”.

Το πρωτόκολλο αυτό υπογράφηκε χθες από τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Ανδρέα Αναγιωτό και τον κ. Νέστορος. Καθήκοντα συντονιστών της συνεργασίας θα εκτελούν ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΠΑΚ, Διόφαντος Χατζημιτσής και ο κ. Νέστορος. Το πρωτόκολλο συνεργασίας ισχύει για περίοδο πέντε χρόνων από την ημερομηνία υπογραφής του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα