Τι έκανε αυτός ο διαμεσολαβητής;

«Άδειασμα» από Νίκο Κοτζιά στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε για τις δράσεις του στις συνομιλίες
ΠτΔ: Να συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως παραδείγματος χάρη τη NAVTEX που εκδίδει κάθε μέρα η Τουρκία; Να συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως ο εορτασμός της 20ής Ιουλίου που εισέβαλαν στην Κύπρο; Ή της 15ης Νοεμβρίου 1983;»

«Στη σέντρα» έβγαλε τον Έιντε ο Νίκος Κοτζιάς, ειδικά για όσα έχει πράξει ο Νορβηγός διπλωμάτης μετά τη Γενεύη. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, μιλώντας στην εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου

και 1ης Απριλίου στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'

Υποστήριξε ότι ο Έιντε του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση απ' ό,τι οι Τούρκοι, που μετά τη Γενεύη έθεσαν άσχετα ζητήματα προκειμένου να εκβιάσουν. «Τι έκανε αυτός ο διαμεσολαβητής;», διερωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε: «Μήπως αντί να διαμεσολαβεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ανακήρυξε εαυτόν σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ;

Αναρωτιέμαι, έχει τέτοια εξουσιοδότηση και από ποιον; Αν η Τουρκία έχει ένα αίτημα προς την ΕΕ, να πάει η ίδια και να το διαπραγματευτεί. Καλοδεχούμενη θα είναι. Οι άλλοι, όμως, δεν έχουν καμία δουλειά να θεωρούν ότι με αφορμή το Κυπριακό οφείλουν να συμβάλουν στην ικανοποίηση απαιτήσεων της Τουρκίας που αφορούν τις σχέσεις της με την ΕΕ».

Ο κ. Κοτζιάς αναρωτήθηκε μήπως «ανέλαβαν να λύσουν το Κυπριακό μετά τις παραβιάσεις των προηγούμενων συμφωνιών, ή ανέλαβαν την καλύτερη υλοποίηση παλιών συμφωνιών και την περισσότερο φιλότουρκη ερμηνεία τους;»

Ο Υπουργός Εξωτερικών διερωτήθηκε, «Μήπως δεν είναι διαμεσολάβηση αλλά δικηγορία, όταν αναλαμβάνουν να τους εξηγήσουν πώς να διατυπώσουν καλύτερα τα αιτήματά τους προς την ΕΕ; Μήπως λειτουργούν ως λομπίστες στην υπηρεσία της Τουρκίας;».

Συγγνώμη, κ. Πρόεδρε
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αίσθηση προκάλεσε η συγγνώμη που ζήτησε ο Νίκος Κοτζιάς. «Όταν η νεοραγιάδες της χούντας αποφάσισαν να ανατρέψουν τον Μακάριο στο όνομα της ένωσης, αλλά στην πραγματικότητα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συμφέροντα τρίτων, το κυπριακό κράτος μπήκε σε μια πορεία μεγάλης αγωνίας. Θα ήθελα, Μακαριότατε, αξιότιμε κ. Πρόεδρε, να ζητήσω εκ μέρους όλων μας, εδώ σε αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο, συγγνώμη για το έγκλημα της χούντας των Αθηνών».

Ανέφερε ότι «το Κυπριακό συμπεριλαμβάνει πολλαπλά και πολυεπίπεδα προβλήματα: το κοινωνικό, το διακοινοτικό, ζητήματα ιστορίας. Το Κυπριακό, όμως, από τη σκοπιά των διεθνών σχέσεων, όπως και εκείνης του διεθνούς δικαίου, είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής της Μεγαλονήσου από ξένο στρατό».

Θα μιλήσουμε για ΜΟΕ;
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα με φόντο το δείπνο της ερχόμενης Κυριακής. Χαρακτήρισε ως καταδικασμένη την προσπάθεια εκείνων που δημιουργούν τις προϋποθέσεις επιτέλους να ξαναρχίσει ένας γόνιμος διάλογος, εάν ο στόχος ή ο σκοπός θα είναι για να συζητήσουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Να συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως παραδείγματος χάρη τη NAVTEX που εκδίδει κάθε μέρα η Τουρκία; Να συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως ο εορτασμός της 20ής Ιουλίου που εισέβαλαν στην Κύπρο; Ή της 15ης Νοεμβρίου 1983;».

Αναφερόμενος στα όσα χρησιμοποίησε ο κ. Ακιντζί για να σταματήσουν οι συνομιλίες, είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να θεωρείται σημείο κρίσης μια απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός που επεσυνέβη 67 χρόνια πριν, αλλά να αγνοούνται οι δικές τους ενέργειες που προκαλούν κυριολεκτικά όσους έχασαν τις πατρογονικές τους εστίες, όσους έχασαν το βιoς τους, όσους έχασαν τη ζωή τους, όσους ακόμα αγνοούνται».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «Θα πρέπει επιτέλους να εκτιμηθεί ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης από πλευράς μας, με ψυχραιμία, με σύνεση, με κατανόηση. Αλλά την ίδια ώρα, όπως έχω πει και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, θα πρέπει και ο ίδιος να συνειδητοποιήσει ότι ανάλογες ευαισθησίες, και πιο έντονες, έχουν αυτοί που υπήρξαν, και κατά τη δική του ομολογία, θύματα της τουρκικής εισβολής».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άναψε «κόκκινο» σε οποιαδήποτε θέση της τ/κ πλευράς παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και προτάσεις οι οποίες δεν θα δημιουργούν τη βιωσιμότητα, όπως π.χ. η απαίτηση για κάθε απόφαση να υπάρχει και η θετική ψήφος Τουρκοκύπριου συμπατριώτη μας. «Δεν νομίζω να υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του Διεθνούς Οργανισμού που είναι αναγνωρισμένο κράτος, ευνομούμενο κράτος, κράτος μέλος της ΕΕ», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα