Τι αποφάσισαν οι 28 για την διαχείριση της PESCO

Τη σημαντική πρόοδο που σημείωσαν τα κράτη μέλη για την προετοιμασία γνωστοποίησης για Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) με κοινό κατάλογο δεσμεύσεων και για τη διαχείριση της PESCO, διαπιστώνουν οι 28 της ΕΕ, στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη που είναι σε θέση να το πράξουν, να γνωστοποιήσουν γρήγορα στο Συμβούλιο και στην Ύπατη Εκπρόσωπο την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη νέα αυτή δομή.

Αυτή η προσέγγιση, με βάση τα συμπεράσματα, θα επιτρέψει να δρομολογηθεί η PESCO

πριν από το τέλος του έτους, με στόχο την ταχεία υλοποίηση των δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης των πρώτων σχεδίων.

Στο ίδιο κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για το έργο που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα οι συννομοθέτες σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας (EDIDP). Ζητεί, δε, "επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου μέχρι το τέλος του έτους, με σκοπό την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό, ώστε να χρηματοδοτηθούν το 2019 τα πρώτα σχέδια ανάπτυξης ικανοτήτων που έχουν προσδιορίσει τα κράτη μέλη".

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν ευέλικτους και υγιείς μηχανισμούς χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, ώστε να καταστούν δυνατές οι από κοινού προμήθειες ικανοτήτων ή/και η από κοινού συντήρησή τους, καθώς και ως μέσο για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ικανότητες αιχμής".

Στόχος του νέου Ταμείου είναι "να εξασφαλιστούν ικανότητες, να διασφαλιστεί μια ανταγωνιστική, καινοτόμος και ισόρροπη βάση για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία σε όλη την ΕΕ, μεταξύ άλλων με διασυνοριακή συνεργασία και συμμετοχή των ΜΜΕ, καθώς και να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, αξιοποιώντας τις συνέργειες και κινητοποιώντας την ενωσιακή στήριξη επιπλέον της χρηματοδότησης των κρατών μελών".

Για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, "θα απαιτηθεί επίσης ενωσιακή στήριξη για επενδύσεις από ΜΜΕ και επιχειρήσεις ενδιάμεσου μεγέθους (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας". Οι 28 της ΕΕ παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εξετάσει περαιτέρω μέτρα με σκοπό την υποστήριξη των επενδύσεων σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας. Εκφράζουν, δε, ικανοποίηση "για την έναρξη της δοκιμής λειτουργίας της συντονισμένης ετήσιας επανεξέτασης στον τομέα της άμυνας (CARD), που αναμένεται να συμβάλει στην προώθηση της ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ των κρατών μελών".

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι η PESCO, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και η CARD πρέπει να αλληλοενισχύονται, ώστε να προάγεται η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της άμυνας και δηλώνει πως θα επανέλθει στο θέμα αυτό τον Δεκέμβριο του 2017 και θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά όλες τις πτυχές του θεματολογίου για την εξωτερική ασφάλεια και την άμυνα, όπως ορίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2016.

Σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές σχέσεις, (η συζήτηση του δείπνου των ηγετών) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επί της ουσίας ενέκρινε τα συμπεράσματα των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Ως εκ τούτου, οι 28 καλούν τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, χωρίς καθυστέρηση, να συμμορφωθεί πλήρως και άνευ όρων με τις υποχρεώσεις της, δυνάμει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και να εγκαταλείψει τα προγράμματά της πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο.

"Η πρόσφατη συμπεριφορά της ΛΔΚ είναι απαράδεκτη και συνιστά σοβαρή απειλή για την κορεατική χερσόνησο και πέραν αυτής", δηλώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τονίζει ότι "η βιώσιμη ειρήνη και η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου πρέπει να επιτευχθούν με ειρηνικά μέσα, μέσω αξιόπιστου και ουσιαστικού διαλόγου".

Το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ κατά της ΛΔΚ ενισχύθηκε περαιτέρω με τις αυτόνομες κυρώσεις της ΕΕ, που υιοθέτησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 16 Οκτωβρίου του 2017. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει περαιτέρω τρόπους αντιμετώπισης, σε στενή διαβούλευση με τους εταίρους, και η ΕΕ θα συνεχίσει να απευθύνει εκκλήσεις σε τρίτες χώρες για την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου την πλήρη προσήλωσή του στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και προσυπογράφει τη δήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 16ης Οκτωβρίου 2017.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα