Τι απαντάει το Υπ. Εργασίας στις νέες καταγγελίες Φαίδωνος

Οι διαπιστώσεις του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος αφορούν ένα νέο ζήτημα με το Υπουργείο Εργασίας να έχει δηλώσει ήδη στην Βουλή ότι υπάρχει αριθμός δικαιούχων που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, χωρίς να πληρούν τα κριτήρια.

Αυτό δηλώνει μιλώντας στο SigmaLive ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αντρέας Ασιώτης, αναφορικά με τις νέες καταγγελίες Φαίδωνος, ότι πολλοί λαμβάνουν το ΕΕΕ χωρίς να

είναι στην πραγματικότητα δικαιούχοι.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλος αριθμός ληπτών ΕΕΕ δεν είναι δικαιούχοι, καταγγέλλει ο Δήμαρχος Πάφου

«Έχουμε δηλώσει επίσης ότι μας ανησυχεί το σημαντικό ποσοστό της αδήλωτης εργασίας στην Κύπρο. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε υποβάλλει νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε, σε σχέση με τους αποτελεσματικούς τρόπους δίωξης της αδήλωτης εργασίας. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας για τη δημιουργία μιας ενιαίας επιτροπής επιθεωρήσεως εργασίας», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα καθήκοντα της Επιτροπής θα περιλαμβάνεται ο εντοπισμός προσώπων μέσω των καταγγελιών που δέχεται το Υπουργείο ή μέσω άλλων τρόπων ενημέρωσης, για περιπτώσεις όπου υπάρχουν αδήλωτοι εργαζόμενοι.

«Στις πλείστες περιπτώσεις, ακόμα και τη στιγμή που μιλάμε, όταν διαπιστώνεται κατάχρηση της σχετικής νομοθεσίας, διακόπτεται η παροχή ΕΕΕ», λέει.

Σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο Σχέδιο το οποίο αναφέρεται στις καταγγελίες Φαίδωνος, σύμφωνα με το οποίο τοποθετήθηκαν άνεργοι δικαιούχοι ΕΕΕ για κατάρτιση σε διάφορες περιοχές της Κύπρου (μεταξύ αυτών και στον Δήμο Πάφου) ο κ. Ασιώτης επισημαίνει ότι «είναι προφανές -και το έχουμε δηλώσει πολλές φορές-πως ένας από τους στόχους μας ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο ο δικαιούχος ο οποίος δήλωνε άνεργος, ήταν όντως άνεργος και διαθέσιμος για κατάρτιση».

Προσθέτει, δε, ότι πρόθεση του Υπουργείου ήταν πάντα όποια από τα εν λόγω πρόσωπα τα οποίο καλούνταν για κατάρτιση, δεν παρουσιάζονταν ή προέβαλαν αβάσιμες πληροφορίες, να διακόπτεται η παροχή του ΕΕΕ.

«Είναι λάθος να υποστηρίζεται, εν προκειμένω από τον Δήμαρχο Πάφου, ότι το πρόγραμμα δομήθηκε και λειτουργεί ώστε να παράγει άτομα που δεν θέλουν να εργαστούν, ενώ ταυτόχρονα καταχρώνται το ΕΕΕ. Υπάρχουν, βεβαίως, ορισμένα τέτοια πρόσωπα, αλλά δουλειά μας είναι να τα εντοπίζουμε και να παίρνουμε μέτρα τα οποία προβλέπονται από τη νομοθεσία», λέει, ενώ υπογραμμίζει ότι η νομοθεσία λειτουργεί με πολύ καλό τρόπο, γεγονός που παραδέχονται και οι τεχνοκράτες της «τρόικας» οι οποίοι πρόσφατα επισκέφτηκαν την Κύπρο στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα