Θολά σημεία στον νόμο περί ΦΠΑ στα ακίνητα

Τις πρόνοιες του νόμου περί επιβολής ΦΠΑ της τάξεως του 19%, εξήγησε ο Πρόεδρος του συμβουλίου εγγραφής κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν και σημεία για τα οποία θα πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Κυναιγείρου ανέφερε

ότι υπάρχουν κάποια ερωτήματα για τα οποία το Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον Έφορο Φορολογίας, θα προχωρήσει σε σχετικά σεμινάρια, προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορέσει να ενημερωθεί.

Πρόσθεσε, δε, ότι έχουν αποσταλεί ήδη διάφορα ερωτήματα προς τον Έφορο, οι απαντήσεις των οποίων θα δημοσιευτούν.

Όσον αφορά στις εξαιρέσεις που προνοούνται, αυτές έχουν να κάνουν με κτηνοτροφικά, γεωργικά και αναδασμό, ενώ όσον αφορά στις ενοικιάσεις, εκείνες που εξαιρούνται είναι οι περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης.

«Η επιβολή ΦΠΑ θα είναι περισσότερο σε συγκεκριμένα ακίνητα τα οποία έχουν να κάνουν με εμπόριο. Δηλαδή, ένας επιχειρηματίας ανάπτυξης γης ο οποίος ασχολείται με αγοραπωλησίες γης, θα τού επιβληθεί ΦΠΑ», είπε.

Τόνισε, δε, ότι κάποια από τα ερωτήματα που κατατέθηκαν, σε σχέση με περιπτώσεις όπου κληρονομούνται περισσότερα από δύο ακίνητα, ο κ. Κυναιγείρου ανέφερε ότι ΦΠΑ επιβάλλεται μόνο όταν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα σε αγοροπωλησίες ακινήτων.

«Όταν όμως κληρονομήσεις ή έχεις στην κατοχή σου περισσότερα από ένα ακίνητα αλλά δεν ασχολείσαι με το εμπόριο γης και μετά από επτά χρόνια κάνεις, τότε δεν θα έχεις ΦΠΑ. Όμως, όταν η δεύτερη πώληση που θα κάνεις είναι εντός επτά χρόνων και διαπιστωθεί από τον Έφορο Φορολογίας ότι υπάρχει εμπόριο και σκοπός κέρδους, τότε θα υπάρχει ΦΠΑ», τόνισε.

Κάτι σημαντικό, πρόσθεσε, είναι ότι ακίνητα τα οποία εμπίπτουν στο νόμο περί ΦΠΑ, δεν θα έχουν μεταβιβαστικά τέλη, κάτι το οποίο αποτελεί αντισταθμιστικό μέτρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα