Θετικά βήματα για την Κύπρο σε σχέση με την εμπορία προσώπων

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, στην Έκθεση των ΗΠΑ για την εμπορία προσώπων για το 2016, που δημοσιεύθηκε χθες, κατατάσσεται στην ανώτερη βαθμίδα, όπου κατατάσσονται τα κράτη που πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων.

Κύπρος μέσα σε δύο χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου στον τομέα αντιμετώπισης της εμπορίας προσώπων, αφού από την '2η βαθμίδα υπό παρακολούθηση' που είχε καταταγεί το

2014, το 2015 ανέβηκε στη 2η βαθμίδα και το 2016 στην πρώτη," αναφέρει η ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι η 1η βαθμίδα υποδεικνύει ότι μια κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη του φαινομένου της εμπορίας προσώπων, καταβάλλει προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος και πληροί τα ελάχιστα κριτήρια για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου.

`Η κατάταξη αυτή είναι μια άμεση αναγνώριση των προσπαθειών και της δέσμευσης της κυβέρνησης για αντιμετώπιση του ειδεχθούς φαινομένου της εμπορίας προσώπων` αναφέρει το ΥΠΕΣ.

Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, συμπληρώνει, στο γεγονός ότι η Κύπρος έχει αυξήσει σημαντικά την προσαγωγή και καταδίκη των εμπόρων, έχει θεσμοθετήσει τη διαδικασία χειρισμού των θυμάτων, έχει ενισχύσει τις δομές της για πάταξη του φαινομένου, βελτίωσε τις διάφορες μορφές στήριξης που παρέχονται στα θύματα και έχει προχωρήσει σε σημαντική κατάρτιση των προσώπων που χειρίζονται περιπτώσεις θυμάτων.

`Ιδιαίτερη τιμή για την Κύπρο αποτελεί, επίσης, το γεγονός ότι στην Υπαστυνόμο κα Ρίτα Σούπερμαν, υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας, έχει απονεμηθεί ο τίτλος “Trafficking in Persons 2016 Hero” στο πλαίσιο προγράμματος των ΗΠΑ που βραβεύει άτομα ανά το παγκόσμιο που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα κατά της εμπορίας προσώπων. Είναι, επίσης, η μόνη ανάμεσα σε όλους τους βραβευθέντες, που έχει επιλεγεί για να μιλήσει κατά την παρουσίαση της Έκθεσης μετά τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ` καταλήγει η ανακοίνωση.

Read the 2016 #TraffickingInPersons Report on Cyprus https://t.co/mp66e9Vmff (from @StateDept) #TIP

— U.S. Embassy Cyprus (@USEmbassyCyprus) July 1, 2016

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα