Θεοφάνους: Συμψηφισμός κρατικών ενισχύσεων και οφειλών

Το θέμα του συμψηφισμού κρατικών ενισχύσεων και οφειλών προς το κράτος, αλλά και την ανάγκη τόσο για δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Κρατικών Ενισχύσεων όσο και για δημιουργία δομής και στελέχωσης του γραφείου του, έθεσε ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε σήμερα τον προϋπολογισμό του Γραφείου του Εφόρου για το 2018.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Θεοφάνους είπε ότι μέσω επιστολής του, ημερομηνίας 16 Οκτωβρίου, προς τον Γενικό Ελεγκτή και τη Γενική Λογίστρια

της Δημοκρατίας, ζητεί όπως συζητήσουν ζητήματα κρατικών ενισχύσεων που προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας που επιτρέπει τον συμψηφισμό εσόδων και εξόδων της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία κατέθεσε ο κ. Θεοφάνους στην Επιτροπή Οικονομικών, κατά τη συνάντηση, η οποία θα γίνει την 1η Νοεμβρίου, θα υπάρξει επίσης ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τη συσχέτιση της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.

Ειδικότερα, στην επιστολή σημειώνεται ότι η εφαρμογή διαδικασιών συμψηφισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί της λογιστικής και οικονομικής διαχείρισης και χρηματοοικονομικού ελέγχου της Δημοκρατίας νόμου του 2014, επιτρέπει στην ουσία την ανοχή του κράτους προς τους οφειλέτες του που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και επικροτεί τη μη συμμόρφωσή τους με άλλες νομοθεσίες, όπως είναι η περί κοινωνικών ασφαλίσεων νομοθεσία ή η περί φορολογίας του εισοδήματος νομοθεσία.

Αναφέρεται, επίσης, ότι με την εφαρμογή του συμψηφισμού αλλοιώνεται ο χαρακτήρας κινήτρου της ενίσχυσης, καθώς και η αρχή της αναγκαιότητας της ενίσχυσης.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης σε ιδιώτες, δημιουργεί ενίοτε θέματα συμβατότητας με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοφάνους, υπάρχει ανοχή ή καθυστέρηση από οφειλέτες στην καταβολή των υποχρεώσεων τους προς το κράτος και αυτό αποτελεί κρατική ενίσχυση.

Το κράτος δίνει την ενίσχυση για να προβεί κάποιος σε μια επένδυση. Ωστόσο, αν τα μισά της ενίσχυσης που λαμβάνει κάποιος τα καταβάλει για να εξοφλήσει αυτά που χρωστά στο κράτος, τότε γιατί να του δοθεί η κρατική ενίσχυση, διερωτήθηκε ο Έφορος.

Δημιουργία Κεντρικών Μητρώων κρατικών ενισχύσεων
---------------------
Ο κ. Θεοφάνους είπε ότι κατά το 2018 το γραφείο του θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες για δημιουργία κεντρικών μητρώων κρατικών ενισχύσεων, στα οποία θα καταχωρούνται υποχρεωτικά από τις αρμόδιες αρχές οι ενισχύσεις που παραχωρούνται και τα οποία θα ελέγχονται σε κεντρικό επίπεδο από το γραφείο του Εφόρου.

Αναφέροντας ότι τα Μητρώα είναι αναγκαία και για λόγους διαφάνειας, ο κ. Θεοφάνους είπε ότι στο παρόν στάδιο γίνονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την καταγραφή των αναγκών του συστήματος, οι οποίες θα αξιολογηθούν εντός Νοεμβρίου και σημείωσε ότι στόχος είναι η δημιουργία τεσσάρων αρχείων για de minimis και ένα αρχείο για γενικές ενισχύσεις.

Ανέφερε ότι σκοπός του έργου είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος της τήρησης των διατάξεων της σχετικής με τις κρατικές ενισχύσεις ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Σημείωσε ότι όλες οι χώρες διατηρούν Μητρώο, ενώ η Πολωνία, όχι μόνο διατηρεί Μητρώα, αλλά επιτρέπει και την πρόσβαση σε αυτά στο κοινό, για να γνωρίζει ποιος λαμβάνει ενίσχυση.

Μη επαρκής στελέχωση Γραφείου Εφόρου
----------------------------------
Επίσης, ο κ. Θεοφάνους αναφέρθηκε στα διαχρονικά προβλήματα στελέχωσης και μη ύπαρξης δομής που αντιμετωπίζει το γραφείο του, σημειώνοντας ότι η απουσία δομής και μόνιμου προσωπικού, όχι μόνο δυσχεραίνει σημαντικά την εκτέλεση του έργου που έχει να επιτελέσει, αλλά και στερεί γενικότερα από τη δημόσια υπηρεσία τη συσσώρευση γνώσης και εμπειρίας σε ένα τόσο σημαντικό, εξειδικευμένο και εξελισσόμενο τομέα.

Ανέφερε ότι οι ανάγκες του γραφείου καλύπτονται είτε με προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών είτε με άλλους λειτουργούς που είναι αποσπασμένοι στο Υπουργείο και πρόσθεσε ότι κατέθεσε στο Υπουργείο Οικονομικών εμπεριστατωμένο υπόμνημα για δημιουργία δομής και οργανογράμματος και η απάντηση του Τμήματος Προσωπικού του ΥΠΟΙΚ ήταν ότι αυτό θα εξεταστεί στο πλαίσιο των προϋπολογισμών 2019 και 2020.

Είπε ότι σήμερα απασχολούνται πέντε άτομα επιστημονικό προσωπικό, εκ των οποίων δύο αορίστου χρόνου και τρεις με απόσπαση από Υπουργεία και από τη Βουλή, εκ των οποίων ο ένας θα επιστρέψει στη Βουλή γιατί τον χρειάζεται το Σώμα. Ανέφερε, επίσης, ότι απασχολούνται τρία άτομα βοηθητικού προσωπικού.

Αναπτύσσοντας τη θέση της Κυβέρνησης για το θέμα και ειδικότερα μετά την οικονομική κρίση, ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ είπε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, πρέπει να έχουμε όλους τους θεσμούς σε λειτουργία, ενώ είμαστε μια πολύ μικρή χώρα η οποία δεν μπορεί να εμπλουτίσει όλους τους θεσμούς με μια δομή όπως έχουν οι μεγαλύτερες χώρες».

Αναφορικά με το θέμα της μονιμότητας ή μη μονιμότητας ενός εργαζομένου, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι αυτό έχει να κάνει και με την προοπτική των υπαλλήλων, εξηγώντας ότι «αν μονιμοποιηθούν τρεις ή τέσσερις υπάλληλοι σε μια υπηρεσία, σε δέκα χρόνια θα θέλουν μια προαγωγή, την οποία θα πάρουν ορισμένοι υπάλληλοι και οι υπόλοιποι θα χάσουν το κίνητρο τους».

Ανέφερε ότι το αντικίνητρο που υπάρχει στην απόσπαση ή στην εναλλαξιμότητα θα παρουσιαστεί σε λίγα χρόνια και σε αυτούς τους οργανισμούς, προσθέτοντας ότι για αυτό τον λόγο «η Κυβέρνηση μελετά το θέμα και προσπαθεί να βρει κάποιες λύσεις».

Θα εξεταστεί εκεί που μπορεί να γίνει μια δομή και για αυτό τον λόγο το Τμήμα Προσωπικού έχει απαντήσει στον Έφορο ότι θα δει εκ νέου το θέμα το 2019, ανέφερε και πρόσθεσε ότι όλες οι κενές θέσεις είναι παγοποιημένες, ενώ δεν υπάρχουν νέες θέσεις.

Αναφορικά με τους προϋπολογισμούς των ανεξάρτητων υπηρεσιών, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δίδει ιδιαίτερη σημασία στους προϋπολογισμούς αυτών των υπηρεσιών και είμαστε πολύ πιο ελαστικοί σε σχέση με τα υπουργεία τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πόρους από το ένα στο άλλο υπουργείο».

Αναφορικά με τις εκπαιδεύσεις προσωπικού, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι το ΥΠΟΙΚ είναι πάντα ανοικτό και με θετική αντιμετώπιση τέτοιων αιτημάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα