θέμα χρηματοδοτήσεων στην Τουρκία ενώπιον της Κομισιόν

Κατά πόσο είναι αποτελεσματική η χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ και αν υπάρχει επαρκής έλεγχος για τη σωστή διοχέτευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων έθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - Σ&Δ) με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία κάλεσε να απαντήσει με την προσκόμιση συγκεκριμένων στοιχείων.

Ο Κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του εκπροσώπου του (φιλοκουρδικού) Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) κ. Σελαχετίν Ντεμιρτάς ενώπιον της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στις 27.1.2016, ο οποίος με τόλμη αποκάλυψε ότι τα χρήματα τα οποία η ΕΕ παρέχει στην Τουρκία

για εκπλήρωση των ενταξιακών της υποχρεώσεων [προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμπέδωση της Δημοκρατίας και των Κανόνων Δικαίου (rule of law) και την προστασία των μειονοτήτων] μετατρέπονται σε πηγές χρηματοδότησης για το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν, συνεργατών της Κυβέρνησης και Μη-Κυβερνητικούς Οργανισμούς συνδεδεμένους ευνοϊκά προς την Κυβέρνηση. Όπως τόνισε, η κατανομή των κονδυλίων γίνεται με πολιτικές διακρίσεις ενάντια στους σκοπούς για τους οποίους παρέχεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικά, ο κ. Ντεμιρτάς επεσήμανε ότι τα κονδύλια για την ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και οι Κυβερνητικοί Νομάρχες συνεχίζουν να λειτουργούν ενάντια στην νομοθεσία με την έγκριση της κυβέρνησης.

Ο κ. Μαυρίδης έθεσε τις πιο πάνω δηλώσεις και στοιχεία ενώπιον της Κομισιόν την οποία ρωτά να διευκρινίσει "ποιούς μηχανισμούς χρησιμοποιεί και ποιά μέσα ελέγχου και αξιολόγησης έχει στη διάθεσή της ώστε να εξακριβώνει ότι στην Τουρκία (α) η αξιοποίηση των κονδυλίων είναι συμβατή με τους σκοπούς παροχής τους και (β) η διαδικασία κατανομής των χρημάτων γίνεται με διαφάνεια και αξιοκρατία χωρίς διακρίσεις;"

Keywords
Τυχαία Θέματα