Θα ζούμε χωρίς νερό επί 36 ώρες

Με το σταγονόμετρο, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα
Θα έχουμε νερό μόνο νύκτα και μόνο για 12 ώρες. Ανακοινώνονται σήμερα οι ώρες υδροδότησης για την πόλη και επαρχία Λευκωσίας. Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ αρμοδίων, αλλά και ασυνεννοησία για τον χρόνο επίλυσης του προβλήματος

Οι αρμόδιοι αποφάσισαν σε σύσκεψη χθες το απόγευμα ότι στη Λευκωσία θα παρέχεται νερό μόνο για δώδεκα ώρες το βράδυ και στη συνέχεια θα αποκόπτεται για 36 ώρες, μέχρι να επιλυθεί πλήρως το πρόβλημα στην υδροδότηση της πρωτεύουσας. Με αυτήν τη φόρμουλα παροχής νερού, που εφαρμόστηκε τόσο το 2008, όσο και το 2010, θα

μπορεί να φθάνει, προγραμματισμένα, έστω και λίγο νερό σε όλα τα νοικοκυριά της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας. Όπως πληροφορούμαστε, έχει καταρτιστεί προσωρινό πρόγραμμα παροχής, που πιθανόν να ανακοινωθεί σήμερα στους καταναλωτές, για να ξέρουν πότε θα έχουν και πότε δεν θα έχουν νερό.

Την ίδια ώρα, η επίλυση του προβλήματος, το οποίο προέκυψε ύστερα από βλάβη στον μοναδικό αγωγό νερού προς τη Λευκωσία, αυτόν της Τερσεφάνου, φαίνεται να έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη. Ως αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά παραμένουν για πέμπτη ημέρα χωρίς νερό, ενώ ο υδράργυρος άρχισε να ανεβαίνει σε καλοκαιρινά επίπεδα. Και αντί οι υπηρεσιακοί του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας να επικεντρωθούν στην επίλυση του προβλήματος, αναλώνουν δυνάμεις στην αλληλοεπίρριψη ευθυνών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Γεωργίας. Σε σύσκεψη χθες τους συνέστησε να αφήσουν τις δηλώσεις και να επικεντρωθούν στην ουσία, που δεν είναι άλλη από το να φθάσει το νερό σε όλα τα σπίτια.

Πότε θα επιλυθεί;
Παρατηρείται, επίσης, ασυνεννοησία σε σχέση με το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα, γεγονός που προκαλεί την οργή των καταναλωτών. Ακόμη και χθες βράδυ, ενόσω ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης δήλωνε στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του «Σίγμα» ότι το πρόβλημα αναμένεται να επιλυθεί μέχρι αύριο Τρίτη, ο Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Νίκος Ζαμπακίδης, μιλούσε στο τηλεοπτικό δελτίο του ΡΙΚ και έλεγε ότι «σίγουρα το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί μέχρι την Τρίτη» και ότι «μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον μια ή και δύο βδομάδες»! Ο κ. Ζαμπακίδης, αφού απολογήθηκε στο καταναλωτικό κοινό για την ταλαιπωρία και ανέλαβε ευθύνη για το πρόβλημα, επισήμανε πως δεν υπάρχει αρκετό νερό για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της πρωτεύουσας. Κάλεσε στη συνέχεια τους καταναλωτές να κάνουν σωστή διαχείριση.

Χωρίς νερό και το Νοσοκομείο
Νωρίτερα το πρωί, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας (ΣΥΛ) ανέφερε ότι για «πρώτη φορά στα χρονικά του Συμβουλίου συνέβη να μην έχει νερό το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας». Θα πρέπει, είπε, να δημιουργηθεί δεύτερος αγωγός. «Δεν μπορεί η Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου που υδροδοτεί το ένα τρίτο του πληθυσμού -το ένα τρίτο κατοικεί στη Λευκωσία- να μην έχει δεύτερο υπαλλακτικό αγωγό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ζαμπακίδης συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα δημιουργίας ενός δεύτερου αγωγού ή κάποιας υπαλλακτικής λύσης», προσθέτοντας ότι τα Συμβούλια πρέπει να επεκταθούν και να καταστούν επαρχιακά. Στη συνέχεια έθεσε και το ακόλουθο ερώτημα:
«Πώς θα μπορέσουμε εμείς να εξυπηρετήσουμε Αστρομερίτη, Ακάκι και όλες τις κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας, όταν η Τερσεφάνου έχει περιορισμένες δυνατότητες, 60.000 - 65.000 κυβικά μέτρα; Οι ανάγκες της Λευκωσίας μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι 60.000. Στη Λευκωσία, με τις θερμοκρασίες που έχουμε ήδη σήμερα, η κατανάλωση θα είναι πάνω από 60.000. Πώς θα ικανοποιήσουμε όλον αυτόν τον κόσμο;», είπε.

Σε ερώτηση αν δεν θα έχει σταθερή παροχή νερού η Λευκωσία το καλοκαίρι, ο κ. Ζαμπακίδης εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα έχουμε, αν το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων πάρει εκείνα τα μέτρα, τα οποία πρέπει, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές».

«Φανταστήκατε», είπε, «να υπάρχει νερό στα φράγματα, οι αφαλατώσεις στα εργοστάσια να μπορούν να παραγάγουν όση ποσότητα θέλουμε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες και να μην υπάρχει η δυνατότητα να έρθει νερό στη Λευκωσία;».

Έμεινε και ο Υπουργός χωρίς νερό
Μιλώντας στο «Σίγμα», χθες βράδυ, ο Νίκος Κουγιάλης απολογήθηκε προς το κοινό για την ταλαιπωρία, αναφέροντας πως και το δικό του σπίτι έχει μείνει χωρίς νερό. Νωρίτερα το απόγευμα, σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός ανέφερε πως θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για την εξεύρεση μόνιμων λύσεων στο διαχρονικό πρόβλημα της παροχής νερού στη Λευκωσία.

Ανέφερε πως χθες το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Ανδρέα Μανώλη και τον Διευθυντή του ΣΥΛ, Νίκο Ζαμπακίδη.

«Οι οδηγίες που δόθηκαν», είπε, «είναι να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες με απρόσκοπτη παροχή νερού. Αφού αποκατασταθεί πλήρως η παροχή νερού, θα γίνει ευρεία σύσκεψη για να τροχοδρομηθούν μόνιμες λύσεις σε ένα διαχρονικό πρόβλημα».

Ο Υπουργός Γεωργίας εξήγησε ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει δώσει οδηγίες «για να ολοκληρωθεί μελέτη κατασκευής αγωγού από το Βασιλικό προς τη Λευκωσία».
«Η προκαταρκτική μελέτη ολοκληρώθηκε», είπε, «και ευελπιστώ ότι η υλοποίηση αυτού του έργου, που απαιτεί χρόνο, θα ξεκινήσει άμεσα, εντός του 2015».
Ερωτηθείς αν μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί το έργο από ευρωπαϊκά κονδύλια, απάντησε αρνητικά, αποκάλυψε, ωστόσο, ότι για το θέμα είχε συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Α. Νεοφύτου: «Διάσπαρτα βασίλεια τα Συμβούλια»
Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να έχουν νερό στο σπίτι τους, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι δεν τιμά την Κύπρο εν έτει 2015 να υπάρχει έλλειψη νερού στην πρωτεύουσα για μια εβδομάδα. Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα αποδοθούν ευθύνες για το πρόβλημα που παρουσιάζεται από την έλλειψη νερού στη Λευκωσία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «οι ευθύνες είναι ένα θέμα και εκεί που υπάρχουν και εάν υπάρχουν, αποδίδονται. Το νερό είναι τόσο απαραίτητο για τον καθένα από εμάς, είναι κρίμα να παρατηρούνται αυτά τα προβλήματα και είναι θέμα που παρουσιάστηκε και πριν από μερικούς μήνες».

Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ είχε συνάντηση με το ΣΥΛ και «δεν τιμά τη χώρα μας το 2015 να υπάρχει έλλειψη νερού σχεδόν για μία εβδομάδα. Αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα και είναι κάποια πράγματα που πρέπει να δούμε και μέσα από τη μεταρρύθμιση. Έχουμε Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, έχουμε Συμβούλια Αποχετεύσεων, Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, διάσπαρτα πολλά βασίλεια με τα προβλήματα να παραμένουν».

Πρόσθεσε ότι «στην αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και την πιθανότητα ενοποίησης των υπηρεσιών των Συμβουλίων Αποχετεύσεων με τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας. Πρόκειται για διασκορπισμένα βασίλεια με αναποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας, δαπανηρά, χωρίς να δίνουν τις απαραίτητες ποιοτικές υπηρεσίες. Άρα να τολμήσουμε να έρθουμε σε ρήξη με κατεστημένα, με δομές του χθες, για να τραβήξουμε τον τόπο μπροστά». Οι πολίτες, κατέληξε ο κ. Νεοφύτου, «έχουν το δικαίωμα του αγαθού του νερού. Προς Θεού, ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν συμβαίνουν αυτά».

Keywords
Τυχαία Θέματα