Τετραπλό Αγ.Νάπας: Όλο το παρασκήνιο ενός ειδεχθούς φόνου

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας - Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή δια βίου φυλάκισης στον Χαράλαμπο Ανδρέου, 32 χρόνων, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή στις 20 κατηγορίες που αντιμετώπιζε και αφορούσαν μεταξύ άλλων τον φόνο των Φάνου Θεοφάνους Καλοψιδιώτη, Ηλία και Σκεύης Χατζηευθυμίου και Yani Vogli.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε επίσης ποινή φυλάκισης πέντε μηνών στη Σωτήρα Νεοφύτου 30 χρόνων, η οποία κρίθηκε ένοχη, κατόπιν δικής της παραδοχής, στην κατηγορία της συνέργειας μετά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Σημειώνεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι έφεραν αλεξίσφαιρα γιλέκα, ενώ

τη διαδικασία επιβολής ποινής δεν παρακολούθησαν οι τέσσερις άλλοι συγκατηγορούμενοί τους, ύστερα από δική τους επιθυμία.

Η παρουσία μελών της ΜΜΑΔ και της ΑΔΕ Λάρνακας ήταν ισχυρή, με τους αστυνομικούς να είναι οπλισμένοι.

Διαβάζοντας την απόφαση του Κακουργιοδικείου, η Πρόεδρος του Σώματος ανέφερε ότι ο Χαράλαμπος Ανδρέου κρίθηκε ένοχος κατόπιν δικής του παραδοχής στις κατηγορίες της συνωμοσίας για φόνο, του φόνου εκ προμελέτης, της απόπειρας φόνου, πράξεων που σκοπεύουν στην πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α, κατοχής πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β και κατοχής πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α.

Βήμα βήμα, το τετραπλό φονικό

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2016 ο Φάνος Θεοφάνους Καλοψιδιώτης συνέτρωγε σε εστιατόριο με το ζεύγος Ηλία και Σκεύης Χατζηευθυμίου, τα δύο ανήλικα παιδιά τους και τον Γιώργο Χαραλάμπους.

Γύρω στις 10 το βράδυ εισήλθαν στο εστιατόριο δύο άτομα και ρίχνοντας πυροβολισμούς σκότωσαν τους Θεοφάνους και το ζεύγος Χατζηευθυμίου και προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς στους Γιώργο Χαραλάμπους και Παναγιώτη Καλλιτσιώνη, ο οποίος καθόταν σε παρακείμενο τραπέζι. Κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών σκοτώθηκε και ένας από τους δράστες, ο Jani Vogli,

Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, ενώ με την άφιξη της Αστυνομίας στη σκηνή παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια, ενώ άρχισαν έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στις 25 Ιουνίου λήφθηκε πληροφορία ότι σε συγκεκριμένο διαμέρισμα στην Αγλαντζιά, ιδιοκτησίας της Σωτήρας Νεοφύτου, με τη βοήθεια του Χαράλαμπου Ανδρέου κρυβόταν ένας εκ των δραστών. Ωστόσο, με την άφιξη της Αστυνομίας στον χώρο δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε. Ανακρινόμενοι οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη τους στην υπόθεση.

Τρεις μέρες αργότερα, σε θεληματική της κατάθεση η Σωτήρα Νεοφύτου ενέπλεξε τον Χαράλαμπο Ανδρέου στη διάπραξη αδικημάτων σε σχέση με το τετραπλό φονικό.

Η ομολογία Ανδρέου και το συμβόλαιο για "Αλεξούι"

Ακολούθησε η θεληματική κατάθεση στην Αστυνομία του Χαράλαμπου Ανδρέου, στην οποία εμπλέκει τον εαυτό του στη διάπραξη των αδικημάτων. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αρχές Μαΐου του 2016, μετά από οδηγίες που λάμβανε από άλλο πρόσωπο, εξασφάλισε διαμονή, διατροφή και διευκόλυνε τις μετακινήσεις δύο εκ των δραστών, οι οποίοι δολοφόνησαν και τραυμάτισαν τα πέντε άτομα στο εστιατόριο στην Αγία Νάπα στις 23 Ιουνίου.

Είπε ακόμα ότι μετά από οδηγίες παρέλαβε και παράδωσε τα δύο όπλα (πιστόλι και αυτόματο) στους Yani Vogli και Aleks Burrelli αρχικά για να σκοτώσουν τους Αλέξη Μαυρομιχάλη άλλως Αλεξούι, Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφη και Χρήστο Δημητρίου άλλως Τσιάκκα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια ματαιώθηκε γιατί ο Αλέξης Μαυρομιχάλης είχε μεταβεί στην Ελλάδα.

Στην κατάθεση του ο Ανδρέου είχε αναφέρει ακόμα ότι γύρω στα μέσα Ιουνίου 2016, μετά από οδηγίες, διευθέτησε τη μεταφορά και παραμονή των δύο δραστών στον Πρωταρά, οι οποίοι θα περίμεναν τον κατάλληλο χρόνο για να σκοτώσουν τον Φάνο Θεοφάνους. Ταυτόχρονα, ο Χαράλαμπος Ανδρέου ήταν ενήμερος για το αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιείτο για τη δολοφονία και για το σχέδιο διαφυγής.

Ο Ανδρέου στην κατάθεση του στην Αστυνομία ανέφερε επίσης ότι οδηγούσε το αυτοκίνητο από το σπίτι όπου διέμεναν οι Burrelli και Vogli στο εστιατόριο όπου δειπνούσαν οι Φάνος Θεοφάνους Καλοψιδιώτης και το ζεύγος Ηλίας και Σκεύη Χατζηευθυμίου, κατέβηκαν από το όχημα, επιτέθηκαν και σκότωσαν τα θύματα τους.

Μετά τη διάπραξη του φόνου, ο Burelli επέστρεψε στο όχημα, αφού ο Vogli σκοτώθηκε στο εστιατόριο κατά την ανταλλαγή πυρών και διέφυγαν.

Το σκεπτικό πίσω από την επιβολή ποινών

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον Χαράλαμπο Ανδρέου ποινή δια βίου φυλάκισης στην κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, αφού ο ρόλος του ήταν καθορισμένος.

Το Σώμα επέβαλε επίσης στον Ανδρέου ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων σε κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες που αφορούν το αδίκημα της συνωμοσίας για φόνο των Αλέξη Μαυρομιχάλη, Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφη και Χρίστου Δημητρίου άλλως Τσιάκκα.

Στον Χαράλαμπο Ανδρέου επιβλήθηκε ακόμα ποινή φυλάκισης 12 χρόνων σε κάθε μία από τις δύο κατηγορίες που αφορούν το αδίκημα της απόπειρας φόνου του Γιώργου Χαραλάμπους και Παναγιώτη Καλλιτσιώνη.

Οι ποινές φυλάκισης για τον Χαράλαμπο Ανδρέου συντρέχουν.

Όσον αφορά τη Σωτήρα Νεοφύτου, το Κακουργιοδικείο αποφάσισε ότι κρίθηκε ένοχη μετά από δική της παραδοχή στην κατηγορία της συνέργειας μετά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Ουσιαστικά η εμπλοκή της Νεοφύτου στην υπόθεση ήταν πολύ περιορισμένη, αφού στις 24/6/2016 μόλις πληροφορήθηκε όσα είχαν γίνει στις 23 του μήνα στην Αγία Νάπα, ζήτησε από τον σύντροφο της Χαράλαμπο Ανδρέου να μετακινήσει το πρόσωπο που ήταν στο διαμέρισμά της και τον συνόδεψε στο αυτοκίνητο, όταν τον μετέφεραν σε ερειπωμένο κτίριο, που ήταν η ξενοδοχειακή σχολή.

Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε στην αγόρευση για μετριασμό ποινής από τον δικηγόρο της Νεοφύτου, που είπε πως η γυναίκα δεν γνώριζε κανέναν από τους άλλους συγκατηγορουμένους της πλην του Χαράλαμπου Ανδρέου, με τον οποίο είχαν δεσμό για έξι χρόνια, ότι τον Αύγουστο του 2011 είχε δημοσιεύσει στον Τύπο αμοιβαία υπόσχεση γάμου, πως ήταν η κατάθεση της στην Αστυνομία που ξεκίνησε την εξιχνίαση της υπόθεσης και στην άμεση παραδοχή της στην Αστυνομία και στο Δικαστήριο.

Η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου διαβάζοντας την απόφαση ανέφερε ότι πράξεις όπως αυτές της Σωτήρας Νεοφύτου αναμφίβολα αντιστρατεύονται την έννομη τάξη και αποσκοπούν άμεσα ή έμμεσα στην παρεμπόδιση της εξιχνίασης σοβαρών αδικημάτων και κατ’ επέκταση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ως μετριαστικούς παράγοντες για τη Νεοφύτου το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη το λευκό ποινικό της μητρώο, την άμεση παραδοχή της στην Αστυνομία και στο Δικαστήριο, τις προσωπικές της συνθήκες και στην άμεση συνέπεια που θα έχει γι’ αυτήν η επιβολή της ποινής, που είναι η αποστέρηση της για περιορισμένο χρόνο του δικαιώματος άσκησης της εργασίας της ως νηπιαγωγός.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε τελικά στη Σωτήρα Νεοφύτου ποινή φυλάκισης 5 μηνών, η οποία αρχίζει από την ημέρα που αυτή τελεί υπό κράτηση δηλαδή από τις 27 Ιουνίου 2016.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα