Τελευταία προειδοποίηση ΥΠΕΣ στους Σύρους μετανάστες

Το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε σήμερα για πολλοστή, αλλά τελευταία φορά, τους Σύριους οι οποίοι διαμένουν ακόμα στο Κέντρο Υποδοχής Κοκκινοτριμιθιάς ότι θα πρέπει να διευθετήσουν χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση την παραμονή τους στην Κύπρο, καθότι το Κέντρο Υποδοχής θα κλείσει εντός των ημερών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, μέχρι τώρα, 36 μετανάστες αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο. Στους 4 παραχωρήθηκε ήδη προσφυγικό καθεστώς. Εκατόν σαράντα τέσσερα άτομα υπέβαλαν αίτηση για παραχώρηση ειδικής άδειας

προσωρινής παραμονής (με πρόσβαση στην αγορά εργασίας) και τους έχει εκδοθεί η άδεια. Έννεα άτομα (2 οικογένειες) έχουν εξασφαλίσει θεώρηση εισόδου για να ταξιδεύσουν στη Βραζιλία. Δύο άτομα (μητέρα και γιος) έχουν εξασφαλίσει άδεια από τις γερμανικές Αρχές για να μετεγκατασταθούν στη Γερμανία όπου βρίσκεται και ο σύζυγος. Επτά άτομα έχουν εγκαταλείψει τη Δημοκρατία και βρίσκονται στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Κυπριακή Δημοκρατία σεβόμενη την αρχή της μη επαναπροώθησης, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στη Συρία, ενημέρωσε επανειλημμένα τους μετανάστες από την πρώτη στιγμή, προφορικά και στη συνέχεια γραπτώς για το δικαίωμά τους να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, για τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου και για το δικαίωμα τους για οικογενειακή επανένωση.

Οι μετανάστες ενημερώθηκαν γραπτώς ότι τους παρέχεται ένα διάστημα 3 μηνών για να αποφασίσουν κατά πόσο επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο ή αίτηση για απόκτηση άδειας προσωρινής παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Το διάστημα περίσκεψης έληγε τέλος Δεκεμβρίου 2014 και μέχρι τότε θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί με κάποιο νόμιμο τρόπο η διαμονή των ατόμων αυτών στη Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, μετά από επιχείρηση που διενεργήθηκε 50 ναυτικά μίλια νότια της Πάφου, διασώθηκαν 337 άτομα Συριακής καταγωγής και μεταφέρθηκαν με το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia στο λιμάνι της Λεμεσού. Οι διασωθέντες πέρασαν από ιατρικό έλεγχο και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε όσους είχαν ανάγκη. Στη συνέχεια, και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και της καταγραφής των στοιχείων τους, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο φιλοξενίας «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, τον οποίο διαχειρίζεται η Πολιτική Άμυνα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα