Τα προβλήματα των καρκινοπαθών εξέτασε η Επιτροπή Ελέγχου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς κυρίως σε ό,τι αφορά την έλλειψη ακτινοθεραπευτικών κέντρων, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου στο πλαίσιο συζήτησης των απόψεων του Γενικού Ελεγκτή σε παλιότερη επιστολή του (Μάιος 2014) σε σχέση με την αναστολή υλοποίησης των δύο ακτινοθεραπευτικών κέντρων στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, η δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Λεμεσού θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ενώ μέχρι το 2020

θα λειτουργούν στην Κύπρο 7 γραμμικοί επιταχυντές, αριθμός απαραίτητος για να καλυφτούν οι ανάγκες σε ό,τι αφορά τη θεραπεία των καρκινοπαθών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας έκανε λόγο για ένα θέμα το οποίο δεν σηκώνει πολλές αναβολές και πως θα πρέπει το κράτος να προβληματιστεί και το Υπουργείο Υγείας να κατανοήσει ότι δεν νοείται το Νοσοκομείο Λευκωσίας να μην έχει ογκολογικό κέντρο.

«Νομίζω δεν έχει καμία χώρα στον κόσμο όπου το ιατρικό κέντρο αναφοράς του κράτους το διαχειρίζεται μια τράπεζα» είπε, κάνοντας λόγο για πρωτάκουστα πράγματα.

«Την ευθύνη ακέραια τη φέρει το κράτος και οι εφευρέτες αυτού του τεχνάσματος, δηλαδή το κράτος να βάζει €28 εκατομμύρια και άλλοι να καθορίζουν τους μισθούς, τον τρόπο λειτουργίας κ.ο.κ» πρόσθεσε.

Κάλεσε την Κυβέρνηση στο πλαίσιο και της εφαρμογής του ΓεΣΥ, να προχωρήσει με σχεδιασμό ο οποίος θα προνοεί ότι το κύριο ογκολογικό κέντρο θα είναι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΖΩ Χρίστο Ανδρέου, τα νέα περιστατικά καρκίνου είναι 4,500 εκ των οποίων το 65% χρειάζονται ακτινοθεραπεία, την ώρα που το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου έχει μόνο τρεις γραμμικούς επιταχυντές και ως εκ τούτου μπορεί να υποβάλει σε ακτινοθεραπεία μόνο 1,400 άτομα, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ακτινοθεραπεία 1,500 άτομα περίπου το χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, το 2006 είχαν έρθει στο Ογκολογικό Τμήμα του ΓΝ Λευκωσίας έντεκα γιατροί και σήμερα υπάρχει μόνο ένας και η Διευθύντρια, και ο λόγος είναι, όπως είπε, επειδή στο ΓΝ Λευκωσίας οι γιατροί προσλαμβάνονται στην κλίμακα Α11+4, δηλαδή €29,900 ετησίως, ενώ στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, οι γιατροί, των οποίων οι μισθοί καταβάλλονται επίσης από το κράτος, προσλαμβάνονται στην κλίμακα Α13, δηλαδή €71,000 τον χρόνο.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως μέσα από την ενημέρωση που έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίας κατέστη σαφές ότι υπάρχει πλάνο της Κυβέρνησης για δημιουργία ακτινοθεραπευτικού κέντρου στο Νοσοκομείο Λεμεσού, η δημιουργία του οποίου ξεκινά άμεσα και θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό πλαίσιο.

Όπως ανέφερε, αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με ιδιωτικές πρωτοβουλίες που τροχιοδρομούνται στη Λεμεσό, ο αριθμός των γραμμικών επιταχυντών θα είναι ικανοποιητικός για την κάλυψη των αναγκών, όπως προκύπτουν και με βάση την επιστημονική μελέτη του 2015.

«Η πραγματική αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου ανέρχεται στο 2,5% ή λίγο περισσότερο τον χρόνο και σίγουρα απαιτείται το καλύτερο επίπεδο θεραπειών που μπορεί να δοθεί σε ένα ασθενή σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά» δήλωσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου είπε πως εισηγήθηκε στον Υπουργό Υγείας τη δημιουργία θεματικής επιτροπής για τον καρκίνο στο Υπουργείο Υγείας, που θα συγχρονίζει τις ογκολογικές υπηρεσίες. Ο συντονισμός είναι επιτακτική ανάγκη και «αυτή η θεματική ομάδα θα χαράσσει την πολιτική, η οποία θα περνά από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή, προκειμένου να έχουμε σωστές, συγχρονισμένες, αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον τομέα της υγείας, όχι μόνο αναφορικά με την ακτινοθεραπεία, αλλά όλες τις ογκολογικές υπηρεσίες» σημείωσε, προσθέτοντας πως ο Υπουργός αποδέχτηκε την εισήγησή του.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε πως «δεν είναι επιτρεπτό συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ήδη επιβαρυμένοι τόσο λόγω ασθένειας, αλλά και ψυχολογίας, να ταλαιπωρούνται μέσα σε λεωφορεία για να έρχονται από την Πάφο στη Λευκωσία, για τρία λεπτά ακτινοθεραπείας».

«Θέση μας ανέκαθεν ήταν ότι έπρεπε να δημιουργηθούν ακτινοθεραπευτικά κέντρα και στο νοσοκομείο της Λεμεσού, τα κονδύλια υπήρχαν στους προϋπολογισμούς και του '11 και του '12 και του '13, αφαιρέθηκαν το '14. Δεν μπορούμε να κλείνουμε πλέον τα μάτια στα τόσα προβλήματα που υπάρχουν» είπε, προσθέτοντας ότι έχουν μείνει μόνο δύο γιατροί στο Ογκολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε πως είναι απαράδεκτο συνάνθρωποι μας που πάσχουν από καρκίνο να ταλαιπωρούνται και να μην μπορεί το κράτος να τους παράσχει την προβλεπόμενη ακτινοθεραπεία, και πρόσθεσε πως από τα όσα συζητήθηκαν στη συνεδρία δεν είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πολιτική βούληση για αναβάθμιση και ενίσχυση του ογκολογικού κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα» πρόσθεσε και προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη του PETCTscan (ειδικός αξονικός τομογράφος) με αποτέλεσμα, όπως εξήγησε, ασθενείς να παραπέμπονται στο εξωτερικό ή κάποιοι με δικά τους έξοδα να καταφεύγουν στα κατεχόμενα.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των γραμμικών επιταχυντών, λέγοντας ότι στην Κύπρο θα έπρεπε να υπάρχουν 7 αντί 3 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ότι σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργού ο απαιτούμενος αριθμός θα καλυφτεί μέχρι το 2020.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη οράματος, σχεδιασμού και οργάνωσης σε ό,τι αφορά τον καρκίνο.

Και πρόσθεσε ότι η Συμμαχία Πολιτών θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει δράση για αντιμετώπιση του θέματος. Όπως είπε, ο Υπουργός Υγείας θα καταθέσει στις 20 Οκτωβρίου στο Υπουργικό Συμβούλιο την πρόταση του. «Ο κ. Αναστασιάδης είναι καιρός να αναλάβει πρωτοβουλία για να προχωρήσουν τα πράγματα, γιατί μιλούμε για τις ζωές ανθρώπων οι οποίοι ήδη ταλαιπωρούνται και μόνο από το γεγονός ότι είναι ασθενείς» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα μοιάζει με εγκληματική αμέλεια του κράτους.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιώργος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι απαράδεκτο εν έτη 2016 το κράτος να ταλαιπωρεί χιλιάδες καρκινοπαθείς μεταφέροντας τους από την Πάφο, τη Λεμεσό και την ελεύθερη Αμμόχωστο με μικρά λεωφορεία στη Λευκωσία για 3 λεπτά ακτινοθεραπείας.

Και πρόσθεσε ότι το Κίνημα ζητά άμεση επάνδρωση των νοσοκομείων για να πάψουν, όπως είπε, να είναι μόνο άριστες κτιριακές μονάδες.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι αυτό που ζητά η Βουλή είναι να υπάρξει η εφαρμογή ενός σχεδιασμού που την κύρια ευθύνη να την έχει το κράτος και να λειτουργεί η ιδιωτική πρωτοβουλία συμπληρωματικά και σε ένα πλαίσιο συνεργασία με την κρατική δομή.

«Πρέπει να δημιουργηθεί φορέας που να συνδέει την ιδιωτική πρωτοβουλία με την κρατική υποδομή» είπε και κάλεσε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Η έκκληση μας προς την Κυβέρνηση είναι να υλοποιήσει αυτόν τον γενικό σχεδιασμό» είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα