Τα προβλήματα της ορεινής Λεμεσού, ενώπιο Αναστασιάδη

Τα προβλήματα της ορεινής Λεμεσού τέθηκαν επί τάπητος στο πλαίσιο σύσκεψης στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τους κοινοτάρχες της περιοχής, και με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών, Υγείας και Μεταφορών.

Ο Πρόεδρος της `Ενωσης Κοινοτήτων Λεμεσού, Λευτέρης Περικλή, δήλωσε πως η εντύπωση που αποκόμισαν είναι πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει οπωσδήποτε να δοθούν λύσεις σε αυτά τα χρόνια προβλήματα, όπως το θέμα του δρόμου

Λεμεσού – Σαϊττά, το στεγαστικό ζήτημα και παροχή βοήθειας σε ζευγάρια για να μπορούν να διαμένουν στις ορεινές κοινότητες, στις οποίες, όπως ανέφερε αποψιλώθηκε εντελώς ο πληθυσμός και “έχουν γίνει σχεδόν γηροκομεία”.

Για το θέμα του δρόμου, ο κ. Περικλή ανέφερε πως έχει παρθεί απόφαση ότι θα ξεκινήσει η πρώτη φάση από την 1η Ιανουαρίου 2018 και θα καλύψει την απόσταση από τα Πολεμίδια μέχρι την Παλώδια.

Ερωτηθείς για το κόστος αυτής της πρώτης φάσης είπε πως πρόκειται για ένα ποσό γύρω στα 20 εκατομμύρια.

Σημείωσε πως το συνολικό έργο θα στοιχίσει 150 εκατομμύρια ευρώ, η πρώτη φάση θα αφορά την απόσταση από τα Πολεμίδα μέχρι την Παλώδια, η δεύτερη από την Παλώδια μέχρι την `Αλασσα και η τρίτη από την `Αλασσα μέχρι το Σαϊττά.

Σε σχέση με τα οικιστικά ζητήματα, ο κ. Περιλκή ανέφερε πως μέχρι το 2012 υπήρχε ένα σχέδιο με βάση το οποίο επιδοτούνταν τα νεαρά ζευγάρια με γύρω στις 17 χιλιάδες ευρώ, η εφαρμογή του οποίου, ωστόσο, σταμάτησε.

“Σήμερα συζητήσαμε κατά πόσον θα επαναφερθεί το σχέδιο τούτο. Ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Εσωτερικών να δουν ξανά το ζήτημα και ίσως και κάποια οικόπεδα φθηνά σε νεαρά ζευγάρια”, είπε ο κ. Περικλή.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης, ανέφερε πως είναι λίγο δύσκολο να επαναφερθεί αυτή τη στιγμή από ότι τους εξήγησε ο Πρόεδρος λόγω των οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν.

Για το θέμα του νοσοκομείου, είπε πως έγινε εκτεταμένη συζήτηση και πως ο Υπουργός Υγείας έδωσε κάποιες εξηγήσεις γιατί είχαν δοθεί προσφορές αλλά η εκτίμηση ήταν μικρότερη από τις προσφορές που δόθηκαν. `Ετσι είναι υποχρεωμένοι να επαναπροκηρύξουν τις προσφορές για να δούμε τί γίνεται παρακάτω, ανέφερε.

Ερωτηθείς για το θέμα των αποζημιώσεων προς τους αγρότες των κοινοτήτων αυτών, ο κ. Περικλή είπε πως αναμένουν από την 1 Ιανουαρίου 2017 να δοθούν αποζημιώσεις λόγω της τελευταίας χαλαζόπτωσης, που ανέρχονται γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα