Τα πρωτοσέλιδα της κατάρρευσης των συνομιλιών

Στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα αναφέρεται το σύνολο του κυπριακού Τύπου την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο οι εφημερίδες να έχουν προλάβει τις εξελίξεις που σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν ανακοινώθηκε ότι δεν κατέστη εφικτή η επίτευξη συμφωνίας. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η υπερψήφιση της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, οι εξελίξεις στα ενεργειακά, τα μέτρα για τους εργαζόμενους που εκτίθενται στις συνθήκες καύσωνα και η αύξηση της δανειοδότησης.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Κυπριακό ώρα μηδέν!» και γράφει για ραγδαίες εξελίξεις στο

Κυπριακό, ενώ προσθέτει ότι το δείπνο συνεχιζόταν και μετά τις δύο το πρωί και αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντέδρασε σε δημοσιογραφικές πληροφορίες για ιστορική πολιτική συμφωνία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αυτό που εσκεμμένα μεταδίδεται. Αλλού γράφει για σημαντικές ανακοινώσεις στη μάχη κατά του καρκίνου. Επίσης, γράφει ότι ξανάρχισαν να δίνουν δάνεια οι τράπεζες.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Θρίλερ για στρατό-εγγυήσεις» γράφει ότι ολοήμερο θρίλερ παίχτηκε χθες στο Κραν Μοντάνα, με τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλαμβάνει ο ίδιος πρωταγωνιστικό ρόλο, καταβάλλοντας ύστατη προσπάθεια να διασώσει ένα δεκαήμερο συνομιλιών, ενώ σημειώνει ότι οι συνομιλίες συνεχίζονταν μετά τα μεσάνυχτα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έγιναν πέραν των 141 προαγωγών στην Αστυνομία. Αλλού αναφέρει ότι ψηφίστηκε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με υποδείξεις προς Τουρκία και Κύπρο, αλλά και δώρα.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Μακρά νύχτα με σκληρή διαπραγμάτευση» και αναφέρεται στην προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ για συμφωνία μέχρι την υστάτη, στη βάση του πλαισίου που ετοίμασε, ενώ προσθέτει ότι γύρω στις δύο τα ξημερώματα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Συμπληρώνει ότι ο Γκουτέρες κινήθηκε στο πλαίσιο που χάραξε ο ίδιος. Αλλού αναφέρει ότι ανοίγει ο φάκελος πώλησης των τραπεζών. Σε άλλο θέμα, κάνει λόγο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας υπό όρους.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Λεπτό προς λεπτό στο Κραν Μοντάνα» και γράφει ότι οι συνομιλίες κατά την 9η ημέρα της Διάσκεψης για την Κύπρο κατέρρευσαν τα ξημερώματα, ενώ αναφέρεται και στις προσπάθειες που κατέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ μέσα από αλλεπάλληλες συναντήσεις με όλα τα μέρη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Γαλλία θα απαγορεύσει τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα μέχρι το 2040. Ακόμη, αναφέρει ότι οι εργοδότες δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους εν μέσω καύσωνα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με τίτλο «Τα σενάρια για την επόμενη μέρα» γράφει ότι οι ασκήσεις επί χάρου στη Διάσκεψη για την Κύπρο συνεχίζονταν με αμείωτο ρυθμό μέχρι αργά χθες το βράδυ, με τον ΓΓ του ΟΗΕ να προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτό το παράθυρο ελπίδας διατηρώντας ίσες αποστάσεις. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης συνέντευξη της Αναστασίας Παπαδοπούλου στο ΚΥΠΕ αναφορικά με την αυξητική τάση στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Αναδημοσιεύει επίσης έτερη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Γλαύκου Καριόλου, αναφορικά με την ιστορία του ναυαγίου της Κερύνειας.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» υπό τον τίτλο «’Εμφύλιος’ στον ΔΗΣΥ» με αφορμή την πρόταση Αναστασιάδη για την εκ περιτροπής με κοινό ψηφοδέλτιο και γράφει στο κύριο θέμα της ότι ξεσπάθωσαν ακροδεξιοί πολιτευτές σε πλήρη σύμπλευση με τους ταγούς της Εκκλησίας. Επίσης γράφει ότι όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Ακόμη γράφει για χιλιάδες κόσμου στο φεστιβάλ νεολαίας και φοιτητών της ΕΔΟΝ.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “Cyprus Weekly” με τίτλο «Ολονύκτια διαπραγμάτευση» γράφει ότι οι υψηλού επιπέδου συνομιλίες στο ελβετικό θέρετρο του Κραν Μοντάνα αναμενόταν να συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, καθώς οι συμμετέχοντες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια στρατηγική συμφωνία που θα άνοιγε το δρόμο για την επίλυση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι το πλοίο-γεωτρύπανο της Total είναι έτοιμο για τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος». Ακόμη αναφέρει ότι η κάθετη ανάπτυξη στη Λεμεσό μπορεί να έλθει με κόστος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα