Τα πράγματα μιλούσαν από μόνα τους

Εντείνονται οι πληροφορίες ότι οι προσωπικοί δεν είναι οι μοναδικοί λόγοι
«Οι τεχνικές εκτιμήσεις, βασισμένες σε λογικές αναλύσεις, έδειχναν φυγή Χούρικαν», δηλώνει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου

Δηλώσεις οι οποίες τείνουν να καταδείξουν ότι οι προσωπικοί λόγοι -τους οποίους επικαλέσθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν για την αποχώρησή του από το συγκρότημα- δεν είναι οι μόνοι που τον υποχρέωσαν

να αποφασίσει να υποβάλει την παραίτησή του, έγιναν χθες τόσο από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, αλλά και τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη.

Η αποκάλυψη έγινε από τον Δ. Συλλούρη
Την αρχή έκανε ο Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος είπε πως γνώριζε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου θα υπέβαλλε την παραίτησή του. Όπως αιφνιδίως αποκάλυψε, πριν από δύο περίπου μήνες και μιλώντας με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, ο τελευταίος τού ανέφερε ότι εκτιμά ότι πριν από το τέλος του 2015 ο κ. Χούρικαν θα αποχωρήσει.

Τι είπε στη «Σ» ο Επίτροπος
Ο ίδιος ο κ. Ιωάννου, σε γραπτή ανακοίνωσή του αλλά και σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, είπε πως η εκτίμηση την οποία έκανε μιλώντας με τον Δημήτρη Συλλούρη «ήταν τεχνική και βασιζόταν στη λογική ανάλυση των πληροφοριών που είχε από ανοικτές πηγές».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι κατέληξε στην εκτίμηση ότι ο Τζον Χούρικαν θα έφευγε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου μετά από αξιολόγηση πληροφοριών, οι οποίες δημοσιεύονταν στον εγχώριο και ξένο Τύπο, σε περιοδικά αλλά και σε διάφορες ιστοσελίδες της Κύπρου και του εξωτερικού.

Πάντως, ο κ. Ιωάννου φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι «η παραίτηση Χούρικαν ουδόλως επηρεάζει την προσπάθεια της Τράπεζας Κύπρου να διαδραματίσει αποτελεσματικά τον ρόλο του στυλοβάτη της κυπριακής οικονομίας».

Τεχνική εκτίμηση
Επιβεβαιώνοντας όσα είχε πει νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, ο Παύλος Ιωάννου ανέφερε ότι «σε συνομιλία που είχε με τον Δημήτρη Συλλούρη, είχε εκφράσει την εκτίμηση για ενδεχόμενη αποχώρηση του κ. Χούρικαν από τη θέση του πριν από το τέλος του 2015, στην οποία κατέληξε «στη βάση ανάλυσης σειράς πληροφοριών από ανοικτές πηγές, όπως δημοσιεύσεις και σχετικές αναρτήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες της Κύπρου και του εξωτερικού και άλλα συναφή δεδομένα».

Οι επιπτώσεις της καθυστέρησης
Στη γραπτή δήλωσή του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος διευκρίνισε ότι «οι οποιεσδήποτε ενδεχόμενες αναφορές μου στη συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, σε οικονομικά θέματα, αφορούσαν στις επιπτώσεις της καθυστέρησης της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις και του πλαισίου αφερεγγυότητας, και στο γεγονός ότι οι καθυστερήσεις αυτές, μεταξύ άλλων, μας έφεραν εκτός μνημονιακής τροχιάς, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την οικονομία, ζητήματα που είχα θίξει σε πολλές περιπτώσεις, σε συζητήσεις και με βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων».

Διατυπώνοντας τη θέση ότι «ουδείς αναντικατάστατος», ο κ. Ιωάννου τόνισε στη γραπτή του δήλωση ότι δεν έχει «την αμφιβολία ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα εξεύρει απολύτως κατάλληλο αντικαταστάτη του αποχωρήσαντος διευθύνοντος συμβούλου και θα συνεχίσει να διαδραματίζει αποτελεσματικά τον ρόλο του στυλοβάτη του τραπεζικού συστήματος και της αναπτυξιακής προσπάθειας, η οποία σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη συνέχιση της εφαρμογής του Μνημονίου θα οδηγήσει την Κύπρο στην ανάπτυξη».

«Η εν λόγω προσπάθεια της Τράπεζας Κύπρου ουδόλως επηρεάζεται από την εν θέματι παραίτηση και ούτε, προφανώς, σχετίζεται μ’ αυτήν», είπε και κατέληξε επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι:

«Ο μοναδικός δρόμος για έξοδο από την κρίση είναι η πιστή εφαρμογή των μνημονιακών μας υποχρεώσεων σε ολόκληρο το εύρος των δομών της οικονομίας. Η εν λόγω πιστή εφαρμογή του μνημονίου είναι και η βασιλικότερη οδός, η άγουσα στην έξοδο από το μνημόνιο, το συντομότερο δυνατόν».

«Το γνώριζα προ διμήνου»
Των δηλώσεων του χρηματοοικονομικού Επιτρόπου είχαν προηγηθεί, όπως προαναφέρουμε, δηλώσεις του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος είπε πως γνώριζε ότι ο Τζον Χούρικαν θα υπέβαλλε την παραίτησή του. Αποκάλυψε, συγκεκριμένα, ότι προ διμήνου περίπου ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου του είχε αναφέρει ότι η εκτίμησή του είναι πως πριν από το τέλος του 2015 ο κ. Χούρικαν θα αποχωρήσει. Την θέση αυτή ο κ. Ιωάννου τη στήριζε σε εκτιμήσεις για τη λειτουργία της οικονομίας και της Τράπεζας.

Μπορεί να μην είναι εντελώς προσωπικό
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ δεν παρέλειψε να πει ότι «το θέμα της παραίτησης Χούρικαν μπορεί να μην είναι εντελώς προσωπικό, όπως παρουσιάστηκε». Για τον λόγο αυτό προέβη στην αποκάλυψη της συνομιλίας του με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.

«Ο Παύλος Ιωάννου», σημείωσε, «μου έκανε αυτήν την πρόβλεψη, την οποία με τις εξελίξεις θεωρώ ότι δεν δικαιούμαι να την αφήσω για προσωπικούς μου λόγους και προσωπική μου γνώση μόνο, και πρέπει να το δώσω στη δημοσιότητα», είπε ο κ. Συλλούρης.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ προχώρησε και αποκάλυψε ότι ο κ. Ιωάννου του έκανε κάποιες αναλύσεις, μέσα από συζητήσεις που είχαν, για προβληματισμούς που του χρειάζονταν για περαιτέρω ζητήματα, τις οποίες σε αυτό το στάδιο δεν θέλει να δώσει στη δημοσιότητα.

«Από την άλλη όμως», σημείωσε, «δεν μπορώ να δεχθώ ότι η παραίτηση -εφόσον κάποιοι μπορούσαν να την προβλέψουν στη βάση αναλύσεων- έγινε για καθαρά προσωπικούς λόγους. Θέλω να προβληματίσω γι' αυτό, ως επίσης νομίζω ότι θα πρέπει να πάμε πίσω, για να αναλύσουμε κάποια πράγματα».

Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Συλλούρης είπε:
«Σε αυτό το στάδιο δεν θέλω να μιλήσω για την ανάλυση. Μπορεί ο ίδιος ο κ. Ιωάννου να το αναλύσει αν θέλει. Έχω τη σύμφωνο γνώμη του να το δώσω στη δημοσιότητα. Εξάλλου, θεωρώ ότι κάποια ζητήματα δεν είναι τόσο προσωπικά όσο φαίνονται».

Τορναρίτης: «Πισωγύρισμα»
Για την παραίτηση Χούρικαν ρωτήθηκε χθες και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος είπε πως αυτή δεν είναι μια θετική είδηση.
Κατέληξε λέγοντας ότι «το τραπεζικό σύστημα, μετά και την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, μπαίνει σε έναν πιο θετικό ορίζοντα και αυτή η εξέλιξη πισωγυρίζει κάπως τα πράγματα».

Τα επιτεύγματα και τα κόκκινα
*Τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν χθες ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο πηδάλιο της Τράπεζας Κύπρου, ο Τζον Χούρικαν συνέβαλε στη μείωση της εξάρτησης της Τράπεζας σε έκτακτη ρευστότητα (ELA), παρά το γεγονός ότι αυτό δεν έγινε κυρίως μέσω της αύξησης των καταθέσεων, αλλά μέσω της διάθεσης περιουσιακών στοιχείων και της αύξησης κεφαλαίου.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι παρά τα επιτεύγματα του Τζον Χούρικαν, η πρόωρη αποχώρησή του γίνεται σε μια περίοδο που η Τράπεζα Κύπρου έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης του 63%, ενώ το 2014 είχε ανακοινώσει ζημιές ύψους 260 εκατομμυρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα