Τα ποσοστά στη συμμετοχή στη δημόσια ζωή στην Κύπρο

Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για ισότιμη εκπροσώπηση των δυο φύλων στα δημόσια δρώμενα, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016 σε 46 από τα 47 κράτη μέλη του ΣτΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην έκθεση, το 2016 το ποσοστό των ανδρών Υπουργών στην Κύπρο ήταν 90,9% έναντι 9,1% των γυναικών. Υπήρχε

δηλαδή μια γυναίκα Υπουργός και δέκα άντρες Υπουργοί. Σε ό,τι αφορά το κοινοβούλιο υπήρχαν 10 γυναίκες και 46 άνδρες βουλευτές, με τα αντίστοιχα ποσοστά να ανέρχονται στο 17,9% και στο 82,1%. Στη δικαστική εξουσία υπήρχαν τέσσερις γυναίκες δικαστές στα Ανώτερα/Ανώτατα Δικαστήρια και 9 άνδρες, δηλαδή τα ποσοστά ήταν 30,8% και 69,2% αντίστοιχα, ενώ δεν υπήρχε καμία γυναίκα Πρόεδρος τέτοιου δικαστηρίου.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση το 2016 δεν υπήρχε καμία γυναίκα δήμαρχος. Και οι 39 συνολικά δήμαρχοι ήταν άντρες. `Οσον αφορά τους δημοτικούς συμβούλους 333 ήταν γυναίκες και 2063 άνδρες, με τα αντίστοιχα ποσοστά να είναι 13,9% και 86,1%. Εξάλλου και στα πέντε πολιτικά κόμματα της Κύπρου που αναφέρονται στην έκθεση για το 2016, οι αρχηγοί ήταν άνδρες.

Στη διπλωματική υπηρεσία υπήρχαν, όπως αναφέρεται, δυο γυναίκες και 14 άνδρες πρέσβεις, με τα αντίστοιχα ποσοστά να ανέρχονται στο 12,5% και στο 87,5%.

Συνολικά, από τις 46 χώρες που μελετήθηκαν μόνο δυο, η Φινλανδία και η Σουηδία, έφθασαν στο 40% του ελάχιστου στόχου για συμμετοχή των γυναικών στις εθνικές κάτω βουλές το 2016. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη ήταν 25,6%. Σημειώνεται πως το 2003 η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε σύσταση που καθόριζε τον ελάχιστο στόχο του 40%.

Καμία από τις χώρες που μελετήθηκαν δεν "έπιασε" τον ελάχιστο στόχο του 40% για τις ανώτερες βουλές. Ο μέσος όρος των γυναικών μεταξύ των διορισμένων μελών ήταν 35,8% και των εκλελεγμένων μελών 23,9%.

Η μέση αναλογία των γυναικών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, επικεφαλής περιφερειακών κυβερνήσεων και δημάρχων σε όλη την Ευρώπη ήταν κάτω του 17%.

Κατά μέσο όρο η εκπροσώπηση των γυναικών σε Ανώτερα/Ανώτατα Δικαστήρια ήταν 33%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα Ανώτερα Συμβούλια του δικαστικού σώματος ήταν 28% και για τα Συνταγματικά Δικαστήρια 26%. Εξάλλου οι γυναίκες πρέσβεις έφθαναν μόλις στο 13%.

"Αυτά τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει ακόμη πολύ δρόμο για να επιτύχει ισότητα μεταξύ των φύλων". δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jagland.

"Προτρέπω όλα τα κράτη μέλη να κάνουν θετικά βήματα για βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των φύλων στη λήψη αποφάσεων στη δημόσια σφαίρα ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών τους για ενίσχυση της ισότητας μεταξύ των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής", πρόσθεσε.

Η έκθεση περιλαμβάνει εφτά εισηγήσεις. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να υιοθετήσουν στρατηγικές, πολιτικές και νομοθετικά μέτρα για να φθάσουν στον ελάχιστο στόχο του 40%, δίνοντας έμφαση τόσο στους τομείς όπου υπάρχουν προβλήματα όσο και στις ευκαιρίες για πρόοδο.

Πρέπει να εξετάσουν την εισαγωγή ή ενίσχυση νόμων για συστήματα ποσόστωσης/ισότητας ή ποσοστώσεων για τα πολιτικά κόμματα καθώς και τα πλεονεκτήματα της αναλογικής εκπροσώπησης, προστίθεται.

Σημειώνεται ακόμη πως τα κράτη μέλη πρέπει να περιλάβουν τις αρχές για ισότητα των φίλων στα σχετικά πλαίσια πολιτικής και νομικά πλαίσια, να αντιμετωπίσουν τις προκαταλήψεις λόγω φύλου στις πρακτικές προσλήψεων και επιλογής, και να παρέχουν εκπαίδευση στα εμπλεκόμενα άτομα, καθώς και να ενθαρρύνουν τους σχετικούς φορείς, ιδίως τα πολιτικά κόμματα να εισαγάγουν τέτοια μέτρα.

Στην έκθεση αναφέρεται πως τέτοια μέτρα πρέπει να αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για ισότητα μεταξύ των φύλων που να αντιμετωπίζει τα θέματα σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένης της οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών, της βίας κατά των γυναικών και των φυλετικών στερεότυπων, καθώς δεν μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των φύλων σε ότι αφορά τη λήψη αποφάσεων εάν και άλλοι τομείς της ζωής παραμένουν κατά βάση χωρίς μια ανάλογη ισορροπία μεταξύ των φύλων, όπως σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά την εκτελεστική εξουσία, στην έκθεση αναφέρεται πως στις θέσεις στην υψηλότερη βαθμίδα της πολιτικής εξουσίας στην Ευρώπη το 2016 ήταν απόλυτα κυρίαρχοι οι άνδρες.

Η μέση αναλογία γυναικών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, επικεφαλής περιφερειακών κυβερνήσεων και δημάρχων ήταν κάτω από 17%. Εξάλλου το 22,4% των Υπουργών και Υφυπουργών ήταν γυναίκες το 2016.

`Οσον αφορά την κοινοβουλευτική εξουσία, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως σχεδόν σε όλες τις χώρες σημειώθηκε αύξηση στην εκπροσώπηση των γυναικών στις κάτω βουλές την τελευταία δεκαετία, αλλά σε ένα σημαντικό αριθμό χωρών η αναλογία των ανδρών βουλευτών ήταν πάνω από 80%.

Μόνο δυο χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία, έφθασαν τον ελάχιστο στόχο του 40% σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στις κάτω βουλές το 2016, και ο μέσος όρος ήταν 25,6%.

Καμία χώρα δεν έφθασε στον ελάχιστο στόχο του 40% για τις άνω βουλές, και ο μέσος όρος ήταν ψηλότερος για τα διορισμένα μέλη (35,8%) από ότι για τα εκλελεγμένα μέλη 23,9%.

`Οσον αφορά τη δικαστική εξουσία αναφέρεται πως τα ευρήματα καταδεικνύουν κάποιες θετικές εξελίξεις σε σύγκριση με το 2005 αλλά είναι λίγα τα δικαστήρια που έφθασαν στον ελάχιστο στόχο του 40%.

Κατά μέσο όρο η εκπροσώπηση των γυναικών σε Ανώτερα/Ανώτατα Δικαστήρια ήταν 33%, 28% στα Ανώτερα Συμβούλια του δικαστικού σώματος και 26% στα Συνταγματικά Δικαστήρια.

Η αναλογία των χωρών που έφθασαν στον ελάχιστο στόχο του 40% ήταν σημαντικά υψηλότερη στα Ανώτερα Συμβούλια του δικαστικού σώματος (36%) από ότι στα Ανώτερα/Ανώτατα Δικαστήρια (28%) ή στα Συνταγματικά Δικαστήρια (22%).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα