Τα κόμματα απαιτούν αντίδραση στους τουρκικούς σχεδιασμούς

Σε άμεσες κινήσεις αναχαίτισης των τουρκικών μεθοδεύσεων καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με σημερινές τους ανακοινώσεις.

Ο ΔΗΣΥ, δια στόματος Πρόδρομου Προδρόμου, επισημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας μπροστά στις νέες μεθοδεύσεις της τ/κ πλευρας.

"Η συνδριάση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, είναι μιας πρώτης τάξεων ευκαιρία μέσα σε συνθήκες ενότητας να αναδειχθούν οι κοινές θέσεις και επιδιώξεις της ε/κ πλευράς, της οποίας τα συμφέροντα υπερασπίζεται ο Νίκος Αναστασιάδης", συμπλήρωσε. Στόχος, όπως αναφέρει θα

πρέπει να είναι η επιδίωξη της λύσης του Κυπριακού, χωρίς κατοχικό στρατό και εγγυήσεις. "Αν είχαν ίχνος αλήθειας οι αναφορές Έιντε, τότε Τουρκία και κατοχικό καθεστώς θα έπρεπε να προβούν σε εντελώς διαφορετικές κινήσεις από αυτές που βλέπουμε", επεσήμανε με νόημα.

"Να διατηρηθεί στη ζωή το κεκτημένο της διαπραγμάτευσης"

Το ΑΚΕΛ μέσω του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου, Γιώργου Λουκαΐδη, τονίζει την αδυναμία της Κυβέρνησης να πείσει το διεθνή παράγοντα για τις ευθύνες που βαραίνουν την Τουρκία, σε σχέση με τη μη θετική έκβαση στο Crans-Montana.

Ως αντίδραση για τις μεθοδεύσεις της τουρκικής και τ/κ πλευράς και συγκεκριμένα για την «πολιτική απόφαση» της τ/κ πλευράς να επιτρέψει επιστροφή Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους υπό τ/κ διοίκηση, το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να διατηρήσει στη ζωή το κεκτημένο και την παρούσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση, «καταλληλότερη αντίδραση της πλευράς μας θα ήταν η έκφραση και η απόδειξη της ετοιμότητας μας για άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο προβλέπει την κατάργηση της συνθήκης εγγύησης, την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εν γένει της κατοχής».

"Επικίνδυνος και αναξιόπιστος ο ΠτΔ"

Ο Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, αποκαλεί επικίνδυνο και αναξιόπιστο τον Νίκο Αναστασιάδη, κυρίως λόγω των «τραγελαφικών» χειρισμών του, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, αλλά και λόγω των «αποτυχημένων επικοινωνιακών παιχνιδιών του»

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί τον κ. Αναστασιάδη, αν πραγματικά θέλει να προαγάγει τη διαφάνεια, να δώσει στη δημοσιότητα:

• Τις προτάσεις του για την Ασφάλεια και τις Εσωτερικές πτυχές του κυπριακού.

• Την τουρκική πρόταση για την Ασφάλεια.

• Τα πρακτικά του δείπνου της 28ης Ιουνίου, όπου κατατέθηκαν τα συμπεράσματα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε σχέση με την απόφαση των κατεχομένων για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους υπό τ/κ διοίκηση ο κ. Αντωνιάδης, το ΔΗΚΟ καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει, μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο, τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών προβοκατόρικων ενεργειών.

"Αποφασιστικότητα και αντίδραση"

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της Εκπροσώπου Τύπου, Μαρίας Παναγιώτου, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος επιτέλους θα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και να καταστήσει σαφές ότι στην υλοποίηση των στόχων του κατοχικού στρατού, θα αντιδράσει.

Επιφυλάχθηκε για κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στο Εθνικό Συμβούλιο της Τρίτης για τη αντιμετώπιση των μεθοδεύσεων αυτών, ενώ ως πρώτα μέτρα προτείνει:

να ανασταλεί η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου και

να απαγορευθεί η δίοδος των Τουρκοκυπρίων για τα πανηγύρια στα Κόκκινα με αφορμή τους βομβαρδισμούς της αεροπορίας εναντίων των αμάχων το 1964.

"Το Εθνικό Συμβούλιο έχει ρόλο να επιτελέσει"

Η Συμμαχία Πολιτών, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία αναφέρει ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη συζήτησης επί του πλάνου Β΄το οποίο ήδη η Τουρκία άρχισε να εφαρμόζει.

Καλεί σε σχεδιασμό δράσεων για ανατροπή των τουρκικών σχεδιασμών σε μια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έτσι ώστε να λειτουργήσει η κυβέρνηση προληπτικά και όχι πυροσβεστικά.

Κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αδράνεια η οποία διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

"Η αναγνώριση "ΤΔΒΚ" είναι πράξη παράνομη"

Το κίνημα Αλληλεγγύη σε σχέση την επιστροφή πολιτών στα κατεχόμενα υπό τ/κ διοίκηση αναφέρει ότι «αν οι Τούρκοι επιτρέψουν την επιστροφή Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών υπό τουρκική διοίκηση στα κατεχόμενα μέρη μας, βεβαίως και προχωρούν σε νέα τετελεσμένα, ωστόσο είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να επιλέγει τον τόπο της διαμονής του και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ζει»

Επισημαίνουν ωστόσο ότι «η Τουρκία έχει δέσμευση να παραδώσει την πόλη της Αμμοχώστου στα Η.Ε για να επιστρέψουν σε αυτή οι νόμιμοι κάτοικοι της, και όχι να ανοίξει την πόλη για να επιστρέψουν οι Αμμοχωστιανοί ως πολίτες της «ΤΔΒΚ», όπου θα είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το ίδιο ισχύει και για τα Μαρωνίτικα χωριά, και ας μη ξεχνάμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν οι εναπομείναντες εγκλωβισμένοι», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη, με βάση τα πιο πάνω επισημαίνει ότι «όσοι Ε/κ και Μαρωνίτες πολίτες επιχειρήσουν να επιστρέψουν στις κατεχόμενες περιοχές θα συμβάλουν καταστροφικά στις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος» και επισημαίνουν ότι η «αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» είναι πράξη παράνομη και όσοι το πράξουν θα πρέπει να το γνωρίζουν» καταλήγει στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη.

"Η κίνηση αυτή συζητήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο ως ενδεχόμενο"

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών αναφέρει ότι η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει επιστροφή Μαρωνιτών, δεν είναι κάτι καινούριο, επισημαίνει μάλιστα ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε στο παρελθόν και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με το Κίνημα Οικολόγων, δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις από την ε/κ πλευρά ωστόσο ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση άμεσα να αναλάβει δράση για αναχαίτιση των τουρκικών σχεδιασμών οι οποίοι υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Πρόκειται για μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξηγηθεί στη Διεθνή Κοινότητα, ότι στη βόρεια Κύπρο δεν κατοικούν ανέκαθεν μόνο Τουρκοκύπριοι. Είναι ευκαιρία να αναδείξουμε το Κυπριακό ως θέμα εισβολής - κατοχής, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικού ξεκαθαρίσματος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα