Τα "καυτά" ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει ο Ορφανίδης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται όσα θα πει o ο πρώην ΔΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, τόσο σε σχέση με το κούρεμα των καταθέσεων, όσο και για τη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία, σύμφωνα με τον τέως Διοικητή της Κεντρικής, Πανίκο Δημητριάδη, εκρατείτο στον αναπνευστήρα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, για να γίνουν οι προεδρικές εκλογές, και μετά να αφεθεί να καταρρεύσει.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, δήλωσε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ότι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας θα συνεχισθεί η διερεύνηση των αιτιών που συνέβαλαν στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Η σημερινή παρουσία του κ. Ορφανίδη, ως πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, στοχεύει, είπε, στη μεγαλύτερη και σε βάθος εξέταση ορισμένων ειδικών πτυχών, που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή.

Η σημερινή συνεδρία, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, δεν υποκαθιστά, ούτε επιδιώκει να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στο έργο των ανακριτικών Αρχών, αλλά πολιτικά επιθυμεί να εντοπίσει λάθη και παραλείψεις, που μας οδήγησαν σ’ αυτό το σημείο.

Κύριοι άξονες, στους οποίους θα κινηθεί η συνεδρίαση, είναι, είπε ο κ. Ζαχαρίου, η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και η δημοσιονομική επιδείνωση, καθώς και η κατάσταση του τραπεζικού τομέα στον δεδομένο χρόνο.

Θα δούμε, δήλωσε, πώς ανάλαβε ο κ. Ορφανίδης ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ποια ήταν η κατάσταση της οικονομίας, ποιες κινήσεις έκανε, αν ο ίδιος και η Κεντρική Τράπεζα έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αν είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Χριστόφια για την επερχόμενη οικονομική καταστροφή, αν εισακούστηκε, αν υπήρχε επέμβαση εκ μέρους των κυβερνώντων προς την Κεντρική Τράπεζα, ενώ ήταν ανεξάρτητος Θεσμός, τον έλεγχο της Pimco και τη σύγκριση με την Blackrock, τον υπέρμετρο εσωτερικό δανεισμό, το θέμα των αξιογράφων, που ξεκίνησαν επί δικής του διοίκησης, τον ELA, αν ήταν φερέγγυα η Λαϊκή και της έδιναν ELA, την αγορά της Λαϊκής από τον Ανδρέα Βγενόπουλο, την κρατική στήριξη της Λαϊκής με 1,8 δις ευρώ, την αγορά της Uniastrum και πολλά άλλα θέματα.

Το κύριο ερώτημα, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, είναι αν ο κ. Ορφανίδης κατά τη διάρκεια της θητείας του άσκησε αποτελεσματικά τον εποπτικό έλεγχο κι αν τον άσκησε και δεν τον άκουγε η κυβέρνηση γιατί δεν παραιτήθηκε για να σταματήσει η πορεία προς την καταστροφή.

Ο κ. Ζαχαρίου δήλωσε ότι επιθυμία της Επιτροπής είναι, αν και ο κ. Ορφανίδης έχει τη δυνατότητα, όσο είναι στην Κύπρο, η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών να συνεχισθεί και σε δεύτερη συνεδρία, για να τεθούν όλες οι απορίες και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. Το χρωστούμε στον τόπο δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών βεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να στηθεί λαϊκό δικαστήριο, όλοι, είπε, θα λάβουν τον λόγο και εξέφρασε την ελπίδα να δοθούν ειλικρινείς απαντήσεις για να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα, για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Σήμερα που κάνουμε ουσιαστικά «νεκροψία», είπε, εκείνο που έχει σημασία είναι να μάθουμε την αλήθεια! Η Επιτροπή Θεσμών της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου, σε μεγάλο αριθμό συνεδριάσεων, υπενθύμισε ο κ. Ζαχαρίου, είχε ασχοληθεί με το θέμα, είχε κάνει μία καταγραφή και είχε εκδώσει σχετικό πόρισμα.

Εκτίμηση του κ. Ζαχαρίου είναι ότι, μετά και τη σημερινή συνεδρία και όσα σημαντικά αναφέρει ο κ. Ορφανίδης, πρέπει να γίνει συμπληρωματική έκθεση, η οποία θα επισυναφθεί στο πόρισμα, αλλά αυτό, είπε, θα το αποφασίσει η Επιτροπή και όχι ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα