Συζήτηση για παραμονή ΗΒ στην ενιαία αγορά άνοιξε ο Κόρμπιν

Ανοιχτό φάνηκε να αφήνει τη Δευτέρα ο Τζέρεμι Κόρμπιν του βρετανικού Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά μετά από το Brexit.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, ο ηγέτης των Εργατικών ρωτήθηκε κατά πόσο το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να παραμείνει επ’ αορίστω ως μέλος της ενιαίας αγοράς.

«Θέλουμε μία σχέση που μας επιτρέπει να εμπορευόμαστε εντός της ενιαίας αγοράς. Κατά πόσο αυτό θα γίνει με μία επίσημη ιδιότητα μέλους, κάτι

που νομίζω ότι είναι δυνατό μόνο αν είναι κανείς μέλος της ΕΕ ή με μία συμφωνημένη εμπορική σχέση, είναι ανοιχτό προς συζήτηση», ήταν η απάντηση του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα οι Εργατικοί άφησαν για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν τη μελλοντική παραμονή στην ενιαία αγορά, μέσα από άρθρο του σκιώδους Υπουργού Brexit Κιρ Στάρμερ στον Observer.

Στο ίδιο άρθρο αποκαλύφθηκε μία σημαντική αλλαγή στη στάση του κόμματος, δηλαδή η υποστήριξη της παραμονής στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση κατά τη διάρκεια μίας μεταβατικής περιόδου, η οποία θα πρέπει να είναι «όσο πιο σύντομη γίνεται αλλά και όσο μεγάλη χρειάζεται», όπως είπε σήμερα ο κ. Κόρμπιν.

Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σαφήνεια από την πλευρά των Εργατικών επί της πιθανότητας παραμονής της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και μετά από τη μεταβατική περίοδο.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν συνθήκες υπό τις οποίες θα φανταζόταν παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ο ηγέτης των Εργατικών είπε στο BBC ότι η χώρα ψήφισε υπέρ της εξόδου και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό.

Εν μέσω διαφόρων ερμηνειών της θέσης Κόρμπιν περί μελλοντικής συμμετοχής της Βρετανίας στην ενιαία αγορά, το γραφείο του εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση, η οποία ανέφερε: «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Δε θα είμαστε ‘μέλη’ της ενιαίας αγοράς μετά από τη μεταβατική περίοδο. Θέλουμε να επιτύχουμε πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά δίχως δασμούς. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με μία νέα σχέση με την ενιαία αγορά ή με μία εξειδικευμένη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, που ήταν αυτό στο οποίο αναφερόταν και ο Τζέρεμι».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα