Συρία: Το φράγμα της Τάμπκας δεν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές

Το φράγμα Τάμπκα στον Ευφράτη ποταμό δεν έχει υποστεί ζημιές, ούτε δυσλειτουργεί, όπως διαπιστώθηκε σε μια πλήρη επιθεώρηση της λειτουργίας του από μηχανικούς, δήλωσε η Τζιχάν Σέιχ Άχμεντ, μια εκπρόσωπος των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), οι οποίες διεξάγουν μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκας από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι ΣΔΔ μάχονται προκειμένου να πάρουν το φράγμα, το οποίο βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από τη Ράκα, από τα χέρια των

τζιχαντιστών του ΙΚ. Η τζιχαντιστική οργάνωση υποστήριξε χθες Κυριακή πως το φράγμα διατρέχει κίνδυνο να καταρρεύσει, ωθώντας την αραβοκουρδική συμμαχία να διακόψει, τουλάχιστον προσωρινά, την έφοδό της ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό κυβερνητικοί μηχανικοί.

Υπήρχαν ανησυχίες στη Δαμασκό για το ενδεχόμενο το υδροηλεκτρικό φράγμα να έχει υποστεί ζημιές και να χρειάζεται επισκευή για να αποφευχθεί μια καταστροφή. «Για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του φράγματος στον Ευφράτη αποφασίσαμε να αναστείλουμε τις επιχειρήσεις γύρω από αυτό για τέσσερις ώρες», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ΣΔΔ. Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατόπιν αιτήματος της δημόσιας αρχής διαχείρισης του φράγματος.

Ο διευθυντής της Γενικής Αρχής του Φράγματος του Ευφράτη, το οποίο είχε ως πρότινος την ευθύνη για τη λειτουργία του, είπε πως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ τις προηγούμενες δύο ημέρες έθεσαν εκτός λειτουργίας το φράγμα καθώς επηρέασαν τα συστήματα ελέγχου του. Ο ίδιος προειδοποίησε πως εντείνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης του φράγματος και να προκληθεί μια τεράστια πλημμύρα.

Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος για τον κίνδυνο μιας καταστροφικής πλημμύρας στο φράγμα, λόγω του υψηλού επιπέδου των νερών, ενδεχόμενης δολιοφθοράς του ΙΚ ή περαιτέρω ζημιών λόγω των συμμαχικών αεροπορικών επιδρομών.

Το φράγμα, το μεγαλύτερο της Συρίας, έχει έκταση 4,5 χλμ. στον Ευφράτη. Το Ισλαμικό Κράτος είχε καταλάβει το φράγμα αυτό και μια κοντινή αεροπορική βάση στο αποκορύφωμα της κεραυνοβόλας προέλασής του και της κατάληψης εδαφών στη Συρία και στο Ιράκ το 2014.

Οι ΣΔΔ, στην οποία συμμετέχει η ισχυρή κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού, ανακατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τάμπκας χθες Κυριακή.

Ο Ταλάλ Σίλο, άλλος ένας εκπρόσωπος των ΣΔΔ, διέψευσε ότι ο διεθνής συνασπισμός βομβάρδισε τη δομή του φράγματος. Εκατοντάδες οικογένειες εγκατέλειψαν την περιοχή προς σχετικά ασφαλέστερες τις τελευταίες ημέρες καθώς οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εντάθηκαν.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα