Συνωστισμός στην αγορά

Σε περίοδο εκπτώσεων η μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων
Ο τομέας της ένδυσης και της υπόδησης αναμένεται να πάρει τα πάνω του κατά την περίοδο των ξεπουλημάτων, ανέφερε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης

Από το Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν και επίσημα τα ξεπουλήματα σε πολλά καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Αν και πολλά καταστήματα είχαν ξεκινήσει πιο νωρίς τις εκπτώσεις, το Σαββατοκυρίακο που μας πέρασε η μεγαλύτερη πλειοψηφία

των καταστημάτων πέρασε σε περίοδο εκπτώσεων. Τόσο στα εμπορικά κέντρα, όσο και στις εμπορικές οδούς σε όλη την Κύπρο παρουσιάστηκε το προηγούμενο διήμερο αυξημένη κίνηση με τους καταναλωτές να επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές.

Η τιμητική των… ρούχων
Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανο Κουρσάρη, ο τομέας της ένδυσης και της υπόδησης αναμένεται να πάρει τα πάνω του κατά την περίοδο των ξεπουλημάτων, καθότι κατά τη διάρκεια των εορτών οι περισσότεροι καταναλωτές στράφηκαν στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών.

Πιστεύουμε, είπε ο κ. Κουρσάρης, ότι οι επιχειρήσεις μπαίνοντας με θεμιτό τρόπο στον τομέα της προσφοράς ειδών ένδυσης και υπόδησης, θα μπορέσουν να καλύψουν αυτή τη μείωση στις πωλήσεις τους. Η ΠΟΒΕΚ καλεί όλους τους επιχειρηματίες να δώσουν προϊόντα ποιότητας στον καταναλωτή, και πραγματικά χαμηλές τιμές έτσι ώστε να τον εξασφαλίζουν ως πελάτη.

Από την πλευρά του ο καταναλωτής, εξήγησε, θα πρέπει να είναι υποψιασμένος, να παρατηρεί για ύπαρξη διπλής αναγραφής της τιμής σε κάθε προϊόν, πριν και μετά την έκπτωση, ενώ οι πομπώδεις διαφημίσεις θα πρέπει να τρομάζουν τον καταναλωτή παρά να τον προκαλούν για να ψωνίσει.

«Να είστε προσεκτικοί»
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λουκάς Αριστοδήμου, κάλεσε τους
καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην πέσουν σε παγίδες. Ο κ. Αριστοδήμου ανέφερε πως, πλέον ο καταναλωτής ξέρει ότι αρχές Ιανουαρίου αρχίζουν οι εκπτώσεις και έτσι προγραμματίζεται από πριν για τις αγορές που θα
κάνει.

Σύμφωνα με τον κ. Αριστοδήμου:
«Ο καταναλωτής πρέπει να είναι προγραμματισμένος από πριν για τα προϊόντα που βρίσκονται στην αγορά, για να γνωρίζει τις τιμές πριν από τις εκπτώσεις, ούτως ώστε να μην μπορούν να τον ξεγελάσουν». Παράλληλα, καλεί την υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορείου να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους, για να εξακριβωθεί ότι οι τιμές που αναγράφονται στα καρτελάκια είναι δύο (η προηγούμενη και αυτή με την έκπτωση).

Ερωτηθείς για το πότε λήγει η περίοδος των εκπτώσεων, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών επεσήμανε ότι, δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για τη διάρκεια της περιόδου εκπτώσεων. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε ο κ. Αριστοδήμου, ο καθένας όποτε θέλει τελειώνει την περίοδο των εκπτώσεων. Ο κ. Αριστοδήμου σημείωσε πως κάποια καταστήματα έβαλαν από τις 27 Δεκεμβρίου εκπτώσεις.

Πάνω το λιανικό στην Κύπρο
Κατά 0,4% υποχώρησε στη ζώνη του ευρώ (EA19) και κατά 0,1% στην EΕ των 28, τον Νοέμβριο του 2016, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2016, o εποχικά διορθωμένος όγκος του λιανικού εμπορίου, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις
της Eurostat. Τον Οκτώβριο, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 1,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,3% στην EΕ
των 28. Τον Νοέμβριο του 2016, σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2015, η αύξηση ήταν 2,3% στη ζώνη του ευρώ και 3,4% στην ΕΕ των 28.

Η Κύπρος, σύμφωνα με τη σχετική διαδικασία, ανακοίνωσε στοιχεία για τον Οκτώβριο του 2016 με αύξηση 2,2% σε μηνιαία και 6,9% σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση, η μείωση κατά 0,4% του όγκου του λιανικού εμπορίου στη ζώνη του ευρώ το Νοέμβριο του 2016 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2016 οφείλεται στην πτώση κατά 0,9% για τα μη εδώδιμα προϊόντα και 0,4% για την κατηγορία «τρόφιμα, ποτά και καπνός», ενώ τα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 1,0%. Στην EΕ των 28, η μείωση 0,1% του όγκου του λιανικού εμπορίου οφείλεται σε πτώση 0,3% τόσο για τα μη εδώδιμα προϊόντα και την κατηγορία «τρόφιμα, ποτά και καπνός», ενώ τα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Μειώσεις σε Γερμανία, αυστρία, Πορτογαλία
Μεταξύ των κρατών μελών, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, μειώσεις στο συνολικό όγκο του λιανικού εμπορίου παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (-1,8%), την Αυστρία και την Πορτογαλία (και τα δύο -1,3%) καθώς και τη Δανία (- 0,3%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταχωρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (+ 6,2%), την Εσθονία (+ 1,7%), τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία (παντού + 1,4%).

Σε ετήσια βάση, η αύξηση κατά 2,3% του όγκου του λιανικού εμπορίου στη ζώνη του ευρώ το Νοέμβριο του 2016 σε σύγκριση
με το Νοέμβριο του 2015, οφείλεται στις αυξήσεις κατά 2,9% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, 1,9% για τα καύσιμα των αυτοκινήτων και 1,8% για «τρόφιμα, ποτά και καπνό». Στην EΕ των 28, η αύξηση κατά 3,4% στον όγκο λιανικού εμπορίου οφείλεται σε αυξήσεις 4,7% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, 2,3% για τα καύσιμα των αυτοκινήτων και 2,1% για την κατηγορία «τρόφιμα, ποτά και καπνός».

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (+ 12,4%), τη Σλοβενία (11,3) και τη Ρουμανία (+ 9,5%), ενώ παρατηρήθηκε μείωση στο Βέλγιο (- 0,2%).

Keywords
Τυχαία Θέματα