Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Ένα βήμα πιο κοντά στη σύναψη πολυμερούς συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ιαπωνία βρίσκεται η ΕΕ, μετά τη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας. Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στο κτίριο του Συμβουλίου ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Τουσκ, η επίσκεψη του κ. Άμπε δίνει στις δύο πλευρές την ευκαιρία για συντονισμό πριν από τη Σύνοδο των G20 και των G7, σημείωσε ότι η Ιαπωνία, όπως και η ΕΕ, είναι υπέρ του ανοιχτού ελεύθερου δίκαιου εμπορίου και πως σήμερα θα δοθεί πολιτική εντολή στους διαπραγματευτές μας των δύο πλευρών να ολοκληρώσουν σύντομα τόσο την εμπορική συμφωνία όσο και τη στρατηγική συμφωνία συνεργασίας.

Τουσκ και Άμπε συμφώνησαν δημόσια ότι υπάρχει πολύς χώρος για συνεργασία και συντονισμό σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, οι συγκρούσεις και η περιφερειακή ασφάλεια, η τρομοκρατία και το διεθνές εμπόριο. Ο Πρόεδρος Τούσκ υπενθύμισε ότι σήμερα γιορτάζουμε την εαρινή ισημερία, οδεύουμε προς την επετειακή Σύνοδο της Ρώμης για τα 60 χρόνια της ΕΕ, αλλά μνημονεύουμε και τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες και το ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011.

Από την πλευρά του, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για τα οφέλη της εμπορικής συμφωνίας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, σημείωσε ότι τα δύσκολα θέματα της εμπορικής συμφωνία δεν έχουν ακόμα επιλυθεί, αλλά υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθούν και υπενθύμισε ότι οι οικονομίες της ΕΕ και της Ιαπωνία μαζί, αντιστοιχούν στο 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Από την πλευρά του, ο Σίντζο Άμπε αναφέρθηκε και αυτός στην πολιτική βούληση για γρήγορη ολοκλήρωση των συμφωνιών, ζήτησε να οριστεί γρήγορα καταληκτική ημερομηνία και εξέφρασε την ελπίδα ακόμα και μετά το Brexit να συνεχίσουν να είναι στενοί οι δεσμοί ΕΕ και Βρετανίας, προτείνοντας μάλιστα να υπάρξει και μια μεταβατική περίοδος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα