Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα: Ίδιες Αξίες Νέα Προοπτική

Η ανάπτυξη της κοινωνίας και η προσφορά στην κοινότητα, η ευημερία των ανθρώπων, η στήριξη στην νεολαία βρίσκονταν ανέκαθεν στις προτεραιότητες του Συνεργατισμού.

Συνεχίζοντας αυτό το πολύπλευρο έργο η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα έθεσε ως ένα από τους βασικούς της πυλώνες την Εταιρική Υπευθυνότητα ενδυναμώνοντας μάλιστα τον κοινωνικό της ρόλο.

Σημαντικές δράσεις προς όφελος της κοινωνίας και των ανθρώπων της έχουν καταστεί θεσμός και υλοποιούνται σε ετήσια βάση ενώ στηρίζονται

παράλληλα ενέργειες και δράσεις τρίτων που αναλαμβάνονται προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της.

Πρόσφατα η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα έχει βραβευτεί από το περιοδικό Capital Finance International (CFI.co) με το βραβείο Best Social Impact Bank για το έτος 2016. Πρόκειται για μία τιμητική διάκριση άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του Συνεργατισμού και την διαχρονική προσφορά του προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και τον πολιτισμό καθώς επίσης και σημαντική αναγνώριση της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης της Τράπεζας στις προσφερόμενες καινοτόμες υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων πραγματοποιούνται τα ακόλουθα:

Ραδιομαραθώνιος

Από το 2015 η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα διοργανώνει τον Ραδιομαραθώνιο, τη μεγαλύτερη γιορτή προσφοράς στην Κύπρο. Στόχος είναι η ανάδειξη των μηνυμάτων για τα δικαιώματα όλων των παιδιών και παράλληλα η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Ραδιομαραθώνιος.

Το Ίδρυμα Ραδιομαραθώνιος αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεκάδες ιδρύματα και οργανώσεις που τους παρέχουν φροντίδα, εκπαίδευση, απασχόληση και ψυχαγωγία.

Υποτροφίες

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της φιλεκπαιδευτικής της πολιτικής προσφέρει κάθε χρόνο, μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, υποτροφίες αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε δεκάδες νέους που θέλουν να σπουδάσουν.

Το Πρόγραμμα στηρίζει οικονομικά τους φοιτητές μέχρι το τέλος των σπουδών τους.

Βραβεία Νεολαίας

Με στόχο την αναγνώριση και την ανάδειξη πρωτοβουλιών και επιτευγμάτων των νέων μας η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου διοργάνωσαν, με μεγάλη επιτυχία, για πρώτη φορά φέτος τα Βραβεία Νεολαίας.

Σε μία μοναδική τελετή δόθηκαν έντεκα συνολικά βραβεία στους τομείς του Πολιτισμού, της Επιστήμης, του Αθλητισμού, της Επιχειρηματικότητας, της Καινοτομίας, της Προσφοράς και του Περιβάλλοντος. Δόθηκαν επίσης βραβεία στο Νέο της χρονιά, στην Οργάνωση της Χρονιάς και Βραβείο Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας που αφορούσε επιχειρηματικές δράσεις νέων στην ύπαιθρο.

Ανθρωπιστικές Εκστρατείες

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του Συνεργατισμού προς τον άνθρωπο και κυρίως στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Από το 2014 η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με τον Επίτροπο Εθελοντισμού και το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού ενισχύει το χριστουγεννιάτικο και πασχαλινό τραπέζι σε εκατοντάδες άπορες οικογένειες. Συγκεκριμένα προσφέρει δωροεπιταγές οι οποίες εξαργυρώνονται με τρόφιμα σε διάφορες υπεραγορές παγκύπρια.

Το 2016 ο Συνεργατισμός ήταν ο κύριος υποστηρικτής της Εκστρατείας «Υιοθετήστε μια Οικογένεια» που διοργάνωσε το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού προσφέροντας σε 250 οικογένειες τα απαραίτητα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Μονάδα Εργοθεραπείας Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας

Την πρώτη Μονάδα Εργοθεραπείας, η οποία λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δημιούργησε η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Η Μονάδα, την οποία συντηρεί και αναβαθμίζει η Τράπεζα από το 2012 , εξυπηρετεί παιδιά βρεφικής ως και εφηβικής ηλικίας τα οποία αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες και διαταραχές που εμποδίζουν τη φυσιολογική τους ανάπτυξη. Στόχος της Μονάδας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής παιδιών και βρεφών με κινητικές δυσκολίες, οι οποίες μπορεί να προέρχονται από εγκεφαλική παράλυση, όγκους ή γενετικά και άλλα σύνδρομα.

Ανακαίνιση παιχνιδότοπων Παιδιατρικών τμημάτων των Γενικών Νοσοκομείων

Η ΣΚΤ έχει ανακαινίσει τους παιδότοπους των παιδιατρικών τμημάτων των Γενικών Νοσοκομείων παγκύπρια με στόχο να απασχολούνται ευχάριστα τα παιδιά που για μέρες διαμένουν στα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων.

Βραβείο Συνεργατισμού

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα έχει καθιερώσει τα Βραβεία Συνεργατισμού τα οποία δίνονται στους τελειόφοιτους με την ψηλότερη επίδοση σε όλα τα λύκεια και τεχνικές σχολές παγκυπρίως.

Ντοκιμαντέρ Έφηβοι και Αλκοόλ – Έμπουσα

Ως συμπαραγωγός του ντοκιμαντέρ «Έμπουσα» το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και προβληματίζει για το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους. Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ μπορείτε να δείτε στο http://www.pterodocs.com/index.php/current-projects/empousa

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας στηρίζει ετησίως πολλά φιλανθρωπικά και άλλα ιδρύματα που στόχο έχουν τη στήριξη συνανθρώπων μας. Παράλληλα στηρίζει εκδηλώσεις και δράσεις σε κοινότητες των πόλεων και της υπαίθρου που στοχεύουν στην ανάπτυξη των περιοχών και στην ευημερία των κατοίκων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα