Συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα με φόντο το Κυπριακό

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η υφιστάμενη κατάσταση, μετά την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από το τραπέζι του διαλόγου, καθώς και η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, θα βρεθούν στις 10.00 στο επίκεντρο τη συνάντησης, που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας

Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Την εκτίμηση ότι καμία εξέλιξη δεν πρέπει να αναμένεται στο Κυπριακό, μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα στην Τουρκία, μετέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν επαφές με την τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Χθες στις Βρυξέλλες ο Νίκος Αναστασιάδης απέσπασε από τον Πρόεδρο της Κομισιόν τη διαβεβαίωση ότι το αίτημα της Τουρκίας για τις "τέσσερις ελευθερίες δεν είναι ζήτημα διμερές, είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ". Η δήλωση αυτή, δίνει σαφώς ένα θετικό όπλο για την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο, σε καμιά περίπτωση, δεν δίνει οριστικό τέλος στο ζήτημα των ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους.

Την ίδια ώρα, στην Κύπρο, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωνε ότι θεωρεί ακατανόητο το γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προκαλεί στην ΕΕ για το ζήτημα των ελευθεριών, τη στιγμή που μπορεί να βρεθεί μια λογική φόρμουλα επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε γραπτή καταγγελία προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, σε σχέση με τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, όπως επίσης και την παράνομη χρήση των κλειστών λιμανιών από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Η επιστολή μεταβιβάστηκε στον ΟΗΕ από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στη Νέα Υόρκη Κορνήλιο Κορνηλίου, η οποία από χθές κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα