«Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με Τουρκία τέλος του 2017»

Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα τροφοδοτήσει τα κατεχόμενα με ηλεκτρική ενέργεια, θα μεταφερθεί από τον σταθμό μετασχηματισμού στο Άκκιουγιου στη Μερσίνα στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Teknecik (στη σκλαβωμένη Κερύνεια), δήλωσε ο «υπουργός» Ενέργειας των κατεχομένων Σουνάτ Ατούν. Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Ατούν είπε πως η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων θα υπογραφτεί πριν από το τέλος του έτους και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.

Ο

Τ/κ «αξιωματούχος», ισχυρίστηκε ότι η ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκία θα συμβάλει θετικά στην επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 400 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν ήδη να δοθούν στη «Νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την κυπριακή Δημοκρατία, από τρία σημεία του βορρά.

«Η κατασκευή του καλωδίου θα διαρκέσει ενάμιση χρόνο και η τοποθέτησή του θα απαιτήσει δύο μήνες», δήλωσε. Ωστόσο, εξήγησε, αυτό το χρονικό πλαίσιο θα μπορούσε να μειωθεί σε έξι μήνες, εάν το καλώδιο δεν χρειάζεται να κατασκευαστεί από το μηδέν και μπορεί να βρεθεί ένα εναλλακτικό έτοιμο καλώδιο.

Πρόληψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ο Ατούν επεσήμανε ότι το 98% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην «ΤΔΒΚ», βασίζεται σε μονάδες παραγωγής ενέργειας πετρελαίου. Η παραγωγή αυτή προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, σε μια χώρα όπου η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

«Το καλώδιο τροφοδοσίας θα παρέχει βιωσιμότητα στην ΤΔΒΚ, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την οικονομία», είπε, προσθέτοντας «Η ΤΔΒΚ πληρώνει 100 εκατομμύρια δολάρια για 2.000 τόνους μαζούτ κάθε χρόνο. Οι διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας και των διεθνών διαφοροποιήσεων των τιμών, μπορούν να αλλάξουν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, θα μπορούμε πλέον να παραλάβουμε ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκία βάσει σταθερής τιμής».

Keywords
Τυχαία Θέματα