Συλλαλητήριο για Μακεδονία: H επόμενη μέρα

Ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, ότι η «Μακεδονία είναι Ελλάδα», έστειλαν χθες χιλιάδες διαδηλωτές που μαζεύτηκαν από όλη την Ελλάδα στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις

στο Σκοπιανό. Έντονη είναι η δυσαρέσκεια και η κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της Κυβέρνησης αλλά και της κρατικής ΕΡΤ, που όχι μόνο επέλεξε να μην μεταδώσει ζωντανή εικόνα από το συλλαλητήριο, αλλά έκανε λόγο για δεκάδες πολιτών.

Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο αριθμός των διαδηλωτών έφτανε τις 90 χιλιάδες, ωστόσο, όπως φαίνεται από τις διάφορες φωτογραφίες και τα βίντεο, δεν αποκλείεται η προσέλευση να ξεπέρασε τις 300 χιλιάδες. Παρά την αντίθεση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, το παρών τους έδωσαν και οι ιερείς της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης έπειτα από προτροπή του μητροπολίτη Άνθιμου.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης από τη βόρεια Ελλάδα. Στη συγκέντρωση επιχείρησε να παρευρεθεί ο συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και πρώην υφυπουργός Κώστας Ζουράρις, ο οποίος δέχτηκε φραστική επίθεση και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Η στάση της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος, σε συνέντευξή του, είπε «Στους δρόμους, εδώ στη Νέα Υόρκη, ένας "Μακεδόνας" έρχεται, με χαιρετάει και μου λέει: "Α, εσύ είσαι ο Νίμιτς"». Ανέφερε, ακόμη, ότι το νέο πακέτο ιδεών που παρουσίασε «δεν υπεισέρχεται στην ταυτότητα, αλλά αντίθετα ενισχύει την ταυτότητα του κράτους και του λαού». Ο κ. Μητσοτάκης ονόμασε το συλλαλητήριο μια διαμαρτυρία απέναντι σε μία κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ.

Ακροδεξιούς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ακροδεξιούς και πατριδοκάπηλους, που κυριάρχησαν στο χθεσινό συλλαλητήριο. «Δεν αμφισβητείται από κανέναν το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια. Όπως δεν αμφισβητείται και ότι στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετείχαν και πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με την ακροδεξιά και την πατριδοκαπηλία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ψήφισμα του λαού

Η επόμενη μέρα του μαζικού συλλαλητηρίου και το ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής, αλλάζει τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, γεγονός που προβληματίζει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής της διοργάνωσης, Όθων Ιακωβίδης, που χαρακτήρισε το συλλαλητήριο ως «λαϊκή συνέλευση», ανέγνωσε το ακόλουθο ψήφισμα

«Σήμερα, την 21η Ιανουαρίου 2018, ο Ελληνικός Λαός, ο κατά το Σύνταγμα κυρίαρχος του κράτους και εντολέας της Βουλής και της Κυβέρνησης, συνελθών σε μεγαλειώδη Λαϊκή Συνέλευση στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, για να αποφασίσει για τη θέση τού έθνους επάνω στο θέμα της εκχώρησης του ονόματος Μακεδονία στη γείτονα χώρα, που θέλει να το υφαρπάσει καταπατώντας κάθε ιστορική και λογική τεκμηρίωση της πατρότητας τού μεγάλου αυτού ονόματος του,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΛΛΕΤΑΙ

προς την, κατά το Σύνταγμα, εντολοδόχο του Βουλή και Κυβέρνηση της Χώρας, να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αποδοχής της χρήσης τού, από αρχαιοτάτων χρόνων, Ελληνικού ονόματος «Μακεδονία» και των παραγώγων του, που είναι ταυτόσημο με το όνομα «Ελλάς».

Το όνομα αυτό, που είναι η ταυτότητα του έθνους, αποτελεί ταυτόχρονα την ιερά κιβωτό και φορέα των ενδοξότερων σελίδων στην παγκόσμια Ιστορία. Η σημερινή, εδώ, Λαϊκή Συνέλευση, δηλώνει αποφασισμένη, να το υπερασπισθεί μέχρις εσχάτων, κατά τον Ελληνικό τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα γράφει πάντοτε την Ιστορία της.

Η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων τού Λαού στην εντολή αυτή του Λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει τη Δημοκρατία.

Ο Λαός δεν θα μείνει απαθής θεατής. Είναι αποφασισμένος να επιβάλλει την απόφαση του και την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας, που, με το Σύνταγμα, ορίζει ρητά και ξεκάθαρα, ποιος είναι εντολέας και ποιος εντολοδόχος.

Το ψήφισμα, εγκρίθηκε και ψηφίστηκε ομοφώνως από την Ανοικτή Λαϊκή Συνέλευση που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, την 21η Ιανουαρίου 2018.

Για το «Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία 21 Ιανουαρίου 2018».

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως μέσα από το συλλαλητήριο μπορεί να προκύψει η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, γεγονός που μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το κρίσιμο τετ-α-τετ στο Νταβός

Κρίσιμο, πάντως, θεωρείται το ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ για λύση στο «Μακεδονικό» την Τετάρτη, όπου δεν αποκλείεται να γίνουν ανακοινώσεις που θα στείλουν το μήνυμα ότι οι δύο πλευρές προχωρούν αποφασιστικά σε μια λύση.

Την περασμένη Τετάρτη, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς προχώρησε στην κατάθεση μιας δέσμης ιδεών, με πυρήνα τις προτάσεις πέντε ονομάτων, όπου σε όλα περιλαμβάνεται ο γεωγραφικός προσδιορισμός "Μακεδονία". Τα πέντε ονόματα, που είναι γραμμένα στα σλαβικά, είναι τα ακόλουθα: Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Vardarska Makedonija, Republika Gorna Makedonija, Republika Makedonija (Skopje).

Επεισόδια και αντιδράσεις

Οι περισσότεροι υποστηρικτές του Σύριζα, του ΚΚΕ και του αντιεξουσιαστικού χώρου, και αρκετών του Κινήματος Αλλαγής, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν την άτεγκτη καταδίκη τους εναντίον του συλλαλητηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι άγνωστοι πυρπόλησαν νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρισκόταν υπό κατάληψη. Νωρίτερα, στην Αθήνα, ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν εναντίον πούλμαν που είχαν ξεκινήσει με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα