Συγκινητική εκδήλωση για τα 60χρονα της ΕΟΚΑ στη Νέα Υόρκη

Περισσότερα από 200 άτομα συμμετείχαν στην επετειακή εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, 1955-59.

Για την εκδήλωση ήλθε από την Κύπρο αντιπροσωπεία αγωνιστών, με τον πρόεδρο των Συνδέσμων Αγωνιστών Θάσο Σοφοκλέους, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ Ανδρέα Μαϊμαρίδη και τους Ρογήρο

Σιμπιλή και Παναγιώτη Ζέρβα.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ για τα 60χρονα του αγώνα και πολιτιστικό πρόγραμμα με απαγγελίες και τραγούδια που επιμελήθηκε ο Πόλυς Κυριάκου και απέδωσε η Χορωδία του Παγκυπρίου, υπό τη διεύθυνση του Φύτου Στράτη, με τίτλο «Επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα».

Ανάλογη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Κυριακή στο Σικάγο.

«Η μνήμη ξεθωριάζει μπροστά στο συγκλονισμό των αισθημάτων που προκάλεσε αυτή η εξαιρετική εκδήλωση που οργάνωση η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής», είπε κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ευχαριστώντας τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ για την παρουσία τους.

Τόνισε ότι θα δώσουμε τη μάχη για να τιμήσουμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους και δεν νοιάστηκαν για το πόσο ωραία είναι τα νιάτα, αλλά τα θυσίασαν για να δώσουν την ελευθερία στην πατρίδα μας.

«Μπορεί ο αγώνας να ξεκίνησε για την ένωση. Βεβαίως δεν ευθύνονται οι αγωνιστές αν άλλη ήταν η πορεία εκείνου του αγώνα. όμως είναι εκείνος ο αγώνας που επέτρεψε να ζήσουμε και να ζούμε ακόμη ελεύθεροι και να έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε αυτό που από λάθη – και δικά μας – έχουμε προκαλέσει στην πατρίδα μας. Να τη δούμε σαν μία ενιαία χώρα, όπου η Κερύνεια θα είναι για όλους και ιδιαίτερα για εκείνους που έζησαν, μεγάλωσαν και ιστορικά αποτελούσαν τους κατοίκους της Κερύνειας, του Καραβά, της Μόρφου της Αμμοχώστου».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι αυτό που προσπαθούμε είναι μέσα από την αδήριτη ανάγκη που τα σφάλματά μας οδήγησαν, αλλά και η Τουρκία χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα αξιοποίησε την ευκαιρία για να εισβάλει και να κατέχει το ήμισυ της πατρίδας μας, είναι να δημιουργήσουμε ή να μετεξελίξουμε την σημερινή μορφή του κράτους σε ένα ομοσπονδιακό καθεστώς.

«Υπάρχουν πολλοί που διερωτώνται αν αυτό που λέγεται διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία μπορεί να λειτουργήσει. Αν δεν είναι ρατσιστικό και πολλά άλλα …. Είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε έτσι ώστε να εξευρεθεί η λύση που θα είναι λειτουργική, βιώσιμη, θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση εργαστήκαμε και δήλωσε υπερήφανος – αναφερόμενος στον Γλαύκο Κληρίδη – ο οποίος έκανε κατορθωτή την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη «για να έχουμε σήμερα τα όπλα, τα δίκαια, τις αξίες, τις αρχές, το κεκτημένο τα οποία αποτελούν τη βάση του διαλόγου. Ετσι ώστε να μειώσουμε τις συνέπειες από έναν οδυνηρό συμβιβασμό».

Πρόσθεσε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους και συνθήκες για να δώσουμε ελπίδα στους νέους και τις προοπτικές της προκοπής και ταυτόχρονα να διασώσουμε τον Κυπριακό Ελληνισμό από τους κινδύνους που διατρέχει, αν παραμείνουμε απλά στα συνθήματα.

«Τα συνθήματα μπορεί να καθορίζουν τον στόχο, δεν καθορίζουν την στρατηγική. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, έτσι ώστε μακριά από λαϊκισμούς , από κενά περιεχομένου λόγια, από άπιαστους στόχους. Να μην γίνουμε μάρτυρες άλλης χαμένης πατρίδας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέληξε και πάλι με τον όρκο των Αθηναίων εφήβων, «της πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Κυπριακή Ομοσπονδία, η Ελληνική Ομοσπονδία, η ΠΣΕΚΑ και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας.

Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανέτρεξε σε περιστατικά του αγώνα στην Ελλάδα, ενώ αναρωτήθηκε για τη σχέση του συνθήματος της ΕΟΚΑ, «Ενωσις», που αφορούσε την ένωση με την Ελλάδα και του σημερινού μας στόχου να επανενώσουμε την Κύπρο. Μίλησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσέντας, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ κ.α.

Συγκίνησαν τους νεότερους οι ομιλίες των αγωνιστών που ήλθαν από την Κύπρο, αλλά και του Ανδρέα Καρακώστα, αντιπροέδρου του Παγκυπρίου και μέλος της ομάδας της ΕΟΚΑ με τομεάρχη τον Θάσο Σοφοκλέους.

«Επιστρέφω στην πατρίδα μας με ακόμη μεγαλύτερο το βάρος για τον αγώνα που πρέπει να επανενώσει και να απελευθερώσει την Κύπρο», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

« Να σας συγχαρώ για το εξαιρετικό πρόγραμμα και την εξαιρετική χορωδία, αλλά ιδιαίτερα για το γεγονός ότι κρατείτε ακόμη, όσο ούτε κι εμείς τόσο έντονα τις παραδόσεις. Γι’ αυτό, είπε στους αγωνιστές, πρέπει να επιστρέψετε με αναπτερωμένο το ηθικό ότι ο Απόδημος Ελληνισμός, που για 41 χρόνια δίνει τη μάχη για να μας ενισχύσει και να μας κρατήσει ελεύθερους και να διασφαλίσει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι εδώ ζωντανός και συνεχίζει να αγωνίζεται».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα