Στρατηγός Κλόκκαρης: Εξάγει την κρίση και επείγεται για λύση

Το κλίμα ακυβερνησίας, που επικρατεί στην Τουρκία και η αμφισβήτηση της παντοδυναμίας του Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί την ιδανική στιγμή για «εξαγωγή» της εσωτερικής κρίσης, με στόχο τον αποπροσανατολισμό από την αστάθεια, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Όπως δήλωσε στο Sigmalive, ο Στρατηγός εν αποστρατεία Φοίβος Κλόκκαρης, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον PKK και Ισλαμικού Κράτους, "δεν είναι η πρώτη φορά, που η Τουρκία εξάγει

την κρίση της". Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Στρατηγό, η Τουρκία ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική κάθε φορά, που αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα.

Οι Τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ εναντίον του ΡΚΚ και των τζιχαντιστών, φαίνεται να έχουν διπλό ρόλο.

Αφενός, με αυτό τον τρόπο η Τουρκία μετατοπίζει τα βλέμματα από τα εσωτερικά της προβλήματα και αφετέρου αισθάνεται τον κίνδυνο, καθώς ενισχύεται η αυτοδυναμία των Κούρδων.

Το θέμα είναι περίπλοκο, είπε ο Στρατηγός, επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα, οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους κατά των Κούρδων ευνοούν την Τουρκία και εξυπηρετούν την πολιτική της.

Κακή σχέση με "γείτονες" και κυπριακό...

Η στρατηγική των μηδενικών προβλημάτων, την οποία επιχειρεί να εδραιώσει η Τουρκία δεν έχει αντίκρισμα, επεσήμανε ο Φοίβος Κλόκκαρης, τονίζοντας ότι έχει μετατρέψει όλη την «γειτονιά» της σε εχθρούς της.

Συνδέοντας την κακή σχέση της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες (όπως Συρία, Αίγυπτο και Ισραήλ) με το κυπριακό, ο κ. Κλόκκαρης εξέφρασε τη θέση ότι Άγκυρα επείγεται για λύση του κυπριακού προβλήματος.

Όπως είπε, οι συνθήκες το επιτρέπουν, αφού η Κύπρος έχει μια κυβέρνηση, η οποία υποστήριξε το σχέδιο ΑΝΑΝ και πέτυχε ένα κοινό ανακοινωθέν (της 11ης Φεβρουαρίου), ως τον «σκελετό» της λύσης, το οποίο δεν διαφέρει πολύ από το σχέδιο ΑΝΑΝ.

Όλοι οι γείτονες της έγιναν εχθροί της και για αυτό τον λόγο επείγεται για λύση του κυπριακού, αφού αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να χάσει τη συμμετοχή της στη στρατηγική διαχείριση του Φυσικού Αερίου στην περιοχή της Μεσογείου, δεδομένου μάλιστα ότι η Κύπρος προχωρεί στη σύναψη συμφωνιών και στη δημιουργία συμμαχιών με εχθρικές προς την Τουρκία χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, ανέφερε ο Φ. Κλόκκαρης.

Μέσω της Κύπρου, συμπλήρωσε ο Στρατηγός, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τις εξελίξεις στην περιοχή. «Μέσω μιας συνολικής ομοσπονδιακής λύσης θα επεκτείνει τον έλεγχο της σε ολόκληρο το νησί και θα αποκτήσει ρόλο στην περιοχή, αφού θα έχει ρόλο και λόγο μέσω του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου », ανέφερε.

Ενσωμάτωση «διμερών συμφωνιών» στο πλαίσιο λύσης...

Πρόσθεσε ότι, αν η Τουρκία πετύχει την ενσωμάτωση στο πλαίσιο λύσης, του μεγάλου αριθμού «διμερών συμφωνιών», που συνήψε με το ψευδοκράτος, τότε θα εδραιώσει την παρουσία της στην Κύπρο σε οικονομικο-πολιτικο-στρατιωτικό επίπεδο.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη μεταφορά νερού μέσω Τουρκίας στα κατεχόμενα και στην «οριοθέτηση» υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα. Όλες αυτές τις «διμερείς συμφωνίες», η Τουρκία θα επιχειρήσει να τις ενσωματώσει στο πλαίσιο λύσης, είπε ο Φοίβος Κλόκκαρης.

Επανέλαβε παράλληλα ότι η Τουρκία έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με Ισραήλ, Συρία και λοιπές γειτονικές χώρες, γεγονός, που την αναγκάζει να επιδιώξει λύση του κυπριακού ώστε να έχει ρόλο και λόγο στα τεκταινόμενα στην περιοχή.

«Το θέμα για εμάς είναι να μην πάμε σε χειρότερη λύση από την υφιστάμενη κατάσταση», επεσήμανε ο Στρατηγός, ο οποίος έκανε λόγο για «μυστική διπλωματία» σε σχέση με το κυπριακό, διερωτώμενος «γιατί δεν προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία με το πρόγραμμα εξορύξεων Φυσικού Αερίου;»

Όταν διακοπήκαν οι συνομιλίες από Ε/κ πλευράς λόγω του Μπαρμπαρός, κάναμε υποχώρηση και δεχτήκαμε να μπει το Φυσικό Αέριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο Στρατηγός και πρόσθεσε ότι «άλλη μια σημαντική υποχώρηση, που κάναμε αφορά στην αμοιβαία αποχή από τις έρευνες στην ΑΟΖ, γεγονός, που συνιστά εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος».

[email protected]

Follow @AthanasiouTh !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα