Στοιχεία σοκ:Το έτος των 113 νεκρών/Αλλάζει όριο αυτ/δρομων;

Στοιχεία που συγκλονίζουν κατέγραψε και φέτος η αστυνομία, στην μαύρη καταμέτρηση των θανατηφόρων. Φέτος, 52 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Απ’ αυτούς οι 15 ήταν μοτοσικλετιστές και οι 4 ποδηλάτες, ανάμεσά τους και ένα ανήλικο αγόρι.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρη Ευριπίδου ο οποίος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε χρονιά που κατέγραψε τον σοκαριστικό αριθμό των 113 νεκρών, ενώ η χρονιά με τους λιγότερους κατέγραψε 43. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατηρείται σχετική μείωση στα θανατηφόρα

σημείωσε.

Τα αποτρεπτικά μέτρα

Σύμφωνα με τον κ.Ευριπίδου οι αποτρεπτικές ποινές, η κατάσχεση οχημάτων, η σωστή διαφώτιση και η εκπαίδευση στα σχολεία είναι από τα μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις θανατηφόρες συγκρούσεις.

Οι κάμερες

Σήμερα, λειτουργούν σε δυο σημεία στη Λευκωσία κάμερες, στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στην Έγκωμη, δρόμος ο οποίος δεν καταγράφει πλέον δυστυχήματα. Από το 2006 όταν εφαρμόστηκε το μέτρο αυτό σύμφωνα με τον κ.Ευριπίδου καταγράφηκε μείωση της τάξης του 40% στις θανατηφόρες συγκρούσεις. Είναι θέμα χρόνου και «τελικού οκ» να εφαρμοστεί ξανά το μέτρο από τη νέα χρονιά, υπογράμμισε.

Οι κρυμμένοι αστυνομικοί στα ραντάρ

Κληθείς να απαντήσει για τους καμουφλαρισμένους αστυνομικούς οι οποίοι αιφνιδιάζουν οδηγούς για έλεγχο ταχύτητας κι όχι μόνο, ο Αν. Δ/ντης τροχαίας ανέφερε ότι σε επίσημα έντυπα της Ευρώπης αναγράφεται ρητά ότι η αστυνόμευση θα πρέπει να είναι απρόβλεπτη. Ο οδηγός δηλαδή θα πρέπει να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή για έλεγχο. Ωστόσο ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας και τα δέοντα μέτρα εκ μέρους αστυνομικών, οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν και με γνώμονα την ασφάλειά τους, σημείωσε. Για παράδειγμα είπε, σε έναν δρόμο με όριο τα 65 χιλιόμετρα δεν μπαίνει ραντάρ.

Αύξηση ορίου ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομο

Στα σκαριά βρίσκεται ειδική μελέτη του τμήματος Οδικών Έργων σύμφωνα με τον κ.Ευριπίδου, αναφορικά με το ζήτημα της αύξησης ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους. Σημείωσε ότι έχει ζητηθεί η σχετική μελέτη προκειμένου να διερευνηθεί το κατά πόσο οι αυτοκινητόδρομοι ευνοούν κατασκευαστικά ένα τέτοιο μέτρο. Τα στοιχεία της μελέτης θα τύχουν αξιολόγησης από την Αστυνομία και αν αυτά είναι θετικά τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση του ορίου και από 100 χιλιόμετρα που είναι σήμερα να γίνει 120 χιλιόμετρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα