Στο δρόμο προς το Μοντ Πελεράν - Πυρετώδεις διεργασίες

Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διεργασίες και προετοιμασίες εν όψει της συνάντησης των ομάδων εργασίας για το Κυπριακό, η οποία θα αρχίσει στις 18 Ιανουαρίου και θα κρατήσει μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενώπιόν του μια λίστα από άτομα τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αξιολογήσει ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό το Προεδρικό να μην προβεί σε επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων που θα συμμετάσχουν στην ομάδα που θα πλαισιώσει τον κ. Μαυρογιάννη, στο δύσκολο έργο επί ελβετικού εδάφους.

Πληροφορίες του Σίγμα,

αναφέρουν ότι μεταξύ των μελών της ομάδας, θα υπάρχουν στρατιωτικοί αλλά και νομικοί, γνώστες ζητημάτων ασφαλείας αλλά και συνταγματικών ζητημάτων, όπως επίσης και διπλωμάτες. Το Sigmalive είναι σε θέση να γνωρίζει ότι μεταξύ των μελών θα υπάρχουν και εν ενεργεία στρατιωτικοί, αλλά ενδεχομένως και εν αποστρατεία στρατιωτικοί, με βαθιά γνώση και εμπειρία επί συγκεκριμένων ζητημάτων και πτυχών που άπτονται της ασφάλειας.

Εξάλλου, Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό εν όψει της συνάντησης του Μοντ Πελεράν, με την ελληνική κυβέρνηση να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, την αμέριστη στήριξη προς την ε/κ πλευρά. Με ανακοίνωσή του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι υπάρχει πλήρης στήριξη στο πρόσωπο του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, εκτελεί τα καθήκοντά του με τον καλύτερο τρόπο, διασφαλίζοντας τις θέσεις Ελλάδας και ε/κ πλευράς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα, Αλέξης Τσίπρας, είχαν μακρά τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής.

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Τσίπρας αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης, επεξεργάστηκαν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά την επόμενη περίοδο και συντόνισαν τις ενέργειες των δυο πλευρών.

Άλλωστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται εντός της ημέρας να προβεί σε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλων χωρών που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εμπλοκή σε σχέση με το Κυπριακό. Ήδη έχει επικοινωνήσει με την κα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια αποτίμησης των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης για την Κύπρο.

#Now: Τηλεφωνικη Επικοινωνια Προεδρου @AnastasiadesCY και Γερμανιδας Καγκελαριου Α. Μερκελ, #ConferenceOnCyprus

— NikosChristodoulides (@Christodulides) January 16, 2017

Ποιοι θα εκπροσωπήσουν στο Μοντ Πελεράν

Την Κυπριακή Δημοκρατία, θα εκπροσωπήσει ως επικεφαλής ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, θα εκπροσωπηθεί από τον διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς Οζντίλ Ναμί.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος και την Τουρκία ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν.

Η Βρετανία θα εκπροσωπηθεί από τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ Jonathan Allen.

Την ΕΕ στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών θα εκπροσωπήσει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Peter Sørensen.

Σε περίπτωση που το έργο των τεχνοκρατών δεν ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει αν η συνέχεια θα δοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες ή αν θα επιστρέψουν οι αντιπροσωπείες στις χώρες τους για περαιτέρω πολιτικές κατευθύνσεις και να επανέλθουν σε νέα ημερομηνία.

Στόχος είναι να επιτευχθούν εκείνες οι συγκλίσεις, που να επιτρέπουν την αναβάθμιση της συζήτησης σε επίπεδο ΥΠΕΞ και στη συνέχεια σε επίπεδο Πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων για να σφραγίσουν την όποια συμφωνία, αν υπάρξει.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, η σύγκληση Διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο, πιθανόν να γίνει τέλος Ιανουαρίου. Πληροφορίες, άλλωστε, κάνουν λόγο για σύγκληση στις αρχές Φεβρουαρίου, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων των εμπλεκομένων μερών.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι "και τα έξι κεφάλαια είναι στο τραπέζι και όλα τα μέρη θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε αποτέλεσμα ταυτόχρονα, εργαζόμενοι σε παράλληλα τραπέζια".

Ο ρόλος της Βρετανίας

Πληροφορίες του Sigmalive αναφέρουν ότι η Βρετανία κάθε άλλο παρά ρόλο κομπάρσου επιδιώκει να πάρει στη δεδομένη φάση των διαπραγματεύσεων. Όπως καταδεικνύει ακόμα και ο αριθμός της αποστολής που συνόδευε τον Μπόρις Τζόνσον (38 άτομα), η Βρετανία έχει δώσει μεγάλη έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Πηγές αναφέρουν ότι η Βρετανία προετοιμάζεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα για τα εν λόγω ζητήματα.

Σημειώνουν, επίσης, ότι η Βρετανία επέμενε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης να συνεχίσει άμεσα η διαδικασία σε επίπεδο τεχνοκρατών, γεγονός που καταδεικνύει ότι είχαν ήδη τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές, αλλά και τις προτάσεις που να μπορούσαν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της Βρετανίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Βρετανοί είναι σε επαφή και επικοινωνία με Ε/κ αξιωματούχους για τα θέματα της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας, μετά τη λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα