Στο Ανώτατο το νομικό ερώτημα για τη δίκη της Τρ.Κύπρου

Εκ νέου ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι για τελικές διευκρινίσεις, τίθεται σήμερα το νομικό ερώτημα που ήγειρε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην υψηλόβαθμων

στελεχών της τράπεζας.

Στις 05/09/2016, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρων Νικολάτος όρισε τη σημερινή συνεδρία για διευκρινίσεις και για τυχόν υποβολή ερωτήσεων από πλευράς των μελών της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης όπως δοθεί χρόνος πέντε λεπτών για τυχόν παρεμβάσεις από πλευράς των δικηγόρων των κατηγορουμένων.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, το Ανώτατο αναμένεται να επιφυλάξει την έκδοση της απόφασης του, κάτι, ωστόσο, που δεν αναμένεται να γίνει πριν από τις 16/09/2016, ημερομηνία κατά την οποία είναι ορισμένη η επανέναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης της Τράπεζας Κύπρου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι πρώην Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων της Τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Ανδρέας Αρτέμη, οι πρώην Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Τράπεζας Ανδρέας Ηλιάδη και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδας Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, με ενδιάμεση απόφασή του στις 14/06/2016 ενέκρινε το αίτημα της υπεράσπισης για παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο νομικού ερωτήματος που αφορά στην εγκυρότητα της κανονιστικής διοικητικής πράξης (ΚΔΠ 406/2011) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), πάνω στην οποία εδράζεται η κατηγορία 2 της χειραγώγησης της αγοράς.

Ουσιαστικά το Κακουργιοδικείο επέτρεψε την παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο για γνωμοδότηση αναφορικά με το κατά πόσον δικαιούται και οφείλει να κάνει παρεμπίπτοντα έλεγχο αναφορικά με την εγκυρότητα της εν λόγω ΚΔΠ για λόγους πέραν από αντισυνταγματικότητα και υπέρβαση εξουσίας (ultra vires).

Σε περίπτωση που καταδειχθεί πως η ΚΔΠ της ΕΚΚ, επί της οποίας εδράζεται η κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, πάσχει εγκυρότητας, τότε οι κατηγορούμενοι Αντρέας Αρτέμη, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή αθωώνονται εξ ολοκλήρου αφού δεν είχαν κληθεί σε απολογία για άλλες κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται το Μόνιμο Κακουργιοδικείο με απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε ανώτατων στελεχών της, καλώντας τους σε απολογία. Το Δικαστήριο είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της συνωμοσίας για την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση. Το Δικαστήριο κάλεσε τους έξι κατηγορούμενους σε απολογία για τη 2η κατηγορία, δηλαδή αυτή της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 14/06/2012 και 26/06/2012.

Εξάλλου, για τις 16 Σεπτεμβρίου έχει επανοριστεί και η δεύτερη ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και έξι πρώην ανώτατων στελεχών της που αφορά την εξαγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2010 από την τράπεζα. Η εκδίκαση αυτής της υπόθεσης δεν έχει αρχίσει μέχρι σήμερα λόγω συνεχών αναβολών που ζητά η πλευρά της υπεράσπισης με το αιτιολογικό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη που αφορά την πρώτη ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και στην οποία εγείρονται παρόμοια θέματα με τη δεύτερη υπόθεση.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα