Στο +2.1 ο πληθωρισμός τον Απρίλιο του 2017

Ο πληθωρισμός στην Κύπρο ανέβηκε στο 2,1% τον Απρίλιο του 2017 από 1,5% το Μάρτιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα χρόνο νωρίτερα ο πληθωρισμός βρισκόταν στο -2,1.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ ήταν 1,9% τον Απρίλιο του 2017, έναντι 1,5% το Μάρτιο. Τον Απρίλιο του 2016 το ποσοστό ήταν -0,2%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,0% τον Απρίλιο του 2017,

έναντι 1,6% το Μάρτιο. Ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν -0,2%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (0,6%), στην Ιρλανδία (0,7%) και στη Σλοβακία (0,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (3,6%), τη Λιθουανία (3,5%) και τη Λετονία (3,3%).

Σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2017, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε στα δεκαεννέα.

Οι μεγαλύτερες ανοδικές επιδράσεις στον ετήσιο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ προήλθαν από τα καύσιμα για τις μεταφορές (+0,39), τις οργανωμένες διακοπές (+0,12) και το πετρέλαιο θέρμανσης (+0,11), ενώ οι τηλεπικοινωνίες (-0,11), τα ενδύματα (-0,08 ), το ψωμί και τα δημητριακά (-0,05 ) είχαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την πτώση.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων

Κάτω από το φράγμα του 3% υποχώρησαν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές κεφαλαίων, επιτυγχάνοντας τη χαμηλότερη απόδοση που καταγράφηκε ποτέ σε μακροπρόθεσμο ομόλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ, η απόδοση του ομολόγου λήξης 2025, που ως το μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογο στις αγορές αποτελεί το σημείο αναφοράς, τύγχανε διαπραγμάτευσης σήμερα στο 2,94%, που αποτελεί νέο χαμηλό όλων των εποχών. Σημειώνεται ότι το κουπόνι κατά την έκδοση του ομολόγου είχε διαμορφωθεί στο 4,25%.

Με βάση τα στοιχεία, η διαφορά (spread) μεταξύ της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς και του κυπριακού αντίστοιχου ομολόγου έχει υποχωρήσει στις 287 μονάδες βάσης από 370 μονάδες, που ήταν στην αρχή του 2017 και τις 418 μονάδες, που ήταν ένα χρόνο πριν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είχε δηλώσει κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρία του Eurogroup στη Μάλτα τον περασμένο Απρίλιο πως «οι αποδόσεις του κυπριακού χρέους υποχωρούν περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, με τo spread σε σύγκριση με τη Γερμανία να μειώνεται τους τελευταίους μήνες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα