Στο €1,3 δισ. οι επενδύσεις της ΕΤΕπ στην Κύπρο

Από το 2011 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει επενδύσει στην Κύπρο €1,3 δισ. ή περίπου €260 εκ. τον χρόνο, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Τζόναθαν Τέιλορ.

Όπως σημείωσε, ένας από τους λόγους που η Κύπρος δεν έχει μέχρι τώρα λάβει μέρος στο γνωστό ως ταμείο επενδύσεων Γιούνκερ, είναι το γεγονός ότι η τράπεζα

έχει ήδη διοχετεύσει με επιτυχία από το 2014 χρηματοδότηση που αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Ο κ. Τέιλορ μιλούσε μετά από την υπογραφή δύο συμφωνιών δανειοδότησης στο Υπουργείο Οικονομικών, μια ύψους μέχρι €40 εκ. για τη χρηματοδότηση του αγωγού μεταφοράς νερού από τη μονάδα αφαλάτωσης Βασιλικού στη Λευκωσία και μια ύψους μέχρι €15 εκ. για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων στα πλαίσια του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας.

Η ΕΤΕπ, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας, είναι ενεργή στην Κύπρο εδώ και 35 χρόνια, πολύ πριν η Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων έχουμε υποστηρίξει πάνω από 50 έργα, μέσω δανείων άνω των €2,7 δισεκατ. και από το 2011 η ΕΤΕπ έχει επενδύσει €1,3 δισεκατ. ή γύρω στα €260 εκατ. κάθε χρόνο», σημείωσε.

Εξέφρασε τη χαρά του «που κάνουμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας για να υποστηρίξουμε βασικές επενδύσεις υποδομής στην Κύπρο».

Η Τράπεζα, πρόσθεσε ο κ. Τέιλορ θα παρέχει €40 εκατ. για ένα νέο αγωγό, που θα διοχετεύει νερό από το εργοστάσιο αφαλάτωσης του Βασιλικού στην ευρύτερη δυτική περιοχή της Λευκωσίας και αυτό το έργο θα βελτιώσει την ασφάλεια της παροχής και την ποιότητα του πόσιμου νερού για τους πολίτες που ζουν στην περιοχή της Λευκωσίας.

Το δεύτερο έργο για το οποίο υπογράφεται συμφωνία σήμερα είναι δάνειο ύψους €15 εκατ. για την κατασκευή δύο αντιπλημμυρικών σταθμών στη Λάρνακα. Τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο ίδιος, η πόλη έχει υποφέρει από συχνές πλημμύρες που απειλούν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις του κόσμου. Τα αντιπλημμυρικά έργα στοχεύουν στο να εμποδίσουν παρόμοια συμβάντα και να διασφαλίσουν ότι η πόλη της Λάρνακας θα είναι πιο ανθεκτική στις κλιματικές συνθήκες στο μέλλον.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τέιλορ στο γεγονός ότι η Κύπρος δεν έχει μέχρι σήμερα λάβει μέρος στο λεγόμενο Επενδυτικό Ταμείο Γιούνκερ.

«Θα ήθελα ν` αρχίσω εκφράζοντας και πάλι τη δέσμευσή μας στην υποστήριξη των σωστών επενδύσεων στη χώρα, οι οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI)», είπε.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, «ένας από τους λόγους γιατί δεν έχουμε ακόμη υπογράψει μια συμφωνία EFSI στην Κύπρο είναι γιατί με την υποστήριξη της κυβέρνησης έχουμε με μεγάλη επιτυχία υποστηρίξει βιώσιμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω του σχεδίου της ΕΤΕπ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις», το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο, όπως είπε, το οποίο «τυγχάνει να μην περιλαμβάνεται στο EFSI».

«Από το 2014 η ΕΤΕπ έχει υπογράψει συμφωνίες ύψους €315 εκατ. με 10 εγχώριες τράπεζες και μέσω των εταίρων μας στη χώρα περίπου 150 επιχειρήσεις έχουν λάβει πάνω από €150 εκατ. για τις επενδύσεις τους». Πρόκειται όπως υπογράμμισε για βιώσιμες επιχειρήσεις που προωθούν επενδύσεις που πληρούν τα κριτήρια και επωφελούνται από επιτόκια της της τάξης του 2,6%.»

Πριν την εφαρμογή αυτού του σχεδίου τα επιτόκια ήταν πολύ ψηλότερα, πρόσθεσε.

Η ΕΤΕπ έχει ολόκληρη εργαλειοθήκη χρηματοδοτικών εργαλείων που ήδη προχωρούν πολύ καλά στην Κύπρο, επισήμανε ο κ. Τέιλορ.

Την ίδια ώρα, διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα ψάχνει να βρει σημαντικά έργα που θα πληρούν τα κριτήρια για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του EFSI και κάλεσε επιχειρήσεις που έχουν τέτοιες επενδύσεις υπόψιν τους να έρθουν σε επαφή με την ΕΤΕπ.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «η σκληρή δουλεία που κάνουμε μαζί με τους εταίρους μας θα έχει αποτελέσματα και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα πρώτα έργα του EFSI στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι «χωρίς υπερβολή, θα έλεγα πως η ΕΤΕπ, η Τράπεζα της ΕΕ, χρηματοδοτεί την ανάπτυξη». Και υπήρξε για τη χώρα μας, είπε, «πολύ βασικός, καθοριστικός σύμμαχος και συμπαραστάτης στην προσπάθεια να εξέλθουμε από την ύφεση, να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας, να δημιουργήσουμε ξανά μια θετική προοπτική και να επανέλθουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης»

«Τα προγράμματα που έχουμε συμφωνήσει και βρίσκονται εδώ και κάποια χρόνια σε εφαρμογή – και θα ιεραρχούσα ως τα πιο σημαντικά ίσως αυτά που αφορούν τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων – έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας μας», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης μιλώντας για το έργο της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς νερού από τη μονάδα αφαλάτωσης στο Βασιλικό στη Λευκωσία, ανέφερε ότι το έργο «είναι ζωτικής σημασίας και θα καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της ευρύτερης επαρχίας Λευκωσίας για τα επόμενα 30 χρόνια, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες».

«Το έργο συνολικού κόστους €54 εκατ. περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγών μήκους 167 χιλιομέτρων, αντλιοστασίων και άλλων υποστηρικτικών έργων υποδομής, με δυνατότητα μεταφοράς πέραν των 50 χιλιάδων κυβικών μέτρων αφαλατωμένου νερού ανά ημέρα, για κάλυψη των αυξημένων αναγκών της πόλης της Λευκωσίας και των 28 κοινοτήτων της δυτικής επαρχίας Λευκωσίας», πρόσθεσε ο Υπουργός Γεωργίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, η δεύτερη συμφωνία που αφορά σε αντιπλημμυρικά έργων στα πλαίσια του αποχετευτικού συστήματος Λάρνακας, «έχει ως στόχο την κατασκευή δύο αντλιοστασίων και οχετών ομβρίων υδάτων για να εκτελεστούν επιπρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία κρίνονται απαραίτητα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα