Στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ επιμένει το ΑΚΕΛ

Την ευχή όπως η άρση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στην κυπριακή ΑΟΖ συνοδευτεί και από πραγματική βούληση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, καλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να αξιοποιήσει και «να μην ρίξει στα αζήτητα» την «πολύτιμη παρακαταθήκη» των προτάσεων Δημήτρη Χριστόφια και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν

με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΠΕΟ για την Εργατική Πρωτομαγιά, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι αυτή την περίοδο αναμένουμε όλοι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η λήξη της τουρκικής NAVTEX και η αποχώρηση του Barbaros επέτρεψαν την άρση της αναστολής της διαδικασίας. «Η δική μας ευχή είναι η άρση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς να συνοδευτεί και από πραγματική βούληση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σηματοδοτεί την έναρξη νέας, καινούριας εποχής.

Ο κ. Κυπριανού ευχήθηκε ο κ. Ακιντζί να βαδίσει στο δρόμο των διαχρονικών του θέσεων στο Κυπριακό και στο δρόμο όλων όσων υποσχέθηκε προεκλογικά. «Δεν υποτιμούμε το ρόλο της Τουρκίας. Ευχόμαστε ο κ. Ακιντζί να προσηλωθεί στις αρχές λύσης του Κυπριακού και να μπορέσει να πείσει την Τουρκία για την ανάγκη επίτευξης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ευχήθηκε «αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις να είναι ουσιαστικές και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επιδείξει επιτέλους συνέπεια, προσήλωση σε αρχές, αποφασιστικότητα και συλλογικότητα».

Είναι σημαντικό, ανέφερε, να κατανοήσουμε ότι όσο παρέρχεται ο χρόνος τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η επίτευξη λύσης και κάλεσε όλους να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να έχουμε συμφωνία όπως την επιθυμούμε.

Αυτό, όπως εξήγησε, θα συμβεί αν οι συνομιλίες συνεχίσουν από το σημείο που είχαν μείνει με τις σημαντικές συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι επί διακυβέρνησης Χριστόφια τρία από τα έξι συνολικά κεφάλαια του Κυπριακού είχαν φθάσει σε προχωρημένο σημείο σύγκλισης, αρκετά κοντά, σε σημείο που ήταν σχεδόν κλειστά. «Αυτά είναι τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι «εκείνη την περίοδο κατατέθηκαν προτάσεις από τον Δημήτρη Χριστόφια που συνιστούν τη μόνη ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση ειρηνικής συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη γη που τους γέννησε, στο κοινό τους σπίτι, την Κυπριακή Δημοκρατία», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να μην ρίξει στα αζήτητα. «Να βρει το πολιτικό θάρρος και την πολιτική δύναμη να την αξιοποιήσει, αν όντως ο στόχος του είναι να παλέψει για τη λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι πέρσι, μετά από 56 ολόκληρα χρόνια πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, ξανά, κοινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και εξέφρασε τη χαρά του γιατί και φέτος η συγκέντρωση είναι κοινή. Γιατί, όπως πρόσθεσε, κοινή είναι και η πάλη μας για την ειρήνη και την επανένωση του τόπου μας, κοινοί ήταν και θα είναι οι ταξικοί αγώνες για το κοινό αύριο.

Αναφερόμενος στους εορτασμούς για την Εργατική Πρωτομαγιά είπε ότι «είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τους αγώνες παλεύοντας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές. Είμαστε εδώ γιατί εμάς το πολιτικό μας μανιφέστο δεν είναι το Μνημόνιο, όπως είναι για τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς του. Είμαστε εδώ για τα `δεσμεύομαι` που εξαπάτησαν τους εργαζόμενους και το λαό πριν τις εκλογές. `Δεσμεύομαι` που ξεχάστηκαν την επομένη. Αντικαταστάθηκαν από τη ληστεία με το κούρεμα καταθέσεων, το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, με τις ιδιωτικοποιήσεις, την εξαθλίωση με το πετσόκομμα του κοινωνικού κράτος και με την επιδρομή ενάντια στα δικαιώματα των συνταξιούχων», είπε.

«Σήμερα είμαστε εδώ γιατί ενώ μας σταύρωσαν στην κυριολεξία κατά τη διακυβέρνηση Χριστόφια για δήθεν λεηλασία των δημόσιων ταμείων, το δημόσιο χρέος τη διετία 2013-2014 αυξήθηκε κατά 3,5 δις ευρώ ή 35%. Είμαστε εδώ γιατί η ανεργία έφτασε το 16,3%. Είμαστε εδώ γιατί χιλιάδες Κύπριοι μετανάστευσαν. Γιατί θέλουν με την απελευθέρωση των ωραρίων να πολλαπλασιάσουν τους εργαζόμενους των 350 ευρώ», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «υποτιμούν τη νοημοσύνη μας όταν λένε πως αν γίνει η Κυριακή εργάσιμη μέρα θα μειωθούν οι άνεργοι». Σημείωσε ότι «τα στοιχεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων δίνουν άλλη εικόνα: από τότε που εφαρμόστηκαν τα ωράρια οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο μειώθηκαν».

«Σήμερα είμαστε εδώ γιατί οι μισθοί στην Κύπρο παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση σ’ όλη την Ευρώπη. Γιατί 240.000 άνθρωποι στην Κύπρο ζουν στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ 50.000 άνθρωποι σιτίζονται από τα κοινωνικά παντοπωλεία. Αυτό είναι που αποκαλεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού ανάκαμψη, σταθερότητα, επανεκκίνηση, ανάπτυξη και άνοιξη;» διερωτήθηκε.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι «χθες, σήμερα και αύριο η Αριστερά της Κύπρου, θα είμαστε εδώ για να ανοίγουμε το δρόμο για το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα